Cum se prepară delicioasa mâncare de gutui cu carne de porc. Ingredientele care dau combinaţia perfectă de arome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul face deliciliul gurmanzilor din toate colţurile României în special toamna. Pentru a-l pregăti, avem nevoie de o oră şi jumătate, însă necesită o atenţie specială la sotarea şi caramelizarea ingredientelor.

Vom începe prin a îndepărta puful cu o cârpă de pe gutui, după care le vom spăla şi le vom tăia în felii puţin mai mari, după ce am scos miezul şi sâmburii fructului. Le vom stropi apoi cu zeamă de lămâie, iar între timp vom porţiona şi carnea de porc în bucăţi mai mari.

”Vom săra şi pipera bucăţile de carne. Când începem procesul de tratare termică a cărnii, este necesar să fim foarte atenţi, astfel încât să nu se ardă. În uleiul în care prăjim carnea de porc vom adăuga şi puţin unt, pentru a-i da o aromă mai specială preparatului”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Gutui-un kilogram;

-Unt-100 de grame;

-Zahăr-două linguri;

-Sare şi piper, după gust;

-Carne de porc-800 de grame;

-Vin alb sec-100 de grame;

-Lămâie-o bucată;

-Scorţişoară-un baton;

-Ulei de floarea soarelui-50 de grame.

Ordinea în care sotăm ingredientele

Carnea de porc va fi prăjită cam 30 de minute la foc potrivit, întorcând-o constant pe ambele părţi pentru a se rumeni bine, iar apoi vom pune bucăţile de carne pe un şerveţel absorbant sau vom fi atenţi ca să le scurgem bine de ulei.

În acelaşi ulei vom pune puţin zahăr, pe care îl vom carameliza uşor, iar apoi vom adăuga gutuile. Tocmai de aceea este foarte important să nu ardem uleiul. ”E nevoie de atenţie şi la sotarea gutuilor. Le vom prăji uşor, gustând din când în când din ele, astfel încât să îşi păstreze textura. Nu e de dorit să se sfărâme sau să se înmoaie foarte tare în timpul procesării termice”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Vom scoate gutuile, adăugând în acelaşi recipient carnea de porc, peste care vom pune apoi vinul alb. O recomandare este ca, dacă aveţi ţuică de fructe prin casă, să puneţi 50 de mililitri peste carne, pentru a da preparatului o aromă şi mai deosebită.

”Punem şi un capac la recipientul unde pregătim mâncarea pentru a scurta timpul de pregătire, mestecând constant carnea de porc timp de 30 de minute, astfel încât să se pătrundă bine şi să preia aroma de la vin şi ţuică, dacă v-aţi decis să puneţi”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

În ultimele 7-8 minute de preparare termică, adăugaţi şi feliile de gutui, iar apoi băgaţi preparatul la cuptorul încins în prealabil pentru alte 30 de minute, la o temperatură de 180 de grade, pentru a se carameliza uşor ingredientele. Dacă dorim ca aromele să fie mai pronunţate, putem adăuga şi puţină scorţişoară la final. Mâncarea de gutui cu carne de porc se poate servi ca atare sau cu o garnitură de cartofi cu ceapă, alături de care merge şi un pahar de vin sec.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite