Cum se pregăteşte apetisanta soleancă, ciorba cu origini basarabene. Mâncarea delicioasă care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soleanca Foto: ea.md
Soleanca Foto: ea.md

Soleanca este în Republica Moldova şi Ucraina ceea ce este pentru noi ciorba de potroace, servită de regulă după nunţi, botezuri sau alte evenimente festive. Secretul gustului său savuros îl dă prepararea termică a cărnii de vită alături de legume.

Începem prin a pune carnea de vită la fiert în apă cu sare. Dacă folosim limba de viţel, o vom pune într-un recipient cu apă rece, după care o vom curăţa de piele, iar abia apoi o vom adăuga la fiert alături de carnea de vită.

”Lăsăm carnea de vită să fiarbă până când se pătrunde bine, iar în tot acest timp curăţăm legumele şi le radem pe răzătoare. Le vom căli apoi uşor în unt, iar dacă este nevoie vom adăuga o ceaşcă din apa în care fierbe carnea de vită”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru 6-8 porţii:

-Carne de vită-200 de grame;

-Şuncă afumată-100 de grame;

-Cârnaţi-100 de grame;

-Limbă de viţel sau şuncă presată-100 de grame;

-Castraveţi muraţi-100 de grame;

-Zeamă de la castraveţi muraţi-o ceaşcă;

-Ceapă-o bucată (150 de grame);

-Morcov-o bucată (150 de grame);

-Ţelină sau păstârnac-o bucată (150 de grame);

-Ciuperci Champinion-80-100 de grame;

-Măsline-50-80 de grame;

-Unt-50 de grame;

-Pastă de tomate-20-30 de grame;

-Lămâie-o bucată;

-Smântână-150 de grame;

-Sare şi piper după gust

-Pătrunjel-o legătură.

După ce s-a pătruns bine, vom scoate carnea de vită din recipientul unde a fiert, se lasă să se răcească şi se taie în cuburi de mărime potrivită, aşezându-se apoi peste legumele pe care le sotăm în unt.

În aceeaşi cratiţă vom adăuga şi şunca afumată, limba de viţel sau şunca presată şi cârnaţii, lăsând ingredientele să fiarbă la foc potrivit după ce adăugăm o altă ceaşcă din apa unde a fiert carnea.

”După ce toate acestea se înmoaie, le vom pune în oala în care a fiert carnea de vită, urmând să definim gustul cu sare. Punem şi castraveţii muraţi tăiaţi în fâşii subţiri sau rondele, precum şi ciupercile tăiate şi lăsăm toate ingredientele să fiarbă pentru alte 10-15 minute”, prezintă maestrul Nichi Mărăcine alţi câţiva paşi din pregătirea preparatului.

Punem şi pasta de tomate, dar şi sucul de la o lămâie, adăugăm piper, iar la final o legătură de pătrunjel tocat mărunt. Măslinele le adăugăm fie după ce am închis focul, fie când servim ciorba, alături de o felie de lămâie şi o lingură de smântănă.

Pui ca la Kiev

Vom face câte un ”buzunar” în fiecare fileu de pui, în care vom introduce untul, care în prealabil a fost amestecat cu sare şi piper, pătrunjel şi puţină zeamă de lămâie. Rulăm apoi fileurile şi le lăsăm la rece pentru câteva ore.

”Trecem fileurile prin ou şi pesmet şi le prăjim apoi două câte două în ulei încins pe ambele părţi, câte trei, patru minute. Le scoatem apoi pe hârtie absorbantă şi le rulăm. Prăjim apoi rulourile din piept de pui câte trei minute pe fiecare parte şi încingem cuptorul la 170 de grade, introducându-le la cuptor pentru alte 10 minute, astfel încât să avem siguranţa că s-a pătruns carnea”, punctează maestrul Nichi Mărăcine cele mai importante etape din prepararea puiului ca la Kiev.

pui ca la Kiev Galati

Pui ca la Kiev FOTO jamilacuisine.ro

Ingrediente:

-Pui-patru fileuri;

-Usturoi-patru căţei;

-Unt-100 de grame;

-Ulei-150 de mililitri;

-Pătrunjel-o legătură;

-Sare şi piper după gust;

-Făină-100 de grame;

-Ouă-o bucată;

-Lămâie-o bucată.

După ce scoatem rulourile de la cuptor, le aşezăm pe o farfurie, stropindu-le cu puţin suc de lămâie şi le putem servi alături de un piure de cartofi amestecat cu unt şi peste care vom presăra puţin caşcaval, care a fost introdus în prealabil la cuptor pentru 10 minute. Putem la fel de bine să folosim ca garnitură şi legume sote, cartofi prăjiţi, orez sau diverse salate, la puiul ca la Kiev mergând şi un vin alb demidulce, însoţit de o pâine de casă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite