Cum a reuşit un primar cu tupeu să dea maşinile primăriei neamurilor lui de la ţară

Cum a reuşit un primar cu tupeu să dea maşinile primăriei neamurilor lui de la ţară

Daniel Gerhardt Ţuchel, fostul primar al Tecuciului FOTO Costel Crângan

Fostul primar al Tecuciului, Daniel Gerhardt Ţuchel (PNL), este acuzat că ar fi folosit în interes strict personal câteva autovehicule din proprietatea instituţiei. Un autoturism UAZ e de negăsit, iar două ATV-uri, cumpărate acum doar un an, au făcut deja 100.000 de kilometri fără să fi fost folosite în scopuri publice.

După ce actualul primar, Cătălin Hurdubae (PSD),  a dezvăluit că fostul primar a cumpărat mobilă de lux, la preţuri ameţitoare, pentru birourile şefilor din instituţie, iar fostul viceprimar Radovei şi-a cumpărat haine de fiţe pe facturi decontate ca echipamente de protecţie, a intrat la puricat şi parcul auto.

După ce actualul primar, Cătălin Hurdubae (PSD),  a dezvăluit că fostul primar a cumpărat mobilă de lux, la preţuri ameţitoare, pentru birourile şefilor din instituţie, iar fostul viceprimar Radovei şi-a cumpărat haine de fiţe pe facturi decontate ca echipamente de protecţie, a intrat la puricat şi parcul auto.

Prima constatare a verificărilor făcute de actualul primar a fost că un autoturism de teren, marca UAZ (de fabricaţie rusească), a dispărut pur şi simplu. Investigaţiile ulterioare au scos la iveală faptul că respectivul autovehicul (cu numărul de înmatriculare GL 25 MAP) ar fi fost predat de către gestionarul Maricel Mândru, fără acte, unui văr de-al fostului primar Daniel Gerhard Ţuchel, pe nume Viorel Ţuchel, care locuieşte în comuna gălăţeană Ţepu.

Deşi situaţia juridică încă nu este foarte clară, primele indicii arată că acesta a folosit autovehiculul pentru deplasări în interes personal, mai exact la vânătoare şi pentru a-şi vizita culturile agricole. Primăria Tecuci a făcut o somaţie pentru recuperarea maşinii, rămânând în discuţie apoi o expertiză tehnică (pentru a se constata starea autoturismului), dar şi o expertiză contabilă, pentru a se calcula prejudiciul creat prin cedarea gratuită a folosinţei.

ATV-urile din garaj

Şi mai suspectă este situaţia a două ATV cumpărate în 2015 de către Primăria Tecuci cu scopul de a fi folosite de Serviciul Situaţii de Urgenţă. Autovehiculele în valoare de 28.000 de euro nu au mai fost predate, conform procedurii legale, gestionarului Mândru Maricel, ci au intrat în fişa de inventar a primarului Daniel Gerhardt Ţuchel care, la rândul lui, s-a descărcat de gestiune după ce a pierdut alegerile, printr-un proces-verbal din 21 iunie 2016.

Din câte spune actualul primarul, Cătălin Hurdubae, ATV-urile au fost folosite în scop exclusiv personal de către Daniel Gerhardt Ţuchel. „Au fost noi atunci când s-au cumpărat, în mai 2015, prin achiziţie publică directă, fără licitaţie. Deşi nu au fost folosite deloc pentru intervenţii sau în scopuri publice, la nici un an s-au făcut inclusiv revizii tehnice, iar acum au peste 100.000 de km şi arată foarte-foarte rău. Folosirea în interes personal a unui bun care nu îţi aparţine este ilegală. Cercetările continuă“, a declarat Hurdubae.

În cazul acestor ATV-uri există şi suspiciunea că, de fapt, nici măcar nu ar mai fi cele cumpărate, ci unele intens folosite şi vechi de câţiva ani, cu care ar fi fost substituite cele originale. De asemenea, este în curs de verificare şi ipoteza că autovehiculele nu ar fi fost substituite, ci doar date spre închiriere, pe bani negri, unei firme de turism.

În replică, Daniel Ţuchel spune că totul este o poveste de adormit copiii. „Facem un calcul simplu: dacă m-aş fi plimbat cu ATV-ul din mai până în iunie, o sută de mii de kilometri, măcar opt ore pe zi, înseamnă că am mers cu 500 la oră. Ori ele au viteza de 60 la oră! S-a umplut de ridicol cu toate aceste acuzaţii. Eu am două maşini de teren ale mele“, a declarat Ţuchel. Una dintre anchete aparţine Curţii de Conturi Galaţi, iar cealaltă este un audit intern al Primăriei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: