De ce ajung mulţi oameni să trăiască doar pentru a supravieţui. Mecanismul manipulării în procesul de conştientizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă reuşesc la un moment dat să-şi asigure securitatea financiară, mulţi oameni acţionează doar pentru a-şi spori averea, fiind preocupaţi puţin sau deloc de celelalte aspecte ale vieţii.

Preocuparea dominantă pentru mulţi dintre noi este asigurarea unui job destul de bine plătit, care să ne garanteze într-o anumită măsură siguranţa financiară. Asta ne consumă cea mai mare parte a timpului şi energiei.

Problema este că şi cei care reuşesc să atingă un anumit nivel de bunăstare rămân pe nivelul de supravieţuire, continuând să îşi dedice cea mai mare parte a timpului pentru a-şi spori averea, în loc să aloce mai mult timp mai mult familiei, filantropiei sau cunoaşterii spirituale.

”În majoritatea cazurilor, acţionăm în baza unor programe mentale înnăscute sau dobândite în timpul vieţii, care ne împiedică într-o anumită măsură să conştientizăm situaţia în care ne aflăm şi să acţionăm pentru a schimba registrul”, explică psihologul Stelian Chivu.

Mulţi dintre noi nu fac distincţia între conştiinţă şi conştienţă. Conştiinţa este sentimentul înţelegerii existenţei personale şi a integrării ei în univers. Este forma cea mai evoluată, proprie omului, de reflectare psihică a realităţii obiective prin intermediul senzaţiilor, percepţiilor şi gândirii, sub formă de reprezentări, noţiuni, judecăţi, raţionamente, inclusiv procese afective şi voliţionale. De asemenea, conştiinţa poate fi considerată şi ca un sentiment pe care omul îl are asupra moralităţii acţiunilor sale.

Conştiinţă şi conştienţă

Conştienţa reprezintă capacitatea fiecăruia dintre noi de a se conecta, a se branşa printr-o sensibilitate specială, individuală, la stimuli interni şi externi, marcând o conştientizare a persoanei proprii şi a tot ceea ce ne înconjoară.

”Câţi oameni sunt conştienţi de propria respiraţie? Conştiinţa reprezintă aerul, iar conştienţa este capacitatea de a înţelege procesul respiraţiei, putând chiar să îl dirijez conştient într-o anumită zonă a plămânilor, dacă consider necesar. Multe persoane nu respiră cu partea inferioară a plămânilor pentru că aşa s-au obişnuit”, explică psihologul Stelian Chivu.

Conştienţa are mai multe niveluri. Cel mai gregar dintre acestea este nivelul de supravieţuire, când individul este interesat doar de hrană, somn şi siguranţă fizică. Persoanele care se situează pe acest nivel de conştienţă se schimbă foarte greu pentru că au o capacitatea intelectuală scăzută şi nici nu îi interesează prea mult să facă acest lucru.

”Pot depăşi acest nivel scăzut de conştienţă doar cei care au căpătat o anumită experienţă de viaţă, chiar şi prin suferinţă. Şi asta pentru că suferinţa are un rol educativ în anumite situaţii, în special în cazurile când persoana respectivă a avut de suferit în urma unei acţiuni şi va avea grijă să nu o repete pentru a nu mai trece încă o dată prin aşa ceva”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Cel de-al doilea nivel de conştienţă vizează energia sexuală, persoanele care se poziţionează fiind interesate doar de sex. Cel de-al treilea nivel priveşte autocontrolul interior sau, dimpotrivă, controlul exterior. Aici îi întâlnim pe cei care vor să fie lideri în domeniul în care activează, dar şi pe cei care vor să fie conduşi, preferând să transfere responsabilitatea asupra propriilor vieţi în mâinile altora.

Cum ne putem depăşi nivelul de conştienţă

Cel de-al patrulea nivel de conştienţă este cel al iubirii. Persoanele care iubesc pot avea de suferit şi atunci vor reveni la unul dintre nivelurile inferioare amintite anterior sau poate folosi experienţa prin care au trecut pentru a trece la următorul nivel de conştienţă, cel al cunoaşterii. Cei care se situează pe acest nivel îşi folosesc cu preponderenţă imaginaţia şi intuiţia.

Pe nivelul al şaselea de conştienţă individul devine efectiv conştient de gândurile sale şi le filtrează, focusează şi direcţionează către realizarea obiectivelor sale, care sunt de o frecvenţă foarte înaltă. Astfel de persoane stabilesc la acest nivel o legătură profundă cu conştiinţa cosmică, fiind vorba de ceea ce numim genii. Cel de-al şaptea nivel de conştienţă este cel al conştientizării Divinităţii.  

”Marea majoritate a oamenilor sunt şi rămân doar pe primul nivel de conştienţă, cel al supravieţuirii, pentru că sunt manipulaţi sub diverse forme. Este o manipulare a societăţii, cea din politică, şcoală, religie, anturaj şi chiar familie. Aceste programe limitatorii de manipulare ajung până la nivel de ADN. Să dăm exemplul hranei. Se transmite pe diverse căi că este bine şi sănătos să mănânci doar asta pentru că cealaltă nu îţi face bine. Şi nu vorbim aici de ceea ce ar fi sănătos să mănânci, ci doar de manipulare. Când vorbim de iubire, ţi se spune că este bine să iubeşti doar persoane care sunt într-un fel anume, nu şi pe celelalte”, ţine să precizeze psihologul Stelian Chivu.

Puţini sunt cei care reuşesc singuri să depăşească nivelul de supravieţuire, iar dacă o fac, acest lucru se întâmplă, de regulă, cu ajutor din partea familiei, dar şi al societăţii sau şcolii.

”De obicei, persoanele aflate pe primul nivel de conştienţă reuşesc să îl depăşească doar dacă suferă, sunt condiţionaţi, ori dacă li se aplică o măsură coercitivă sau, dimpotrivă, li se oferă o recompensă. Astfel de persoane sunt rigide mental, nu reuşeşti de multe ori să  legi un dialog cu ele. Cel mai bun exemplu este cel personal, al unei persoane apropiate de ele, pe care acestea să îl ia ca model în situaţia în care doresc realmente să se schimbe. Un înţelept spunea «Fiţi conştienţi cât de inconştienţi sunteţi». De cele mai multe ori, oamenii setaţi doar pe supravieţuire acţionează doar la nivel instinctiv. Tocmai de aceea astfel de persoane sunt uşor de manipulat, controlat şi exploatat”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite