Cum ne vindecăm prin râs. Paşi simpli pentru a trata boala secolului al XXI-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Râsul este cea mai eficientă terapie contra anxietăţii şi a stresului, iar prin muşchii pe care îi pune în mişcare din zona feţei, gâtului, braţelor, picioarelor, pieptului şi abdomenului, se uşurează procesul de eliminare a toxinelor din corp, este facilitată digestia, iar creierul secretă endorfine, neurotransmiţători responsabili cu suprimarea durerii din corp.

Mulţi dintre noi uită de multe ori să zâmbească, lăsându-se prinşi în rutina zilnică şi problemele personale. 17 muşchi faciali sunt antrenaţi atunci când o persoană râde, chiar şi atunci când gestul este unul forţat. 

Potrivit unor cercetări publicate în Archives of General Psychiatry, persoanele de vârsta a treia cu o atitudine pozitivă trăiesc mai mult ca cele care se lasă dominate de pesimism. La studiu au participat persoane cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani, iar acesta arată că, din punct de vedere al stării de sănătate, respondenţii cu o atitudine optimistă aveau cu până la 55% mai multe şanse de supravieţuire faţă de negativişti. 

Râsul protejează inima, fluxul sanguin, oxigenează creierul, stimulează musculatura abdominală şi facială şi combate anxietatea. Există chiar şi o ştiinţă care studiază râsul, aceasta numindu-se gelotologie. 

”Când râdem, creierul primeşte o comandă, prin care produce endorfine, care mai sunt numite şi molecula antistres şi care vindecă la propriu organismul. Peste 82% dintre bolile existente în prezent sunt generate de stres. La baza oricărei boli, printre ceilalţi factori declanşatori, stă şi stresul, numit şi boala secolului XXI. Pentru a elibera stresul, cea mai sănătoasă modalitate este să râdem”, explică psihologul Stelian Chivu.

Beneficiile râsului

Fizic, când o persoană râde, abdomenul realizează nişte mişcări ritmice, spasmodice, care împing stresul care se acumulează în zona abdominală în sistemul excretor. Totodată, are loc echilibrarea circuitului limfatic, normalizarea tensiunii arteriale şi fludizarea circulaţiei sanguine.

”Sunt multe persoane care acuză balonări, gaze intestinale. Această stare este dată de stresul acumulat în zona abdominală, care poate provoca tulburări de digestie, iar dacă cei în cauză nu conştientizează această situaţie, aceste tulburări vor evolua în colite, enterocolite, gastrite, ulcere şi afecţiuni ale pancreasului şi ficatului. Râsul funcţionează efectiv ca o pompă, ce face ca energia, şi emoţiile negative acumulate în abdomen să fie eliminate din organism”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Emoţional, râsul este cel mai bun liant între oameni. Când două persoane râd în legătură cu un eveniment amuzant sau la o glumă, se stabileşte automat o legătură invizibilă între acestea, iar comunicarea şi socializarea ulterioară devine mult mai uşoară. Nu întâmplător se spune că zâmbetul deschide multe uşi.

Mental, creierul generează endorfine, aşa cum aminteam anterior, atunci când începem să râdem. Sunt anumiţi neurotransmiţători pe care creierul îi generează în această situaţie, care permit organismului să se vindece mai rapid sau să se recupereze mai repede după o boală.

”Cocktail” de neurotransmiţători

Primul pas spre vindecare este să ne analizăm anturajul. Dacă avem prieteni taciturni, posomorâţi şi depresivi, este recomandabil să îi înlocuim cu persoane pline de umor, distractive, sociabile şi pline de viaţă. 

”Este necesar să zâmbim zilnic, chiar dacă uneori nu simţim să facem acest lucru şi poate nu avem motive. Trebuie să ne intre în rutină să ne uităm la filme de comedie sau la mici filmuleţe amuzante şi chiar să citească bancuri, care se găsesc uşor pe internet. Sunt modalităţi prin care ne trezim buna dispoziţie, care alungă gândurile şi emoţiile de frecvenţă joasă”, subliniază Stelian Chivu importanţa unei porţii de râs zilnice.

Râsul îmbunăţeşte viaţa de cuplu, facilitând comunicarea şi reluarea legăturilor afective între parteneri. Chiar şi râsul mecanic funcţionează, pentru că el acţionează ca o supapă care permite descărcarea stresului din organism, dar şi a programelor negative, permiţând în acelaşi timp instalarea programelor de însănătoşire.

”Râsul trebuie să devină pentru fiecare dintre noi o ancoră către pozitivitate şi vindecare. Terapia prin râs este folosită în prezent în medicină, pentru vindecarea afecţiunilor din zona abdominală şi a celor din cea a plexului cardiac. Râsul determină creierul să secrete şi oxitocină, hormonul fericirii şi al ataşamentului, alături de dopamină, substanţa responsabilă de producerea plăcerii, şi endorfine,  cei trei neurotransmiţători care formează un cocktail. Endorfinele crează starea de bine, iar pe acest fond organismul secretă oxitocină şi dopamină”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite