Cum să îţi salvezi viaţa în caz de accident. De ce nu se recomandă să sari din maşină cu picioarele depărtate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panica poate fi fatală în caz de accident Foto: arhivă Adevărul
Panica poate fi fatală în caz de accident Foto: arhivă Adevărul

Există câteva modalităţi simple, dar extrem de eficiente, prin care participanţii la trafic se pot salva dacă au fost implicaţi într-un accident de circulaţie. Puţini ştiu că 43% dintre accidente se produc prin acroşarea unui stâlp. Există câteva lucruri pe care un şofer şi ceilalţi ocupanţi ai unei maşini trebuie să le facă pentru a nu sfârşi electrocutaţi.

Aproape zilnic auzim ştiri despre accidente de maşină. Un astfel de eveniment reprezintă o experienţă înfricoşătoare şi traumatizantă şi tocmai de aceea este important să ştim cum să acţionăm în astfel de situaţii.

Dacă aţi lovit cu maşina un stâlp electric, trebuie să conştientizaţi gradul de periculozitate în care vă aflaţi şi să nu vă pierdeţi cumpătul. Panica nu va face altceva decât să vă agraveze situaţia. 

În primul rând, niciodată să nu mergeţi pe prezumţia că prin cablurile electrice căzute la pământ nu trece curent electric. Nu vă asumaţi riscuri inutile şi nu încercaţi să atingeţi porţiuni metalice ale caroseriei. Cel mai bine este să sunaţi după ajutor.

În cazul în care simţiţi miros de combustibil în maşină, este necesar să vă gândiţi la părăsirea acesteia. Pentru a putea ieşi în siguranţă din autoturism, încercaţi să deschideţi portiera fără să atingeţi elementele metalice. Rotiţi-vă cu grijă şi pregătiţi-vă să faceţi un salt scurt, în urma căruia să fiţi cu ambele picioare apropiate şi în contact cu solul.

”Este bine să ştiţi că şi solul poate fi încărcat electric pe o porţiune însemnată de pământ. După ce aţi ajuns cu ambele picioare pe sol, deplasaţi-le realizând paşi mici, apropiaţi, aproape târâţi de sol, pentru că astfel veţi evita formarea unui arc electric între dumneavoastră şi solul electrizat”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Nu vă mişcaţi dacă aţi suferit o fractură la coloana vertebrală

Nu se recomandă să săriţi din maşină cu picioarele depărtate, deoarece există riscul să vă electrocutaţi. Imediat după accident încercaţi să fiţi cât mai calmi, deşi în urma unui astfel de incident puteţi fi irascibil, şocat sau să vă încerce un sentiment de vinovăţie.

Dacă vă veţi menţine calmul şi stăpânirea de sine, puteţi controla mai uşor situaţia, aşa că respiraţi de câteva ori şi păstraţi-vă starea de spirit cât mai bună. Rămâneţi la faţă locului, pentru că părăsirea locului în care s-a produs accidentul, indiferent că l-aţi produs dumneavoastră sau nu, vă poate aduce o punere sub acuzare pentru fugă de la locul accidentului.

Dacă în urma accidentului aţi suferit o fractură sau mai multe, în special la coloana vertebrală, cel mai indicat este să rămâneţi nemişcaţi până la sosirea ambulanţei, deoarece riscaţi să rămâneţi paralizat sau să suferiţi alte leziuni grave. Păstraţi-vă calmul, verificaţi ceilalţi pasageri din maşină şi sunaţi imediat la numărul de urgenţă 112.

În cazul în care sunteţi implicat într-un accident din care au rezultat avarii minore, recomandat este să parcaţi pe partea dreaptă a carosabilului, pentru a nu încurca traficul, şi să utilizaţi triunghiurile reflectorizante pentru a semnaliza accidentul.

De asemenea, dacă accidentul s-a soldat doar cu avarii, este bine să vă înţelegeţi pe cale amiabilă cu celălalt şofer asupra daunelor, dar faceţi şi poze din care să reiasă modul în care s-a realizat accidentul.

Accident rutier pe un pod

Cea mai periculoasă situaţie este cea întâlnită în cazul accidentelor produse pe poduri, ce poate avea drept consecinţă căderea automobilului în apă. Dacă se va întâmpla acest lucru, este recomandat să adoptaţi o poziţie cât mai fermă, pregătindu-vă astfel de contactul cu apa.

”Imediat după ce aţi ajuns în apă, deschideţi centura de siguranţă şi apoi unul dintre geamuri pentru a putea părăsi autovehiculul înainte ca acesta să se umple complet cu apă. Nu încercaţi să deschideţi portierele pentru că nu veţi reuşi datorită presiunii pe care apa o exercită asupra caroseriei, riscând astfel să rămâneţi blocat înăuntru”, precizează inginerul Marcel Boghian.

În cazul în care sunt mai mulţi pasageri în maşină, printre care şi copii, desfaceţi centurile de siguranţă şi părăsiţi automobilul conform celor spuse anterior, dar numai după ce maşina s-a stabilizat, pentru că riscaţi să fiţi prinşi sub greutatea acesteia.

Dacă nu ştiţi să înotaţi, utilizaţi orice fel de obiect care vă poate ţine la suprafaţă, cum ar fi pungi de plastic sau cutii. În cazul în care aţi identificat un obiect salvator, utilizaţi cu responsabilitate secundele în care mai este aer în maşină pentru a părăsi automobilul.

Accident de motocicletă

Într-un număr mare de incidente rutiere sunt implicate motocicletele sau scuterele,  iar dacă nu ştiţi ce să faceţi, riscaţi chiar să vă pierdeţi viaţa.

Utilizaţi întotdeuna echipament de protecţie complet şi omologat, pentru că astfel aveţi şanse mari să scăpaţi dintr-un accident doar cu câteva zgârieturi sau cu leziuni minore. Nu încercaţi să utilizaţi echipamente de protecţie realizate de dumneavoastră, pentru că ele nu sunt testate şi riscaţi să suferiţi leziuni grave în cazul unui accident.

”La fel de importantă este şi participarea la un curs de instruire în caz de accident de motocicletă, deoarece, în comparaţie cu accidentele de automobile, protecţia este mult mai redusă, fiind obligatoriu să controlaţi căderea de pe motocicletă pentru a evita leziunile grave sau chiar decesul”, încheie inginerul Marcel Boghian.

  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite