Cum reuşeşte primăria unui mare oraş românesc să facă profit pentru că mută sub pământ cablurile de TV şi internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Acest lucru se întâmplă în oraşul Galaţi, unde mutarea cablurilor se va face pe cheltuiala companiei RCS-RDS, care va plăti Primăriei, timp de 49 de ani, o redevenţă de 257.000 de lei pe an. Municipalitatea se declară mulţumită şi pentru că riscul de accidente în cazul furtunilor este mult diminuat, iar aspectul urban este îmbunătăţit.

Primăria din Galaţi a semnat un contract pentru 49 de ani cu compania RCS-RDS, prin efectul căruia firma privată va realiza, pe cheltuiala ei, un sistem de canalizaţie subteran în care se vor muta toate cablurile aeriene de TV, internet şi telefonie. Culmea este că municpalitatea va încasa şi o sumă bunicică din acest contract.

Vă reamintim că în luna august a acestui an, RCS-RDS a primit avizul de acces pe domeniul public pentru proiectarea, realizarea şi deservirea infrastructurii ce ţine de realizarea unei canalizaţii subterane pentru telecomunicaţii. Operatorul va dezvolta această reţea subterană, urmând să poată să o pună la dispoziţia tuturor celorlalţi operatori privaţi în mod transparent şi nediscriminatoriu.

Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, s-a arătat încântat de semnarea contractului. „Vă pot spune că a fost semnată prima autorizaţie pentru compania RCS – RDS în privinţa realizării unei canalizaţii subterane pentru telecomunicaţii. Oraşul nostru este al şaselea oraş din ţară care implementează acest sistem de reţele integrate şi interconectate,  amplasate exclusiv subteran”, a declarat edilul.

Reprezentanţii companiei RCS-RDS au solicitat aceste autorizaţii pentru două zone de la nivelul municipiului Galaţi: Zona 1 – Spitalul Judeţean (Micro 17, 18, 19, 20 şi 21) şi Zona 4 – Palatul de Justiţie (Ţiglina I, Mazepa I şi Mazepa II). În curând, Primăria municipiului Galaţi va elibera autorizaţia pentru lucrările ce vor avea loc în Zona 1.

Primăria municipiului Galaţi urmează să încaseze o taxă anuală în valoare de 256.669,75 lei, pe o perioadă de 49 de ani, pentru zonele în care a fost solicitat accesul în domeniul public. În total, în cei 49 de ani, oraşul va încasa aproape 3,8 milioane de euro, fără să cheltuiască nimic.

„Un astfel de proiect aduce ca beneficii majore eliminarea riscului de deteriorare a cablurilor pe timpul furtunilor, îmbunătăţirea aspectului vizual general al oraşului, dar şi optimizarea modalităţilor de furnizare de servicii către cetăţenii municipiului Galaţi”, a mai precizat primarul Galaţiului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite