Cum putea fi evitată apariţia tulpinii mutante de coronavirus din Africa. Explicaţiile medicului care a condus Societatea Română de Cardiologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Gabriel Tatu Chiţoiu, sursa: Arhivă Personală/FB
Medicul Gabriel Tatu Chiţoiu, sursa: Arhivă Personală/FB

Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic cardiolog, explică ce a dus la apariţia variantei mutante a SARS-CoV-2. Noua tulpină a apărut într-o ţară unde rata de vaccinare este foarte mică. Prin urmare, un virus lăsat „să se zbenguie în voie” va face nenumărate mutaţii, susţine medicul.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au stabilit că noua variantă super-mutante de coronavirus, care a primit numele de Omicron, descoperită în Africa de Sud are un potenţial ridicat de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Primele patru variante au fost Alpha, Beta, Gamma şi Delta. 

Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu, fostul preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, susţine că noua variantă de SARS-COV-2 (B.1.1.529 sau Omicron) nu ar fi apărut dacă rata de vaccinare în Africa de Sud ar fi fost mai mare.

„Nouă tulpină SarsCov2, depistată marţi în Africa de Sud are 30 de mutaţii. Inclusiv la nivelul proteinei S. Tulpină a apărut într-o ţară în care rată de vaccinare completă anti COVID este de 24%. O confirmare a ceea ce ştim de mult: un virus (mai ales de tip ARN) lăsat să se zbenguie în voie va face rapid n mutaţii.

Pur şi simplu în procesul de copiere a lui la nivelul ribozomilor celulelelor noastre apar erori de copiere (aste că şi cum schimbi la întâmplare ordinea aceloraşi mărgele colorate pe o aţă). Această modificare a ARN-ului virusului va conduce la modificări în conformaţia întregului virus, inclusiv a tepilor (proteină S cu care se leagă de celulele noastre)”, scrie dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, pe pagina sa de Facebook. 

Medicul susţine că un virus lăsat să circule liber va suferi mutaţii şi se va multiplica. Singura soluţie este vaccinarea: nu am făcut-o... constatăm consecinţele”, afirmă specialistul.

„Ce vreau să spun este că, lăsat liber să circule, virusul se va modifică inevitabil prin aceste mutaţii absolut la întâmplare. Dacă rată de vaccinare a unei populaţii este foarte înaltă, atunci virusul nu are unde să se multiplice. Prin urmare, şansa de a face mutaţii se reduce substanţial. Concret, dacă în Africa de Sud rata de vaccinare ar fi fost înaltă, şansa de apariţie a acestei noi tulpini ar fi fost foarte mică. Şi mai concret, avem o nouă dovadă că NU vaccinarea în plină pandemie favorizează apariţia de noi tulpini, ci tocmai nonvaccinarea, lăsarea virusului să se propage în public, duce rapid la apariţia de noi tulpini. Vaccinarea masivă ar fi trebuit tocmai să prevină apariţia de noi tulpini. Nu am făcut-o ...constatăm consecinţele”, a concluzionat dr. Chiţoiu.

Noua variantă B.1.1.529 a COVID, depistată pentru prima dată în Africa, a fost clasată drept „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi numită „Omicron”.

Vă recomandăm şi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite