UPDATE Şase cutremure au zguduit, astăzi, satul Izvoarele. Bilanţul ultimelor 11 zile: 22 de seisme în zona Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci cutremure au avut loc în doar şase ore. Foto: INFP
Cinci cutremure au avut loc în doar şase ore. Foto: INFP

Şase au avut loc, joi, în zona Galaţi, informează Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Trei dintre seisme au avut loc dimineaţă, într-un interval de o oră.

UPDATE 15.00

În jur de 30 de localnici din satul Izvoarele au blocat Drumul Judeţean 255, care face legatura între Slobozia-Conachi şi DN 25 Galaţi-Tecuci. Ei sunt nemulţumiţi că nimeni nu le oferă răspunsuri clare la problemele cu care se confruntă. Este vorba despre mişcările seismice care se produc frecvent în ultimele două săptămâni şi de zgomotele ciudate care vin din pământ. Ei spun că specialiştii care au venit zilele trecute în zonă au plecat repede, fără a da prea multe detalii. În jurul orei 13.00, protestatarii au discutat cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Cătălin Chiper. Acesta le-a promis că va veni de urgenţă un specialist de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului pentru a le explica în detaliu ceea ce se ştie până la ora actuală. În jurul orei 15.00 protestatarii au deblocat drumul.

_____________________________________________________________

UPDATE 12.00 Ponta, despre seismele din Galaţi: „Monitorizăm, dar specialiştii nu s-au mai confruntat cu aşa ceva”

Seismele din zona Galaţi, un fenomen natural, sunt monitorizate cu toţi specialiştii aflaţi la dispoziţie, iar Prefectura şi Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă sunt pregătite „pentru orice fel de situaţie", a declarat premierul Ponta pentru Mediafax, adugând însă că specaliştii nu s-au mai confruntat cu aşa ceva.

El a arătat că a primit, joi dimineaţa, o informare din partea specaliştilor aflaţi în zonă, dar că mai mult de atât nu au putut nici aceştia să îi spună.

„Ceea ce se poate face este monitorizarea permanentă, elaborarea unor scenarii tehnice privind cauza - este vorba de ultimele inundaţii, creşterea nivelului pânzei freatice - şi sunte pregătiţi dacă se întâmplă ceva. Este ceva cu totul şi cu totul nou, nu există un precedent în România", a spus Ponta.

El a precizat că, deocamdată, nu se pune problema unei evacuări. Solicitat de jurnalişti să comenteze faptul că oamenii se plâng că nu sunt băgaţi în seamnă de autorităţi, Ponta a răspuns: „Exageraţi, ca de obicei".

Victor Ponta FOTO gov.ro

Luni, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat, pentru Mediafax, că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galaţi şi că acolo au fost instalate, pentru două săptămâni, trei staţii seismice.

________________________________________________________________________________

Şase cutremure au avut loc, joi, în zona Galaţi, potrivit infp.ro. Cel mai puternic a avut o magnitudine de 3,8 şi s-a produs la o adâncime de patru kilometri. Celelalte cinci seisme au avut între 2,9 şi 3,6 grade pe scara Richter.

Începând de lunea trecută, 23 septembrie, 22 de cutremure au fost înregistrate în zona Galaţi. Tot de atunci localnicii au semnalat mai multe fenomene ciudate, de la bubuituri până la şuierături provenite, aparent, din interiorul solului. Cel mai puternicseism a fost înregistrat pe 29 septembrie şi a avut 3,9 grade pe scara Richter. 

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Galaţi, până acum nu au fost semnalate pagube în gospodăriile celor aproape 1.000 de oameni care trăiesc în satul Izvoarele. De câteva zile, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Fizica Pământului sunt la Izvoarele unde au montat mai multe dispozitive de monitorizare a activităţii seismice.

Citeşte şi:

VIDEO Misterul de la Izvoarele rămâne nedesluşit. Specialiştii cred că nu este vorba despre cutremure. De vină ar putea fi firma care exploatează petrolul

Şeful Institutului Naţional pentru Fizica Pământului: „Seismele din judeţul Galaţi sunt normale“

Specialişti în fizica pământului, în satul Izvoarele pentru a vedea de unde vin bubuiturile din pământ

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite