Cum se prepară străvechea mâncare românească „Lapte de bou“. Reţeta specifică gurmanzilor din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul cu numele menţionat are mai multe variante, corespunzător a cel puţin patru zone etnografice, însă cea care pare să aibă cea mai mare priză la public provine din mirificul Maramureş.

Aţi mâncat vreodată „Lapte de bou?” Să nu spuneţi că nici n-aţi auzit de aşa ceva, căci bunicile dumneavoastră (mai ales dacă aveţi rădăcini prin Transilvania) vă vor trage de urechi. 

De fapt, mâncarea românească numită „Lapte de bou” a fost considerată cândva o adevărată delicatesă, iar faptul că în prezent este aproape uitată nu-i vina ei, ci a tehnologiei, care a adus pe mesele românilor tot mai mult fast-food şi tot mai multă mâncare „la cutie”.

În esenţă, aşa cum rezultă şi din denumire, reţeta conţine lapte (de vacă), deşi nu-i neapărat obligatoriu, căci prin zona Sibiului şi în Ţara Moţilor laptele este înlocuit deseori cu apă. Preparatul este întâlnit şi prin nordul Moldovei şi, cu unele variaţiuni, şi prin Oltenia de sub munte.

Deşi ar putea părea ciudat, mâncarea este, în esenţa ei, un fel de modern „lapte cu cereale”, deşi în varianta ei străveche (noi vom prezenta modul de preparare ca-n Maramureş) reţeta conţine nişte subtilităţi culinare foarte interesante.

Ingrediente

- patru căni de seminţe de dovleac decojite (adică în jur de 800 de grame);
- un litru de lapte de vacă;
- sare;
- mămăligă.

Mod de preparare

Laptele se pune la fiert. Între timp, seminţele de dovleac se prăjesc la cuptor şi se macină până se obţine o făină fină.

Făina din seminţe de dovleac se adaugă în laptele dat în clocot.

Se amestecă „făina” din seminţe de dovleac şi apa clocotită (laptele clocotit) până când se obţine o pastă groasă (cam ca la mămăligă).

Se adaugă sare şi se mai fierbe la foc mic pentru încă 10 minute.

Mare atenţie! Pentru a nu se afuma „laptele de bou”, se amestecă permanent pe durata preparării.
Pont: pentru ca “făina” din seminţe de dovleac să se amestece cât mai bine cu apa sau cu laptele, seminţele prăjite trebuie măcinate cât mai fin.

Cum spuneam, reţeta permite folosirea apei în loc de lapte (ca variantă de post), dar şi a altor lichide de origine non-animală, cum ar fi laptele de soia şi chiar zeama de varză (pentru o reţetă de lapte de bou care, în estul Ardealului, este folosită în loc de salată de murături).

Poftă bună!

Mod de servire

Laptele de bou se serveşte într-o farfurie adâncă (de supă), ornat cu câteva seminţe de dovleac întregi, prăjite.
De asemenea, în varianta străveche, alături se punea o felie de mămăligă coaptă pe plită, pe sare, care ulterior a fost înlocuită cu o felie de mămăligă gratinată şi, apoi, de o felie de pâine prăjită.

Despre beneficii

Interesant este că laptele bou este o mâncare foarte sănătoasă. Dacă despre efectele benefice ale laptelui se ştiu destule, amintim şi despre beneficiile pe care le aduc asupra sănătăţii seminţele de dovleac.
Sunt pline de minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier şi cupru. Sunt o sursa bună de vitamina K. Conţin fitosteroli, compuşi despre care cercetările arată că reduc nivelul colesterolului.

Sunt bogate în zinc, ceea ce le recomandă drept un protector natural împotriva osteoporozei. Sunt o sursa bună de vitamina E şi de vitamine din grupul B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, piridoxina şi acid folic).


Vă mai recomandăm şi:

Trei moduri de preparare a străvechii mâncări româneşti „Cighiri în prapur” 

Ce sunt puţişoarele cu mac: reţeta şi subtilităţile lingvistice ale vechii şi controversatei mâncări româneşti

Cum se prepară vechea şi delicioasa mâncare românească „taşche cu pegmez” 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite