Cum scăpăm de frica de apă şi care sunt temerile inexplicabile care ne trimit la psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temerile se înving cu ajutorul psihologului FOTO Anxiety.org
Temerile se înving cu ajutorul psihologului FOTO Anxiety.org

Frica de apă şi de singurătate sunt adesea cele mai frecvente cauze care pot trimite o persoană la psiholog. Deşi fobiile sunt temeri inexplicabile, acestea capătă uneori dimensiuni îngrijorătoare, care supun întregul organism la stres.

Deşi sunt temeri inexplicabile, fobiile produc o serie de neplăceri şi simptome precum creşterea frecvenţei cardiace şi palpitaţii, transpiraţii, tremurături, greaţă şi ameţeli. Cea mai frecventă frică pentru care psihologii sunt solicitaţi este cea de apă.

„Această frică poate apărea la orice vârstă şi la toate clasele sociale, indiferent de zona geografică în care se află persoana. De fapt, această fobie este produsă de prezenţa sau anticiparea prezenţei unei situaţii specifice. Frica de apă trebuie luată foarte în serios dacă aceasta produce o afectare semnificativă a vieţii, fiind necesară o diagnosticare certă şi în funcţie de aceasta se va stabili un plan de tratament”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

Primul pas în tratarea hidrofobiei este descoperirea originii acestei frici, cauza putând fi găsită chiar şi în trecutul mai îndepărtat. Specialiştii atrag atenţia că fobia aceasta ar putea fi legată inclusiv şi de un eveniment traumatic întâmplat unei persoane dragi. Tocmai de aceea, psihologul îşi încurajează pacienţii să îşi pună întrebări care ar putea duce la găsirea unui răspuns: gândul de a vă apropia de apă vă creează disconfort? Vă este uşor să vorbiţi despre această fobie? Vă este frică să luaţi lecţii de înot? Beţi apă cu înghiţituri foarte mici?

„Fobia trebuie luată în serios deoarece duce la o panică bruscă, persistentă şi fără să existe în realitate un pericol. Reacţia fobică este automată, incontrolabilă şi depăşeşte limitele normale. O astfel de persoană are în acele clipe palpitaţii, transpiraţii, respiraţie sacadată, simptome care duc practic la un atac de panică. În cazuri grave, hidrofobia se manifestă prin fobia completă a persoanei de a face duş, de a se spăla, de a intra în contact cu apa”, a precizat Valentina Băjan, psiholog.

Gândurile pozitive, drumul spre vindecare

Teama de apă se învinge prin relaxare, iar gândurile legate de această frică vor fi controlate cu ajutorul unui psiholog. Astfel, pacientul este încurajat să gândească pozitiv, iar acolo unde fobia este mai gravă, se poate recurge la medicaţie sau hipnoză.

„Cu un tratament adecvat şi dacă există şi complianţă la acesta, majoritatea fobiilor se remit decisiv sau parţial. Un factor determinant în evoluţia tratării fobiilor este gradul de implicare al persoanei afectate de fobie. Contează foarte mult dacă pacientul este într-o stare depresivă combinată cu fobia, dacă acesta consumă alcool sau sedative”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

Lista celor mai frecvente fobii

Specialiştii sunt de părere că peste zece la sută din adulţi suferă de o temere inexplicabilă. Deşi fricile exagerate ne complică existenţa, pentru toate există tehnici de terapie cognitivă şi comportamentală.

„Atunci când fobiile pun stăpânire pe noi, avem ameţeli, greaţă, transpirtăm excesiv şi se poate ajunge chiar şi la atacuri de panică. Cele mai frecvente temeri sunt claustrofobia (frica de spaţii închise), frica de înălţime - care duce la atacuri de anxietate, agorafobia - în care o persoană se teme de spaţiile deschise şi aglomerate, precum şi frica de zbor, sau pteromeranofobia.

Indiferent de fobiile pe care le aveţi, specialiştii vă îndeamnă să aveţi curajul de a le recunoaşte şi de a nu ezita în a cere ajutor de specialitate. Fobiile specifice răspund foarte bine la tratament şi sunt cele mai uşor şi rapid tratabile probleme de anxietate.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite