Cum ne omoară berea, vinul, ţuica şi votca. Medic: „Dacă consumi 40 de grame de alcool pur pe zi, faci ciroză în 5 ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi trăiesc cu părerea greşită că, doar dacă eşti un alcoolic înrăit, te vei îmbolnăvi de ciroză. Studiile arată fără putinţă de tăgadă că, indiferent ce consumi, cu cât cantitatea de alcool pur este mai mare, cu atât cresc şansele să te alegi cu această cumplită maladie.

Ciroza hepatică este o stare evolutivă a unor afecţiuni cronice hepatice. Această afecţiune îmbracă două forme, respectiv cea infecţioasă, cu virusurile hepatice B, C, D şi etiologia alcoolică. Virusul hepatic tip B a fost identificat  în 1965 şi s-a putut crea astfel un vaccin eficient.

Din nefericire, hepatita de tip C a făcut extrem de multe victime până acum, pentru că sângele folosit la transfuzii nu putea fi verificat în trecut, iar virusul nu poate fi pus deocamdată în evidenţă şi nu se poate crea un vaccin. Când vine vorba de ciroza hepatică alcoolică, este cert  un lucru. Consumul de alcool duce inevitabil la ciroză după un anumit număr de ani.

”Se spune că dacă consumi 40 de grame de alcool pur pe zi, faci ciroză în 5 ani de zile, alţii vorbesc de 70 de grame pe zi, alţii de 100 de grame pe zi”, explică doctorul Dan Botezatu, şeful secţiei de Gastroenterologie din Spitalul de Urgenţă din Galaţi.

Prin urmare, împătimiţii de şpriţ vor ajunge la ciroză hepatică alcoolică într-un timp relativ scurt, cu excepţia celor care sunt mai rezistenţi la băutură de la mama natură. Totul se reduce la cantitatea de alcool consumată, indiferent că se bea bere, vin, ţuică, whisky sau votcă.  

Cei care se ştiu consumatori de alcool, pot face singuri un calcul vizavi de intervalul în care pot ajunge la ciroză. De pildă, berea are o concentraţie de 5% alcool pur, iar vinul are 12%, ca să dăm câteva exemple.

Piercingul şi tatuajele te pot băga în ”boală”

Consumul moderat de băuturi alcoolice nu duce totuşi la ciroză, ba chiar se poate dovedi benefic pentru organism în anumite cazuri.

”Asta nu înseamnă că nu mai putem bea, dar să nu o facem foarte des. Şoferii nu beau toată săptămâna, iar în weekend beau cât pentru toată săptămâna”, explică doctorul Botezatu ce nu trebuie să facem.  

Şi persoanele care suferă de diabet, cardiopatie ischemică şi tensiune arterială pot să se îmbolnăvească de ciroză. De aceea, un stil de viaţă echilibrat şi controalele periodice la medic îi pot ţine departe pe aceştia de această cumplită boală.

Nu acelaşi lucru se poate spune de cei care aleg să îşi facă tatuaje şi percing, riscul de a se îmbolnăvi de hepatită B şi C fiind foarte mare prin folosirea de mai multe ori a acelor de unică folosinţă.

Deşi pare greu de crezut, şi o vizită la stomatolog ne poate duce la ciroză prin infectarea cu viruşii hepatici, atunci când medicul foloseşte din neglijenţă ace de unică folosinţă de mai multe ori.  

Virusul hepatic se transmite şi prin produse patologice, respectiv salivă, spermă, deci prin raport sexual, mai ales hepatita B, şi se poate ajunge finalmente la ciroză. Vestea bună este că, în cazul hepatitei B, se poate face vaccinarea copiilor de la naştere, în situaţia în care părinţii îşi dau acceptul în acest sens.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite