Cum se prepară cel mai gustos drob de miel. Secretele pregătirii unui preparat tradiţional delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: gurmandino.ro
Foto: gurmandino.ro

Dacă respectăm ordinea adăugării ingredientelor şi modul corect de preparare termică a drobului de miel, acesta va ieşi fraged, cremos şi rumen.

Vom începe prin a cresta inima şi a scoate cheagurile de sânge, scoţând grăsimea şi pieliţele de pe rinichi şi curăţând apoi bine şi plămânii. Vom toca aceste măruntaie şi le vom căli în puţin ulei. Pentru cei care nu agrează ideea de a mânca carne de miel, pot folosi carne de pasăre sau de porc în amestec cu carne de vită.

”La călire este un mic secret. Partea albă a cepei verzi o vom toca mărunt şi o vom căli uşor, la foc moderat, în uleiul încins în prealabil. După ce s-a călit, adăugăm peste ceapă bucăţile de carne, care în prealabil vor fi fierte. Este importantă ordinea în care acestea sunt puse la fiert, şi anume inima, splina, plămânii, rinichii şi ficatul. Vor fi lăsate la fiert cam 15-20 de minute în apă cu sare”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Măruntaie de miel (ficat, rinichi, splina, inimă, plămâni)-600-800 de grame;

-Prapur;

-Ceapă verde-două legături;

-Ceapă uscată-150-200 de grame;

-Usturoi verde-o legătură;

-Ouă-trei-patru bucăţi;

-Miez de pâine de la două, trei felii;

-Sare, piper, după gust;

-Ulei-50-80 mililitri de ulei;

Ordinea în care adăugăm ingredientele

După fierbere, vom scoate măruntaiele de miel şi după ce se vor tempera puţin, le vom  adăuga în aceeaşi ordine în tigaia în care am sotat ceapa. Prăjirea îngredientelor se va face într-un recipient cu capac, la foc moderat, învârtind din când în când pentru ca acestea să nu se lipească.

După ce măruntaiele şi ceapa s-au înmuiat, căpătând o culoare uşor maronie, vom opri focul şi le vom lăsa la temperat. Tocăm usturoiul şi îl punem în recipient, pentru ca preparatul să capete o aromă deosebită, gustăm şi punem sare şi piper, dacă e nevoie, iar apoi lăsăm din noi ingredientele la temperat.

”După ce s-au răcit, trecem carnea de miel şi legumele prin maşina de tocat, punând sita mare, astfel încât carnea să nu se transforme într-o pastă, ci să rămână şi bucăţi mai măricele, pe care să le simţim când mâncăm. Compoziţia obţinută o vom amesteca cu miezul de la două, trei felii de pâine, pe care le vom înmuia în lapte, adăugăm două ouă, o legătură de mărar şi una de pătrunjel, amestecând bine toate ingredientele”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Adăugăm apoi şi partea verde a cepei pe care nu am pus-o la călit. Luăm apoi prapurul, pe care îl vom ţine în prealabil în apă pentru a se hidrata şi a se desface cu uşurinţă, îl întindem pe masă cu un blat de lemn şi aşezăm cu grijă jumătate din compoziţie, adăugăm trei, patru ouă fierte, iar apoi punem şi restul de compoziţie. Dacă nu avem prapur, putem folosi şi foi de plăcintă pentru a prepara termic compoziţia, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

”Rulăm prapurul, astfel încât compoziţia să nu iasă din aceasta, şi pregătim mai multe tăvi folosite pentru pandişpan, ungându-le cu ulei. Adăugăm apoi rulada rezultată şi introducem tăvile la cuptor, la o temperatură de 170 de grade. Există şi varianta de a introduce mai întâi prapurul în tăvi, după care să adăugăm compoziţia, dar este mai bine să nu vă complicaţi”, explică procesul maestrul Nichi Mărăcine.

În timpul tratamentului termic, vom verifica constant drobul, reducând focul la aragaz, astfel încât preparatul să se pătrundă, dar să nu iasă prea uscat. Un mic secret este să batem un ou cu puţină smântână, pe care îl vom pune peste drob, astfel încât acesta să nu se caramelizeze prea tare. După 45-50 de minute, vom scoate drobul de la cuptor, după ce verificăm în prealabil ca acesta să fie bine făcut, îl vom răsturna din tăvi pe un platou din lemn, unde îl vom lăsa să se tempereze.

După ce se răceşte, vom înlătura prapurul şi vom introduce rulada la frigider. A doua zi putem servi drobul de miel, acesta însoţind, de regulă, diferite preparate specifice sărbătorilor pascale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite