Cum se prepară cea mai bună ştiucă umplută. Secretul desprinderii rapide şi uşoare a cărnii de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştiucă umplută Foto: www.romaniatv.net
Ştiucă umplută Foto: www.romaniatv.net

Preparatul este unul de tradiţie în zonele pescăreşti şi se pregăteşte relativ uşor, iar dacă urmăm corect câţiva paşi simpli, pornind de la eviscerarea peştelui, desprinderea pielii de carne şi tratarea termică, vom avea parte de o mâncare delicioasă.

Vom începe prin a curăţa de solzi şi a spăla ştiuca, iar eviscerarea se va face într-un mod mai neobişnuit, şi anume pe la urechi. Un mic truc este să bateţi ştiuca pe o parte şi pe cealaltă cu mânerul cuţitului, în ideea de a frăgezi puţin carnea, dar în special pentru a desprinde carnea de pe piele mai uşor.

”Cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit, vom începe să dăm pielea peştelui înapoi, ca şi cum am întoarce o mănuşă pe dos. Fiind un peşte răpitor, pielea este rezistentă, deci nu trebuie să ne facem griji că nu va rezista în timpul procesului de înlăturare. Vom avea nevoie de piele pentru a umple ştiuca, iar apoi vom da carnea uşor de pe oase şi o vom toca, urmând să umplem cu ea pielea peştelui”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Ştiucă-două bucăţi (3 kilograme);

-Miez de la o jumătate de pâine;

-Lapte-100 de mililitri de lapte;

-Pătrunjel-o legătură;

-Mărar-o legătură (opţional, după gustul fiecăruia);

-Usturoi-3-4 căţei;

-Sare şi piper după gust;

-Unt-150 de grame;

-Ouă-două bucăţi;

-Lămâie-o bucată;

-Ceapă (albă sau verde)-o bucată.

Ordinea corectă în care adăugăm ingredientele

Vom trece carnea de la cele două ştiuci de două ori prin maşina de tocat şi o vom amesteca cu miezul de pâine înmuiat în prealabil în lapte, dar şi cu căţeii de usturoi tocaţi mărunt. Vom adăuga apoi pătrunjelul tocat, sare şi piper după gust, ouăle şi ceapa, pe care o putem căli în puţin ulei pentru a se înmuia.

Cu această mixtură de ingrediente vom umple pielea de ştiucă, putând ataşa şi capul peştelui prin coasere, dacă l-am desprins în timpul procesului de curăţare şi eviscerare. Dacă nu dorim să facem acest lucru, vom coase pielea de ştiucă la capătul unde am introdus umplutura ca să nu avem surpriza ca aceasta să iasă în timpul procesului termic.

”Vom aşeza ştiuca umplută într-o tavă, în care punem în prealabil untul tăiat în bucăţi mici pentru a se topi mai repede şi încălzim cuptorul la 170 de grade. Vom lăsa preparatul la cuptor pentru 40 de minute, până când ştiuca va căpăta o culoare uşor maronie. În acel moment, scoatem tava de la cuptor şi lăsăm peştele să se tempereze”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Ştiuca umplută se serveşte rece, de regulă, însoţită de diferite aperitive pescăreşti, înlăturând în prealabil partea care a fost cusută cu aţă. Vom decora platoul pe care servim peştele cu lămâie şi salată verde, lângă care putem pune şi puţină lămâie şi gelatină, în funcţie de gustul fiecăruia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite