Cum s-a mărit din condei suprafaţa faţadei unui sediu de primărie pentru a se plăti ilegal bani pentru lucrări

Cum s-a mărit din condei suprafaţa faţadei unui sediu de primărie pentru a se plăti ilegal bani pentru lucrări

Sediul Primăriei din Munteni. Cel din teren, nu cel din acte FOTO Costel Crângan

Situaţia aberantă s-a întâmplat în comuna Munteni, judeţul Galaţi, fiind descoperită de inspectorii Curţii de Conturi, care au cerut recuperarea prejudiciului. Abatarea de la lege nu este singulară: primăria amintită a plătit şi sporuri salariale ilegale de 476.000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria comunei gălăţene Munteni a reuşit „performanţa” de a mări din condei suprafaţa faţadei imobilului în care funcţionează. Operaţiunea bizară nu s-a făcut, însă, doar formal, ci a produs şi efecte în bugetul localităţii, căci o firmă privată a încasat în mod necuvenit bani publici şi pentru că ar fi renovat şi partea de faţadă care de fapt nu există.

Suma plătită ilegal firmei Vimpex SRL (o societate din Oneşti care de regulă se ocupă de monumente funerare)  nu este foarte mare – de circa 16.000 de lei - însă maniera în care s-a produs prejudiciul (descoperit de inspectorii Curţii de Conturi) arată cât de mult haos există în administraţie.

Potrivit actului de control, primarul localităţii,  social-democratul Dănuţ Oprea, a semnat situaţia de lucrări şi a aprobat plata facturilor, deşi firma privată pretindea că a tencuit, a gletuit şi a vopsit 488 de metri pătraţi de faţadă, deşi clădirea are, conform actelor de construire şi a măsurătorilor ulterioare, o faţadă de doar 383 de metri pătraţi.

De unde a apărut diferenţa de 103 metri pătraţi n-a ştiu iniţial nimeni să explice, dar s-a aflat ulterior, din contestaţia depusă de primărie la decizia prin care Curtea de Conturi a cerut recuperarea prejudiciului: la mijloc ar fi o eroare de calcul, pe baza căreia s-a inclus în deviz şi partea de faţadă care este realizată din sticlă pe structură metalică. Parte care, evident, n-a fost nici tencuită, nici dată cu var.

Sediul primăriei din Munteni are, de altfel, încă de la construirea lui în urmă cu 10 ani, o poveste cu totul aparte. Ridicat de fostul primar Virgil Arghiri din fonduri speciale de la guvernul condus de Călin Tăriceanu (primarul fiind liberal, ca şi premierul), imobilul a stat nefolosit timp de trei ani deoarece următorul guvern, condus de Emil Boc, a dat o ordonanţă prin care interzicea alocarea de fonduri pentru mobilier şi alte dotări.

Clădirea, cu scări interioare din marmură, termopane şi utilităţi „ca la oraş“, care a costat o jumătate de milion de euro, a stat goală şi degeaba până când Consiliul Judeţean a decis, într-o şedinţă extraordinară, să ajute administraţia locală cu bani de scaune, de birouri şi de dulapuri.

Revenind la chestiunea banilor publici cheltuiţi aiurea la Munteni, este de spus că prejudiciul cu faţada „extinsă” din condei nu este singurul. Curtea de Conturi a descoperit că funcţionarii primăriei au primit în ultimii trei ani lefuri ilegale în cuantum de 476.000 de lei, reprezentând spor de calculator, spor de dispozitiv şi normă de hrană.

Ba chiar, în iulie 2015, funcţionarii au primit sporuri duble faţă de cele obişnuite, dintr-o eroare a contabilului primăriei pe care nimeni nu a observat-o până să vină Curtea de Conturi în control. 

citeste totul despre: