Cum se pregătesc şuberekul şi plăcinta derivată din baclava. Reţetele delicioaselor deserturi din bucătăria turco-tătară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şuberek Foto: www.mangalianews.ro
Şuberek Foto: www.mangalianews.ro

Preparatele au la bază aluatul, care este făcut simplu din apă, făină şi sare. Secretul gustului apetisant al plăcintelor stă în realizarea compoziţiei, un amestec de brânză, carne, condimente şi plante aromatice.

În familiile tătare, şuberekul era preparat de femei, dar acestea nu îl mâncau, ci îl ofereau soţilor, conform tradiţiei. Vom începe prin a pregăti aluatul din apă călduţă, făină şi sare, după care acesta va fi lăsat la dospit pentru 10-20 de minute.

”Se rade brânza de oaie cât este la dospit aluatul, iar dacă se foloseşte carnea de oaie, se prăjeşte cu ceapă, sare şi piper, iar la final se aromatizează cu mentă tocată mărunt. Se întinde apoi aluatul şi se umple cu una dintre compoziţiile preferate, dar se poate folosi şi o mixtură de brânză cu carne. La final, marginile aluatului vor fi lipite în formă de semilună cu ajutorul degetelor, pe care le vom înmuia uşor în apă”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Plăcinta va fi prăjită în unt pe ambele părţi până când compoziţia se pătrunde bine, iar aluatul capătă o culoare aurie spre cărămiziu. Şuburekul se serveşte cu ayran, o băutură răcoritoare realizată din iaurt gras de oaie sau capră, frunze de mentă, sare şi cuburi de gheaţă, ce poate fi amestecată cu puţină zeamă de castravete şi suc de lămâie, în funcţie de preferinţă.

Ingrediente pentru şuberek:

Pentru aluat: 

-Apă călduţă-400-450 de mililitri;

-făină, cât cuprinde; 

-sare-un vârf de linguriţă.

Pentru umplutură: 

-Carne tocată de oaie sau vită, ori brânză puţin sărată, după preferinţă-un kilogram;

-Ceapă-3-4 bucăţi; 

-Sare şi piper, după gust;

-mentă;

-apă călduţă. 

-Ulei de floarea soarelui-50 de mililitri. 

Plăcinta cu  nucă

Plăcinta cu nucă derivă dintr-un alt desert turcesc, baclavaua. Vom începe prin a amesteca nuca cu zahărul, împărţind apoi compoziţia rezultată în două părţi egale. Pregătim apoi foaia de plăcintă dintr-un ou, lapte, sare şi vanilie, lăsând la dospit aluatul pentru 20-30 de minute.

Ingrediente:

-Făină-300 de grame;

-Unt-100 de grame;

-Zahăr-200 de grame;

-Nucă măcinată-300 de grame;

-Ou-o bucată;

-Lapte-100 de mililitri;

-Vanilie-două grame;

-Sare-15 grame.

www.mangalianews.ro

Plăcintă cu nucă FOTO furnicutzabucatar.blogspot.com

”Vom unge cu unt tava unde vom prepara termic plăcinta, aşezăm o primă foaie de plăcintă şi jumătate din compoziţia de nucă cu zahăr. Topim apoi puţin unt şi îl punem peste compoziţia din tavă, adăugăm încă o foaie de aluat şi punem încă un strat de compoziţie, iar la final vom aşeza ultima foaie de aluat”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Încălzim cuptorul la 150-160 de grade, coacerea plăcintei urmând să o facem lent, la foc potrivit, pentru 10-20 de minute, în funcţie de modul în care se pătrunde aluatul şi compoziţia.

La final, din puţină vanilie, apă şi zahăr vom pregăti un sirop, pe care îl vom pune peste plăcintă, astfel încât aceasta să capete o aromă deosebită. După ce se temperează puţin, tăiem plăcinta în romburi sau o altă formă preferată şi o putem servi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite