De ce poate fi catastrofală cafeaua pe caniculă. Medic: „Produce o dilatare a vaselor la nivel cerebral“

De ce poate fi catastrofală cafeaua pe caniculă. Medic: „Produce o dilatare a vaselor la nivel cerebral“

Efectele consumului de cafea asupra organismului au fost intens studiate de medici FOTO Adevărul

Pentru anumite persoane, cafeaua reprezintă o necesitate, dar pentru cei mai mulţi reprezintă o plăcere, fără de care viaţa nu ar avea sens. Băută în cantităţi moderate, însă, această licoare vine cu un întreg set de beneficii pentru organismul nostru. Există, totuşi, şi aspecte importante pe care medicii ar vrea ca tu să le cunoşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Efectele consumului de cafea asupra organismului au fost intens studiate de medici din întreaga lume. Savoarea acestei băuturi a făcut ca numeroase persoane să devină dependente de cafea.

Unii spun că beau cafea pentru a se trezi, este gimnastisca de dimineaţă pentru creier, dar din punct de vedere medical, cafeaua nu face altceva decât să declanşeze fenomene excitatorii la nivelul sistemului nervos central.

„Se cunoaşte că această băutură produce o dilataţie a vaselor la nivel cerebral, cu excitaţia sistemului nervos şi cu o reactivare a funcţiilor cognitive. Studiile nu au putut demonstra dacă savuroasa băutură creează dependenţă, dar consumatorii de cafea folosesc această expresie, bazându-se strict pe propria lor experienţă”, ne-a spus dr. Valentin Boldea, medic de familie.

„Dacă această băutură dă dependenţă sau nu, depinde de la o persoană la alta. De cele mai multe ori, această dependenţă este doar psihică sau psihologică, dar dependenţa fizică este foarte rar citată în literatură. De aceea este destul de uşor să renunţăm la cafea în anumite situaţii, la recomandarea medicului”, a mai precizat dr. Valentin Boldea.

Există şi situaţii în care consumul de cafea trebuie evitat.

„La persoanele cunoscute cu afecţiuni cardiovasculare, e bine să moderăm consumul de cafea, sau să interzicem consumul acesteia în funcţie de severitatea afecţiunii cardiace. Cafeaua nu este recomandată pe timp de caniculă deoarece are un  puternic efect antidiuretic. Cu alte cuvinte, deshidratează organismul şi grăbeşte eliminarea apei din ţesuturi. Iar de aici şi până la oboseală şi dureri de cap nu este decât un pas”, a explicat dr. Valentin Boldea, medic de familie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: