Cum se pregăteşte apetisantul borş polonez cu sfeclă şi varză. Mâncarea delicioasă care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: ciprianmuntele.ro
Foto: ciprianmuntele.ro

Reţeta nu necesită multe ingrediente, dar cere puţină atenţie şi timp la preparea termică, însă efortul merită. Secretul gustului apetisant al borşului stă în ordinea în care adăugăm şi pregătim termic ingredientele.

Borşul polonez are câteva ingrediente, în lipsa cărora poate fi catalogat la fel de bine ca fiind un preparat de tradiţie specific altor zone ale Europei de Est. Dacă scoatem găluştele din reţetă, ucrainienii ar spune că vorbim despre un borş autentic, specific zonei lor, iar dacă am servi smântâna separat, ruşii ar revendica preparatul ca unul de tradiţie în ţara lor.

Începem prin a jumuli şi pârli bine puiul, dacă provine din gospodăria proprie, porţionăm apoi carnea şi o spălăm, cu menţiunea că aripile le vom folosi la borş, iar pieptul şi pulpele la tocană.

”Punem carnea la fiert şi tocăm varza mărunt, ca şi ceapa, iar sfecla şi morcovul le radem pe răzătoare. Cartofii îi vom tăia în bucăţi relativ mai mari, leuşteanul urmând să fie tocat, de asemenea, mărunt. Cozile de la leuştean le  vom pune în faza incipientă de fierbere, urmând ca frunzele să dea savoarea finală a borşului”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru borş:

-Pui-1,5 kilograme;

-Varză-400 de grame;

-Sfeclă-300 de grame;

-Morcov-100 de grame;

-Ceapă-250 de grame;

-Cartofi-200 de grame;

-Zahăr-20 de grame;

-Pastă de tomate-50 de grame;

-Dafin-două frunze;

-Oţet-25 de mililitri;

-Untură-50 de grame;

-Sare şi piper, după gust;

-Leuştean-o legătură.

Ingrediente pentru găluşte:

-Făină-125 de grame;

-Ou-o bucată;

-Supă-150 de mililtri.

Când carnea este aproape fiartă, punem legumele într-un alt recipient, unde le vom căli într-un amestesc de ulei cu untură (dacă avem) şi acoperim cu un capac pentru ca acestea să se pătrundă mai bine.

Punem cartofii peste carne şi îi lăsăm să fiarbă pentru aproape 10 minute, iar apoi adăugăm şi celelalte legume pe care le-am tras la tigaie, cum se spune în limbaj de specialitate. Adăugăm apoi şi o linguriţă de zahăr şi pasta de tomate şi amestecăm uşor, putând pune, în funcţie de preferinţa fiecăruia, şi o mică bucată de ardei iute.

”Luăm 150 de mililitri din zeama unde am fiert puiul, o încălzim bine, adăugăm făina şi amestecăm bine ca să nu se facă cocoloaşe. Dăm cratiţa de pe foc şi amestecăm în continuare, adăugând şi un praf de sare, dacă mai este nevoie, punând apoi şi oul, până se formează o compoziţie cremoasă şi omogenă. Vom realiza astfel găluştele şi le vom pune la fiert în ciorbă cu o linguriţă”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Lăsăm borşul să fiarbă la foc mic pentru 10 minute, timp în care găluştele se vor ridica la suprafaţă şi le vom gusta pentru a fi siguri că s-au  pătruns. Adăugăm la final frunzele de leuştean, după ce cozile le-am pus la fiert după ce carnea a început să se pătrundă, iar borşul nostru polonez este gata. Mâncarea se serveşte cu smântână şi un ardei iute, în funcţie de preferinţa fiecăruia.

Tocană germană de pui cu smântână şi afumătură

Vom începe prin a porţiona pieptul de pui în patru sau opt bucăţi, în funcţie de câte porţii dorim să realizăm. Prăjim carnea în ulei sau în untură, dacă avem, punem puţină sare şi boia, lăsând-o să se soteze pe o parte şi cealaltă pentru câteva minute la foc moderat.

tocanita germana de pui Galati 1

Tocăniţă de pui cu smântână FOTO www.petitchef.ro

Ingrediente:

-Piept şi pulpe de pui-800 de grame;

-Costiţă afumată, şuncă sau kaizer-150 de grame;

-Ulei de floarea soarelui sau untură-150 de mililitri;

-Ceapă-1,5 kilograme;

-Ceapă verde- 4 legături;

-Boia-5 grame;

-Pastă de tomate-50 de grame;

-Usturoi-50 de grame;

-Piper-5 grame;

-Vin alb dulce-50 de mililitri;

Smântână-50 de mililitri;

-Sare-30 de grame;

-Pătrunjel-o legătură.

”Când furculiţa intră cu uşurinţă în carne, vom adăuga vinul alb, apoi ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, mestecând permanent, iar după 15-20 de minute punem şi boiaua dulce. Adăugăm apoi şi piper după gust şi verificăm dacă mai este nevoie de sare, iar după ce ceapa s-a înmuiat şi tocăniţa a căpătat consistenţa dorită, punem şi smântâna, dăm mâncarea de două, trei ori în clocot, cum se spune, şi mâncarea este gata”, punctează câteva etape din procesul de preparare maestrul Nichi Mărăcine.

Tocana germană de pui se poate servi cu orez, varză călită, cartofi natur sau alte legume fierte ca garnitură.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite