Cum trebuie să conduci maşina pentru a economisi combustibil. Adevărul despre „gadgeturile“ care promit consum redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai important factor care influenţează consumul de combustibil este stilul de condus al şoferului
Cel mai important factor care influenţează consumul de combustibil este stilul de condus al şoferului

Mulţi şoferi se plâng de consumul ridicat de combustibil al maşinii lor, fără să ştie că există câteva metode simple pentru a reduce acest consum. Unul dintre cei mai importanţi factori de care depinde consumul de combustibil este stilul de condus al fiecărui conducător auto, dar şi starea tehnică a automobilului joacă un rol la fel de important.

Modul cum se prezintă motorul unei maşini este foarte important pentru că acolo are loc procesul de ardere a combustibilului, iar o stare tehnică necorespunzătoare a acestuia duce la un consum mărit de combustibil.

O primă recomandare este să efectuaţi la timp revizia maşinii şi să acordaţi o atenţie deosebită filtrelor de aer şi combustibil, deoarece un filtru de slabă calitate se poate înfunda, ducând la o funcţionare defectuoasă  a motorului şi implicit la un consum ridicat de combustibil.

Şi starea pneurilor are un impact ridicat  asupra consumului de benzină sau motorină, aşa că este bine să vă asiguraţi permanent că acestea sunt umflate corespunzător, la presiunea recomandată de producător. 

”Este bine să verificaţi presiunea cât mai des, studiile efectuate vizavi de presiunea din anvelope stabilind faptul că, la o presiune redusă cu 20% faţă de cea recomandată, consumul creşte cu până la 4%, iar durata de viaţă a cauciucurilor se reduce cu 25%”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Nu circulaţi cu portbagajul exterior montat pe maşină decât atunci când este absolut necesar şi evitaţi accesoriile de tip tuning în exces, deoarece aceste modificări duc la creşterea coeficientului aerodinamic, mai ales atunci când sunteţi plecaţi în călătorii. Mai multe studii au scos la iveală faptul că detaliile de care aminteam anterior au crescut consumul urban de combustibil cu până la 3%, iar cel extraurban cu 1,5-2%.

Cât de greu cântăreşte factorul uman în obţinerea unui consum cât mai redus

De departe, cel mai important factor care influenţează consumul de carburant la o maşină este comportamentul conducătorului auto la volan. Şoferii care şi-au făcut un obicei din a accelera puternic doar pentru a opri violent maşina peste câteva sute de metri la semafor nu fac altceva decât să uzeze prematur numeroase componente ale autovehiculului, dar şi să crească exponenţial riscul de accidente rutiere.

”În principal, conducerea ecologică se referă la adaptarea stilului de condus pentru a evita forţarea inutilă a autoturismului. Acest lucru poate duce la o economie de până la 20% a consumului de combustibil. Economii substanţiale ale consumului de carburant se realizează astfel chiar şi în cazul autoturismelor de mici dimensiuni, chiar dacă acestea sunt cunoscute ca având un consum redus”, precizează inginerul Marcel Boghian.

Prin urmare, stilul de conducere ecologic este un comportament care poate fi învăţat, indiferent de marca autoturismului pe care îl deţineţi.

Schimbarea treptelor de viteză

În continuare vom detalia câţiva paşi simpli, pe care îi puteţi deprinde rapid pentru a reduce semnificativ consumul de combustibil la maşina dumneavoastră:

- Reduceţi viteza şi acceleraţi uşor când depăşiţi 1.000 de rotaţii pe minut, trăgând cu ochiul la turometrul din bordul maşinii;

- Schimbaţi într-o treaptă de viteză superioară imediat ce ajungeţi la 2.000 de rotaţii la motoarele pe motorină sau 2.400 de turaţii la motoarele pe benzină;

- Optaţi pentru un stil de condus flexibil;

- Menţineţi o viteză constantă cât mai mult posibil;

- Folosiţi frâna de motor şi evitaţi cât de mult să apăsaţi pedala de frână;

- Când vedeţi lumina roşie a semaforului de la distanţă, ridicaţi piciorul de pe acceleraţie şi lăsaţi maşina să ruleze până în dreptul acestuia. Schimbaţi într-o viteză inferioară dacă este cazul sau lăsaţi-o pe liber;

- Opriţi motorul atunci când staţionaţi mai mult de 1-2 minute;

- Pe timp de iarnă, majoritatea autoturismelor moderne nu au nevoie de încălzire înainte de a pleca la drum. Puteţi pleca imediat după ce aţi pornit motorul.

Gadget-urile minune, între mit şi realitate

Din păcate, pe piaţă au apărut reclame, care recomandă tot felul de gadgeturi ce ar reduce semnificativ consumul de combustibil. Singurul efect al dispozitivelor în cauză este să îi uşureze de bani pe conducătorii auto neinformaţi.

”Cred că proprietarii de automobile trebuie să se documenteze bine cu privire la beneficiile reale pe care le aduc gadget-uri de pe piaţă înainte de a le achiziţiona”, susţine inginerul Marcel Boghian.

Unul dintre aceste gadget-uri este un dispozitiv despre care se spune că scade foarte mult consumul de carburant al maşinii, preţul acestuia variind între 150 şi 200 de lei. În realitate, dispozitivul cu pricina este doar un consumator de curent, pentru că se racordează la priza auto a maşinii, alimentând un led şi un condensator.

Un alt gadget prezentat ca un dispozitiv minune ce ar reduce semnificativ consumul de combustibil îl reprezintă magneţii, care se montează relativ uşor pe conducta de combustibil ce alimentează motorul. Dispozitivul ar trebui să disocieze molecula de combustibil pentru a optimiza arderea, rezultând astfel un consum redus, numai că şoferii nu ştiu că magneţii nu produc un câmp magnetic suficient de puternic încât să rezulte realmente o magnetizare a moleculelor.  Este practic o înşelătorie, în plasa căreia cad oamenii care nu cunosc prea multe pe acest subiect.

”Nu există momentan dispozitive minune pentru reducerea consumului de combustibil şi cred cu tărie că asemenea gadget-uri prind doar la oameni care nu sunt specialişti în domeniu şi sunt mai uşor de convins că odată cu montarea lor se va reduce instant consumul. Le recomand celor vor să achiziţioneze astfel de dispozitive să se documenteze temeinic şi să consulte un specialist dacă nu sunt lămuriţi, pentru că aceste gadget-uri nu sunt nicicum ceea ce par a fi”, susţine inginerul Marcel Boghian.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite