Cum au luat şpagă membrii unei reţele infracţionale care practica vaccinarea la chiuvetă. Momeala, un investigator sub acoperire al Poliţiei

Cum au luat şpagă membrii unei reţele infracţionale care
practica vaccinarea la chiuvetă. Momeala, un investigator sub acoperire al Poliţiei

FOTO arhivă Adevărul

Investigatorul sub acoperire a scos la iveală mecanismul după care funcţiona reţeaua care practica vaccinarea fictivă în 12 judeţe, dar şi amploarea ”afacerii” din care membrii acesteia câştigau bani frumoşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 17 martie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a efectuat mai multe percheziţii în trei dosare ce vizează infracţiuni de corupţie, respectiv luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi a altor fapte penale, de către cadre medicale şi de alte persoane fără calitate specială în legătură cu vaccinarea împotriva virusului SARS-Cov 2.

”În schimbul unor sume de bani primite de la persoane interesate, cadrele medicale au simulat actul de vaccinare împotriva virusului SARS – COV 2, după care au atestat în registrele de evidenţă, contrar realităţii, că persoanelor respective li s-a administrat vaccinul”, spun reprezentanţii DGA Galaţi.

De asemenea, aceleaşi cadre medicale au implementat în baza de date R.E.N.V., date neconforme cu realitatea, făcând astfel posibil ca persoanele interesate să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificate verzi de vaccinare Covid-19, în mod ilegal, eludând astfel restricţiile impuse de autorităţile române.

În activitatea infracţională, cadrele medicale au fost ajutate şi de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obţinerea de adeverinţe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum şi de remiterea ulterioară a banilor către acestea.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au plasat trei persoane din acest dosar sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, acestea fiind acuzate de trafic de influenţă în formă continuată, dare de mită în formă continuată, luare de mită în formă continuată, participaţie improprie la fals informatic în formă continuată şi complicitate la dare de mită în formă continuată.

Cum funcţiona afacerea

Anchetatoriii detaliază modul în care funcţiona reţeaua infracţională din care făceau parte şi cadre medicale.

”În privinţa primului inculpat, s-a reţinut că, în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, a primit 850 de euro direct pentru sine, după ce a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public - asistentă medicală (a doua inculpată) şi după ce a promis că o va determina pe aceasta să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, respectiv să simuleze injectarea cu vaccinul pentru protecţia împotriva noului coronavirus pe cumpărătorii de influenţă şi pe investigatorul cu identitate reală - subinspector de poliţie.

S-a reţinut, de asemenea, că acelaşi inculpat, în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, a dat aceluiaşi funcţionar public-asistentă medicală suma de 800 de euro, 2 de la cumpărătorii de influenţă şi de la investigatorul cu identitate reală - subinspector de poliţie”, spun procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Patru luni de vaccinări simulate

În privinţa unei asistente medicale implicate în reţeaua de vaccinare la chiuvetă, s-a reţinut că, în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, în calitate de asistent medical la Centrul de Vaccinare Siderurgistul din Galaţi, a primit prin intermediul altor doi inculpaţi, suma de 800 de euro, pentru a nu îşi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a simula injectarea cu vaccinul pentru protecţia împotriva noului coronavirus pe o serie de beneficiari. Printre aceştia se numără şi un investigator sub acoperire, subinspector de poliţie.

”S-a reţinut în sarcina inculpatei că, în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, prin simularea injectării cu vaccinul pentru protecţia împotriva noului coronavirus, a cumpărătorilor de influenţă şi a investigatorului cu identitate reală - subinspector de poliţie, a determinat cu intenţie un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, din cadrul centrului de vaccinare, pentru ca acesta, fără vinovăţie, să implementeze, în sistemul informatic, în fals, că persoanele anterior menţionate, au fost vaccinate”, mai spun anchetatorii.

Intermediarul dintre clienţi şi membrii reţelei

Poliţiştii au identificat şi o femeie care intermedia afacerea dintre cei care erau dornici să obţină certificatul de vaccinare fără să se fi imunizat şi asistenta medicală care simula vaccinarea.

”În sarcina celei de a treia inculpate, s-a reţinut că, în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, a intermediat remiterea sumelor de bani primite de primul inculpat de la cumpărători de influenţă şi de la investigatorul cu identitate reală - subinspector de poliţie, către a doua inculpată - asistentă medicală, pentru ca aceasta să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, respectiv să simuleze injectarea cu vaccinul pentru protecţia împotriva noului coronavirus, pe cumpărătorii de influenţă”, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Telefoanele membrilor reţelei infracţionale au fost interceptate, iar ulterior le-au fost percheziţionate casele şi maşinile, prin dispoziţii ale procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, sprijiniţi de ofiţerii de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi - Serviciul de Investigaţii Criminale şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Galaţi şi din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciilor Judeţene Anticorupţie Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea, Vaslui, Iaşi, 3 Bacău, Neamţ şi al Inspectoratului de Jandarmi Galaţi şi al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Greşeala de „începători” făcută de românii care s-au vaccinat la chiuvetă. Cum i-au prins poliţiştii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările