Cum ne-au transformat viaţa telefoanele inteligente şi ce preocupări aveam înainte de apariţia acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

În urmă cu nouă ani, primul iPhone a fost lansat pe piaţă, iar un an mai târziu, a apărut şi primul smartphone care a folosit sistemul de operare Android. Aceste gadget-uri au evoluat cu o viteză uluitoare, iar oamenii au devenit tot mai dependenţi de ele, stilul de viaţă modificându-se şi el.

Înainte de era telefoanelor inteligente şi a reţelelor de socializare, viaţa era parcă mai plină şi oamenii erau mai atenţi la tot ceea ce se întâmpla în jurul lor. Astăzi, aceste dispozitive au pus monopol pe timpul nostru şi interacţionăm cu ele mai mult decât cu prietenii, ori familia. „Adevărul” a întocmit o listă cu activităţile pe care inteligenţa artificială ne-a făcut să le uităm.

Cititul cărţilor

Înainte de apariţia reţelelor de socializare, răsfoitul cărţilor era una dintre cele mai mari plăceri. Obişnuiam să citim în fiecare zi, iar astăzi pierdem puţinul nostru timp liber urmărind activitatea de pe Instagram, Facebook, Snapchat a prietenilor noştri.

Cititul ziarelor

De când internetul a devenit una din necesităţile noastre de bază, nici ziarele nu mai sunt cumpărate şi citite pe îndelete. Accesăm titlurile care ne interesează şi apoi le dezbatem pe Twitter şi pe alte platforme media.

Nu mai expediază nimeni scisori de dragoste

Scrisorile clasice sunt de modă veche, iar cuplurile aleg să-şi declare dragostea scriindu-şi gândurile în format electronic. De ce să cheltuiască bani pe hârtie parfumată, plicuri şi timbre, când declaraţiile pot „zbura” instantaneu către persoana dragă, însoţite de o inimioară digitală.

Jocurile cu prietenii
 
Monopoly, Scrabble, puzzle-uri - până şi acestea au pătruns în mediul virtual şi oricine doreşte să le joace, nu trebuie decât să le descarce din magazinul de aplicaţii al gigantului Google. Nopţile albe petrecute cu prietenii nu vor mai fi niciodată la fel.

Convorbirile îndelungate la telefon
 
Nici apelurile clasice nu mai sunt fascinante. Acum eşti în trend dacă utilizezi Viber, Skype, WhatsApp 24 de ore din 24. Iar mesajele devin mai interesante dacă pleacă spre destinatar cu hashtag-uri.
 
Discuţiile de la cină, cu familia

image

Mesele în familie, cinele romantice sau cele petrecute în compania prietenilor erau o modalitate bună de a povesti despre ce a mai făcut fiecare de-a lungul zilei. Din păcate, oamenii sunt acum atât de lipiţi de telefoanele lor, încât abia mai au timp să se întrebe reciproc ce mai fac.

Printarea fotografiilor
 
Deşi avem fotografii mai multe ca oricând, albumele de familie nu sunt, la rândul lor, actualizate. Şi asta deoarece nimeni nu mai are timp sa printeze fotografiile şi astfel ajung doar să fie distribuite pe reţelele de socializare. În final, nimeni nu dă „Like” unui album uitat într-un sertar, nu-i aşa?

Poza din portofel nu mai are aceeaşi valoare

Cu ani în urmă, o relaţie era evaluată şi în funcţie de existenţa unei fotografii cu persoana iubită, în interiorul portofelului. Acum, ceea ce contează cel mai mult este dacă fotografia ta se regăseşte pe profilul reţelei de socializare sau pe imaginea de fundal a telefonului.  

Confidenţialitatea
 
Înainte de moda #selfie, #shoefies şi alte #aleatorii, oamenii se bucurau de un lucru numit intimitate. Acum, chiar şi statusul relaţiei trebuie anunţat pe Facebook.



 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite