Dansatoarea care face parte dintr-un ansamblu folcloric celebru şi îi inspiră pe tineri în alegerea tradiţiilor populare româneşti

Dansatoarea care face
parte dintr-un ansamblu folcloric celebru şi îi inspiră pe tineri în alegerea
tradiţiilor populare româneşti

Aura Alina Oancea Foto: George Nica

Aura Alina Oancea (29 de ani) face parte din cunoscutul ansamblu folcloric ”Doina Covurluiului”, cu care a participat de-a lungul anilor la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. Tânăra dansează de mic copil şi face parte şi din Grupul  Folcloric Profesionist ”Ciobănaşul”, fiind un model pentru tinerele generaţii, ce aleg să înveţe să danseze diversele stiluri populare româneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aura dansează de când era de-o şchioapă, iar după ce a crescut, a trecut prin mai toate stilurile de dans, de la breakdance la dansuri de societate şi latino. Trecerea spre dansul popular a făcut-o prin intermediul soţului său, pe care l-a cunoscut când urma cursurile unei şcoli de salsa.

”Mi-a plăcut dintotdeauna muzica şi dansurile populare şi aşa am şi reţinut foarte repede paşii de dans”, ne dezvăluie tânăra. A fost selectată să facă parte din celebrul ansamblu folcloric ”Doina Covurluiului”, din cadrul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”, iar de câţiva ani face parte şi din Grupul  Folcloric Profesionist ”Ciobănaşul”.

Deplasările la festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor au intrat în cotidian pentru Aura, ultima fiind la Strasbourg (Franţa). Este îndrăgostită de dansurile populare româneşti şi se simte mândră că tinerii devin interesaţi şi aleg să înveţe stilurile de dans popular românesc după ce o urmăresc alături de colegii săi dansând.

Aura nu îşi poate imagina viaţa fără dansul popular FOTO George Nica

”Nu ştiu cum stăteau lucrurile când eram mai mică, dar acum lumea este foarte interesată de dansurile populare şi sunt mulţi care se duc să înveţe de la diverşi coregrafi. Şi la nivelul nostru, se fac multe schimburi de experienţă. Coregrafi din zona Moldovei se duc în zona Olteniei ca să le împărtăşească ce ştie, ca să dau un exemplu. Lumea, în general, începe să fie din ce în ce mai interesată de dansurile populare”, remarcă tânăra dansatoare.

Toată viaţa ei se învârte în jurul muzicii şi a dansurilor populare. Înainte de a câştiga titlul de Miss Zonguldak (o localitate din Turcia) în mai 2012, viitorul soţ le promitea tuturor că o ia de nevastă dacă îşi adjudecă concursul. Câteva luni mai târziu, chiar pe scena festivalului ”Doina Covurluiului”, tânărul o cerea în căsătorie şi îi propunea ,,să tot trăim aşa, în dans, toata viaţa”.

De la experienţa de mamă la practicarea medicinei

Recent, după ce a devenit mamă, a luat hotărârea de a se dedica şi medicinei, pe specializarea pediatrie, după ce a născut prematur, iar copilul a avut nevoie de îngrijire specială pentru a trece cu bine de acea perioadă delicată.

”Luând contact cu această lume, am început să am curiozităţi, să pun întrebări. Îmi amintesc şi acum de o asistentă medicală, care a simţit că ceva nu era în regulă cu copilul meu, deşi a primit nota 10 la naştere, iar asta i-a salvat viaţa”, ne mărturiseşte Aura cum a luat hotărârea de a face această schimbare în viaţa ei. Este în prezent elevă în anul III la Şcoala Postliceală ”Carol Davila” din Galaţi, pe specializarea asistente medicale.

După naştere, tânăra dansatoare a decis să îmbine dansul popular cu practicarea medicinei FOTO arhiva personală

Crede că programa şcolară ar trebui modificată, astfel încât fie redus volumul informaţiilor, iar elevii să facă mai multă practică, aşa cum se întâmplă la şcoala pe care o urmează în prezent. ”Ca să înţelegem cum acţionează o boală, ni se arată efectiv cum se întâmpla asta. Facem şi foarte multă practică în spital. Cred că aşa trebuie să se procedeze în toate şcolile şi liceele”, conchide tânăra.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

FOTO Nica George

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO Nica George
  • Momentul când Aura este cerută în căsătorie de viitorul soț pe scena festivalului ”Doina Covurluiului” 
  • FOTO Nica George
  • FOTO Nica George 
  • FOTO Nica George 
Distribuie imaginea
citeste totul despre: