Cum se prepară gutuiata, una dintre cele mai apreciate băuturi ale toamnei. Reţeta păstrată în România din moşi-strămoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Reţeta din moşi-strămoşi este adusă în paharele contemporanilor şi disecată în esenţa ei de către expertul gastronom Gina Bradea: „Drumul corect către perfecţiunea unui preparat este, de multe ori, simplitatea”.

Zilele acestea, pieţele sunt pline de gutui coapte şi aromate, româneşti, perfecte pentru orice reţetă de dulceaţă, dar şi pentru un preparat mai puţin obişnuit contemporanilor, deşi cu decenii în urmă era considerat o mare delicatesă.

Este vorba despre deliciosul, aromatul şi toropitorul lichior de gutui, o băutură după o reţetă străveche, pe care specialistul gastronom Gina Bradea (realizatoarea portalului pofta-buna.com, unul dintre cele mai apreciate site-uri de reţete culinare în limba română) a învăţat-o de la bunica ei.

Aşa cum veţi putea constata, în această reţetă totul este direct, fără şmecherii moderniste , care este excepţională tocmai prin simplitatea ei dezarmantă. „În schimb, vă va suprinde cu eleganţa gustului, cu aroma de miere, de soare tomnatic şi de brumă matinală”, spune Gina Bradea.

Ingrediente

Un kilogram de gutui coapte
Un kilogram de zahăr
Un litru alcool dublu rafinat (80-96 de grade)
Ţuică de casă (după gust)
Mofturi pentru mofturoşi, respectiv anason, scorţişoară sau vanilie.

Evident, ingredientele se pot multiplica cu 2,5, 10 şi aşa mai departe, în funcţie de câţi litri de lichior vreţi să faceţi. Noi v-am oferit ingredientele la modul unitate de măsură pentru a vă fi mai simplu să înţelegeţi totul.

Cum se prepară

Cum spuneam, totul se desfăşoară simplu, aproape ritualic, căci în unele privinţe reţeta seamănă la preparare cu afinatele, vişinatele, cireşatele sau caisatele de altădată. „Nu cu alea de acuma, din comerţ, care n-au văzut fructe nici măcar la televizor, darămite în compoziţie”, glumeşte cu ţintă Gina.

Gutuile se spală, se curăţă de cotor şi de seminţe, se taie felii, se pun într-o damigeană (sau un borcan). Se pot folosi cu succes şi bidoane de 5 litri, din acelea care se găsesc în comerţ cu apă plată. Se adaugă zahărul şi se amestecă bine.

Se duce recipientul în cămara sau beci, la întuneric şi lasă acolo 2-3 zile. Se agită de câteva ori pe zi, până când zahărul se topeşte complet şi se adună la fund un sirop gros, extrem de dulce.

Se adaugă alcoolul dublu rafinat şi se mai lasă la macerat minim 10 zile. Se mai pot adăuga, după dorinţă: anason, scorţişoară sau vanilie, însă „mentorul” nostru în ale preparatului nu le recomandă în mod special. „Aroma gutuilor este superbă, deci nu este cazul să o ascundeţi sub alte arome. Ar fi păcat”, ne spune Gina.

Rezultă un lichior foarte dulce şi destul de tare, care poate să fie diluat cu ceva ţuică de casă (sau cu ceva vodcă) pentru a putea fi consumat (asta dacă nu cumva vă plac tăriile cu foarte multe grade).  „Nu puneţi rachiu prost, pentru că dacă prost pui, prost bei”, ne mai spune Gina Bradea.

Noroc şi poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Reţetele surprinzătoare ale bunicilor. Cum se făcea acum mai bine de un secol un înlocuitor de cafea din cartofi

Trei moduri de preparare a străvechii mâncări româneşti „Cighiri în prapur”

Cum se prepară vechea şi delicioasa mâncare românească „taşche cu pegmez” 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite