Cum poţi avea o căsnicie care să dureze o viaţă? Ce ascunde fiecare etapă a relaţiei şi ce spun psihologii despre capcanele care ni se întind în dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunicarea este esenţială în orice cuplu. Foto: Arhivă
Comunicarea este esenţială în orice cuplu. Foto: Arhivă

Câţi oameni pe lumea aceasta, atâtea feluri de a privi şi a înţelege dragostea. Toţi ne dorim, însă, să aparţinem, să fim semnificativi şi speciali pentru cineva. Pentru mulţi iubirea dă cu adevărat un sens vieţii. Prin iubire oamenii se descoperă, se află pe sine, au revelaţia a ceea ce este mai frumos în ei. Dar ce anume face ca relaţia sau căsnicia să dureze? Iată ce spun specialiştii.

Ce contează într-o relaţie de cuplu? Totul. Este răspunsul psihologilor, care ne avertizează că într-o relaţie este important să te comporţi cum ai vrea tu să se comporte celalalt cu tine. “Într-un cuplu, cum şi denumirea o spune, este nevoie de două persoane implicate, care să-şi dorească să fie împreună, să acţioneze pentru ca ele să fie împreună, relaţia să fie reciprocă şi să aibe beneficii de ambele părţi pentru un scop comun”, ne-a declarat psihologul Nicoleta Andrei. 

Comunicarea, cel mai important aliat 

Este esenţial pentru logevitatea cuplului ca cele două persoane să comunice pe toate planurile. Psihologii ne recomandă să dezvaluim celuilalt universul nostru interior. Dacă există încredere, gestul devine reciproc. Nu trebuie să lipsească nici compatibilitatea fizică şi scopurile comune. Toate trebuie exprimate printr-o comunicare armonioasă. “Armonie înseamnă să-ţi pui în legătură mintea cu inima, să-ţi cobori gândurile în inimă şi să ştii ce ai de făcut în aşa fel încât tu, celalalt şi ceilaltâţi să nu aibe de suferit de pe urma alegerilor tale”, a declarat psihologul gălăţean Nicoleta Andrei. 

Specialiştii spun că o relaţie de cuplu este o lecţie de viaţă, din care mereu ai ceva de învăţat. Mai ales drespre tine. E recomandat să tragi linie după fiecare zi şi să realizezi ce ai învăţat şi ce ai de îmbunătăţit despre tine. Dar nu oricum. “Poate suna ciudat, dar este necesar să iei legătura cu inima ta. Ea nu minte niciodată, doar că ne vorbeşte mai încet şi trebuie să îţi opreşti mintea ca să o poţi auzi. Poţi medita, petrece timp în linişte cu tine. Totul te va ajuta atât personal cât mai ales în relaţie”, ne-a mărturisit specialistul Nicoleta Andrei.

Ce mai ajută la longevitatea unui cuplu? Libertatea. Să te simţi liber, să îţi fie acceptată individualitatea şi să poţi face alegeri persoane care să fie acceptate şi înţelese de partener. Psiholugul Nicoleta Andrei consideră că “să poţi spune adevărul despre tine şi viaţa ta, fără să îţi fie teamă că vei fi judecat este un aspect important care contribuie la reuşita unei relaţii durabile”.   

Căsătoria presupune mai multe compromisuri? 

O relaţie maritală presupune un angajament cu consecinţe sociale. Societatea recunoaşte cuplul căsătorit ca fiind mai stabil însă acest lucru este relativ. Într-o căsătorie poate exista şi multă suferinţă. “Căsătoria ţine de contextul social, este o convenţie între doi oameni ce presupune respectarea reciprocă a unor condiţii care de cele mai multe ori nu sunt verbalizate de la începutul relaţiei datorită vârtejului emoţional şi euforiei, a proiecţiilor pe care le facem asupra celuilalt. Am întâlnit cazuri în practică în care, datorită unei lipse de comunicare eficientă şi a unor prejudecăţi, căsătoria a reprezentat finalul unei lungi relaţii de prietenie”, ne-a povestit psihologul gălăţean Nicoleta Andrei. 

Un alt aspect important este bagajul cu care venim din familie. Specialistul ne lămureşte: “În funcţie de gradul nostru de diferenţiere în relaţia cu părinţii, noi putem să alegem un partener foarte asemănător cu noi sau la extrema cealalată a modelului pe care noi l-am integrat. Căsătoria presupune o mare disponibilitate la schimbare a celor doi pentru ca relaţia să funcţioneze şi să existe bucurie acolo”. 

Etapele relaţiei de cuplu 

Relaţia de cuplu are mai multe etape. După etapa de îndrăgostire, plină de explorare, pasiune şi romantism - este etapa de redescoperire a partenerului, astfel că ceea ce înainte consideram că ne completează şi ne atrage la celalalt, acum putem considera defect. Acum e momentul adevarului şi adevăratei provocări în relaţie. Cei doi au nevoie să-şi dezvăluie unul altuia universului lor interior, un act de mare curaj. Se încearcă o redescoperire a celuilat şi o reconsiderare a relaţiei prin prisma schimbărilor produse prin percepţia diferită a celuilalt. “E momentul în care cuplurile construite pe interese diverse - materiale, sociale – sau cu o imaturitate emoţională, la baza cărora a stat doar atracţia fizică, pune relaţia în risc de dizolvare. Depăşirea momentelor de criză, cu ajustarea ambilor parteneri, face relaţia mai durabilă, ne-a declarat psihologul Nicoleta Andrei. 

Pasiunea din relaţie, pasiunea cu care ne trăim viaţa 

Potrivit psihologului Nicoleta Andrei, “pasiunea în relaţie o putem descoperi în fiecare zi în funcţie de pasiunea cu care ne trăim propria viaţă: prin multă răbdare, creativitate, acceptare, încredere, bucurie, mai simplu spus prin gradul de iubire pe care îl avem pentru propria noastra fiinţă”.

Iar pentru momentele de criză, terapia de cuplu este o interventie salvatoare. Ea ne ajută să devenim mai conştienţi de beneficiile relaţiei, de contribuţia noastră la funcţionarea relaţiei precum şi de transformarea individuală a fiecăruia dintre parteneri. “Uneori putem traversa singuri etapele diferite ale ciclului vieţii de familie însă alteori datorită blocajelor în etape anterioare de viaţă, avem nevoie de o persoană neutră, securizantă, specializată în a reflecta, prin întrebări, ceea ce noi nu putem observa singuri. Psihoterapeutul este un ghid ce însoţeşte cuplul sau individul pe drumul transformării interioare, ne-a declarat psihologul Nicoleta Andrei. Iubirea de durată nu se întâmplă de la sine, nu există scurtături spre ea, ci are nevoie de interes şi de efort.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite