Cum se prepară delicioasele cighire, pârjoalele făcute din măruntaie de porc sau de vită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul, o alternativă chiar mai gustoasă decât drobul, este unul de tradiţie în multe zone din România şi se pregăteşte relativ repede. Importantă pentru reuşita pârjoalelor este tratarea termică corectă a măruntaielor, ca şi un mic secret ca să se lipească prapurul de carne şi să se întărească compoziţia.

Vom începe prin a pune prapurul în apă pentru 15 minute, pentru a se desface şi a-l putea astfel manevra mai uşor. Spălăm şi tăiem carnea, ficatul, plămânii şi inima în bucăţi mai mari, pe care le vom prăji apoi în ulei încins pentru 5-7 minute.

”Tocăm o ceapă şi usturoiul şi le adăugăm în recipientul unde prăjim măruntaiele şi carnea. Punem şi foia de dafin, iar ingredientele le vom lăsa astfel la călit sub capac pentru alte 7-8 minute”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru 15-20 de pârjoale:

-Ficat de porc sau de vită-300 de grame;

-Plămâni de porc sau de vită-200 de de grame;

-Inimă de porc sau de vită-200 de grame;

-Carne de porc sau de vită-200 de grame.

-Prapur-500-700 de grame;

-Ceapă-o bucată;

-Pătrunjel-o legătură;

-Mărar-câteva fire;

-Ouă-trei bucăţi;

-Usturoi-o căpăţână;

-Sare şi piper, după gust;

-O foaie de dafin;

-Ulei-100 de mililitri.

După ce am sotat măruntaiele şi carnea, adăugăm o cană cu apă şi le lăsăm pentru alţi 15 minute la călit, astfel încât să se frăgezească bine. După ce se temperează puţin, vom toca carnea, adăugând piper şi un praf de sare, pătrunjel şi mărar.

”Această compoziţie o vom porţiona în pârjoale de mărimea unei linguri puţin mai mari şi le vom înveli în prapure. Le vom pune apoi la rece pentru aproximativ 30 de minute, ca să se lipească prapurul de carne şi să se mai întărească compoziţia”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Vom pune pârjoalele la prăjit, servindu-le apoi cu o salată de murături asortate şi cartofi fierţi în coajă. Cighirele merg la fel de bine şi cu o salată şi un piure de cartofi, însoţite de o pâine de casă. Dacă nu se consumă toate pârjoalele la masă, ele pot fi păstrate într-un borcan cu untură, după metoda tradiţională.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite