Cum se vindecă frica de cutremur, ce duce oamenii în pragul psihozei. „Cea mai mare siguranţă ţi-o dă propria minte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor studii recente, cei mai mulţi oameni nu mor în urma efectelor propriu-zise ale unui cutremur, ci datorită reacţiilor generate de frica pe care o trăiesc în timpul seismului. Înainte de a putea acţiona pentru a-şi proteja viaţa, cei în cauză trebuie să înveţe să îşi stăpânească frica de cutremur.

Studiile mai arată că frica de cutremur este moştenită genetic de la părinţi. Această temere extremă este amplificată de multe ori de societate, dar şi de experienţele personale. Frica de cutremur prezintă anumite caracteristici, care o diferenţiază în rândul trăirilor negative, deoarece se manifestă de multe ori înainte ca seismul să aibă loc.

Sunt persoane care se întreabă constant „Oare o să reziste casa la următorul cutremur?” sau ”Dacă mă prinde cutremurul în lift?”. Acest gen de frică se manifestă practic permanent şi poate aduce persoana în cauză în pragul psihozei.

Şi mai devastatoare este frica din timpul cutremurului, care are efecte paralizante pentru multe persoane, în sensul că acestea rămân blocate, nemaiştiind ce să facă, chiar dacă la un moment dat trebuie să acţioneze pentru a-şi salva viaţa. Frica de după cutremur se manifestă ori de câte ori cel în cauză se gândeşte la cutremur sau vede imagini din zone lovite de seisme.

În topul fricilor pe care oamenii le au, frica de cutremur ocupă locul al treilea, după frica de moarte şi frica de calamităţi. ”Cutremurul se manifestă ca urmare a unei tensiuni în scoarţa terestră. Aceasta transmite nişte unde electrice, magnetice şi informaţionale în scoarţa cerebrală a persoanelor din zona unde a avut loc cutremurul. Iată deci că tensiunile din scoarţa terestră sunt transmise în scoarţa cerebrală, iar oamenii ajung doar să reacţioneze, nu să acţioneze în astfel de situaţii”, explică psihologul Stelian Chivu.

Etapele vindecării

Frica de cutremur este una dintre puţinele frici care se manifestă atât la nivel mental, cât şi emoţional şi fizic. Prin urmare nu poţi fugi şi nu te poţi lupta cu ea. Pentru a vindeca frica de cutremur este necesar ca cei care ştiu că au o astfel de programare negativă, să o integreze. Ce înseamnă asta?

Sunt unele persoane care rup uşa când începe cutremurul, neţinând cont de nimeni şi nimic. Pentru a depăşi frica de cutremur, este necesar ca respectivii să conştientizeze această temere şi să o raţionalizeze, pentru a-şi stabili priorităţile în acele momente.

”Am avut un pacient care avea frică de cutremur şi care îmi spunea că atunci când începe să se mişte pământul, el ia televizorul şi iese afară. Pentru această persoană principala preocupare era televizorul şi nu copilul. Iată de ce e nevoie ca frica de cutremur să fie înţeleasă, pentru a nu acţiona pripit şi imatur în astfel de situaţii”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Ultima etapă în depăşirea fricii de cutremur este acţiunea. Nu vorbim de o acţiune la voia întâmplării, ci de una analizată şi stabilită înainte de producerea seismului, pentru că nehotărârea în acele momente s-a dovedit de multe ori fatală.

Frica de după cutremur

În urma studiilor efectuate de psihologi, s-a ajuns la concluzia că frica colectivă de după cutremur este extrem de periculoasă, deoarece amplifică şi menţine o lungă perioadă de timp acest gen de temere, de multe ori nejustificat. Este cazul persoanelor care refuză să mai intre în case sau să mai meargă la muncă pentru o anumită perioadă de timp, deoarece au senzaţia că în orice moment se poate declanşa un nou cutremur.

Se poate ajunge ca frica de cutremur să se manifeste în somn sau în gânduri. Ea se poate manifesta şi la nivel fizic prin greaţă, senzaţie de sufocare, tremur şi transpiraţie. Pentru a vindeca frica de cutremur, e necesar să se lucreze la eliminarea ei înainte ca aceasta să să se manifeste. Cea mai eficientă metodă de eliminare a fricii de cutremur este programarea minţii subconştiente, iar aceasta se poate face doar de către un specialist.

Mulţi cred că repetarea obsesivă a expresiei ”nu mi-e frică de cutremur” i-ar putea scăpa de această temere, dar în realitate efectul este exact invers. Şi asta pentru că subconştientul nu înţelege cuvântul ”nu” şi preia doar ”mi-e frică de cutremur”.

”Dacă simt o frică după cutremur, este necesar să înţeleg că nu este frica mea. Este o frică împrumutată, transmisă de alte persoane şi trebuie să conştientizez acest lucru, pentru a o elimina. Trebuie să înţeleg că cea mai mare siguranţă ţi-o dă propria ta minte. Prin urmare, dacă vreau să scap de frica de cutremur, trebuie să scot frica de cutremur din interiorul meu. Altfel, nimeni nu mă va salva în acele momente”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite