Cum îşi ademenesc traficanţii de carne vie victimele minore: „Te iubesc ca un nebun! Trebuie să mă ajuţi! O faci o dată cu ăla şi gata, suntem doar noi doi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul "Loverboy", al cărui scenariu a fost inspirat dintr-o întâmplare reală. Foto: Arhivă
Imagine din filmul "Loverboy", al cărui scenariu a fost inspirat dintr-o întâmplare reală. Foto: Arhivă

Metodele folosite de unul dintre proxeneţii gălăţeni, Ascanio Baboş – fiul celebrei Mariana „C... de fier” – a fost sursa de inspiraţie pentru scenariul unui film românesc de succes: „Loverboy”.

Anual, potrivit statisticilor oficiale, sute de minore din România cad în ghearele traficanţilor de carne vie, devenind parte a reţelelor naţionale sau internaţionale de prostituţie. Însă, dincolo de cifre, poveştile care stau în spatele statisticilor sunt realmente înfiorătoare. Dosarele penale legate de prostituţie şi proxenetism abundă de scenarii şi de declaraţii care, pur şi simplu, îi îngrozesc până şi pe cei obişnuiţi cu infracţionalitatea.

Când iubirea-i mare nu mai contează cu cine-o faci

Una dintre cele mai frecvente metode folosite pentru ademenirea minorele în reţele de prostituţie a devenit deja celebră după ce a ajuns pe ecranele cinematografelor, în filmul „Loverboy”.

Puţină lume ştie însă că scenariul filmului a fost inspirat dintr-un dosar penal care l-a avut ca protagonist pe Ascanio Baboş, un proxenet din Galaţi cunoscut şi pentru faptul că era fiul celebrei Mariana Baboş (zică „Mariana C... de fier”).

Ascanio a debutat în meserie încă din adolescenţă, folosindu-şi puterea seducţiei pentru a determina sute de tinere să aleagă calea prostituţiei. El se declara îndrăgostit până peste urechi de acestea, le făcea cadouri, le scotea la restaurante scumpe, le promitea că le ia de neveste şi, într-un final, inventa o poveste cu nişte mari necazuri financiare care se puteau rezolva numai dacă fata se culca cu un individ.

Proxenetism - fetele erau ademenite cu bani şi cadouri

A continuat să folosească metoda şi mai târziu, după ce era deja însurat, mama lui fiind, spun procurorii, părtaşă la respectivele şarade.

Într-o convorbire interceptată de procurorii DIICOT în urmă cu câţiva ani, Ascanio Baboş nu se sfieşte să recunoască, în faţa uneia dintre persoanele seduse prin metoda „Loverboy”, cum proceda. Iată stenograma (convorbirea se purta pe relaţia România-Spania):

Ascanio Baboş: Măi, faci ce faci şi vii o săptămână-două acasă, baba mea!

Interlocutoare (numele ei a fost protejat de anchetatori, dat fiind că fata a devenit ulterior martor în procesul penal): Da!

AB: Mai stăm şi noi doi!

I: Îhî!

AB: Să plece astea şi să mai stăm şi noi doi!

I: Numai noi doi. Nu îţi mai trebuie nimeni, nu?

AB: Numai noi doi! Aoleu! Tura asta dacă mai vine cineva mă duc direct la spitalul de nebuni!

I: Hi,hi,hi!

AB: Bag p...a de te mint! Nu mai pot!

I: M-a întrebat şi mama, mi-a dat aseară mesaj! Ca să nu mă sune, că o expediam imediat!

AB: Da,da!

I: Mă întreba ce faci? Dacă ai venit? I-am zis cam pe luni, aşa!

AB: Da,da!

I: I-am zis că da, ai venit, mai ai o oră, că s-a dus cineva după tine la aeroport!

AB: Da!

I: Că de-abia aşteaptă să...

AB: Ha,ha,ha!

I: Eu te aştept, dar tu nu vii!


Cele mai multe dintre fetele lui Ascanio erau trimis în Spania.

Proxenetism - fetele erau ademenite cu bani şi cadouri

AB: Ei, vreo doua zile! Poţi să spui şi tu că a intervenit ceva în ţară. A plecat el înainte şi săptămâna care vine mi-a luat şi mie bilet, vin şi eu.. . oricum.. . să rămână...

I: Da! Ei nu prea... Oricum, când eşti tu şi îţi aude vocea... În rest s-a obişnuit cu tine...

AB: Da,da!

I: Nu mă pune la încercare, că o expediez imediat!

AB: Ha,ha,ha! Da, băbuţa mea!

I: Când o fi, mai târziu, îi spun eu!

AB: Îhî! Apăi, ce dracu’ să mai faci?

I: Mi-e dor de tine! De când nu te-am mai auzit!

AB: Da! He,he! Şi eu mă gândeam la tine, de asta te-am şi sunat! Oare ce o mai fi făcând nebuna asta? Să îi mai aud vocea!

I: Ooo, baba.. . Am găsit o cartelă de Italia parcă...

AB: Da!

I: Mesaje de când, din aia veche, ştii... Din 2006...

AB: Băi, eşti nebună! Aşa veche?

I: Mesaje... Ce mă mai minţeai tu pe mine! Am citit acum, uite-l, mă!

AB: Ce ziceam, fa nebuno?

I: Mă minţeai...

AB: Dar cu ce te minţeam, fa, babo, fa?

I: Lasă că am să ţi le arăt sau am să ţi le scot!

AB: Ia chiar te rog să mi le citeşti!

I: Am să ţi le citesc! Am să ţi le arăt când o fi! Ce râdeam singurică! Am făcut curat prin sertare şi... am dat de ele... cu noi la început... Din prima zi sau a doua...

AB: Aha! Da!

I: Ha,ha,ha! Amintiri! Nu-mi venea să cred!

AB: Ha, ha, ha! Escroc sentimental!

I: Da!

AB: Hai ca nu te minţeam, fa, babă! Să mor eu dacă te minţeam!

I: Da, de unde ştii tu ce e în mesaj?

AB: Păi, în general, aşa să ştii că nu prea te-am minţit! Cu ceea ce am discutat aşa de când suntem împreună. Să ştii că nu prea am minţit în legătură cu relaţia noastră!

I: Da?

AB: Nu, pe bune! Că nu s-a ivit să iasă! Că nu s-a putut, că nu sunt bani sau nu asta, ai inţeles-o, şi s-a lungit, asta a fost cu totul altceva! Dar aşa... Mare parte au fost vorbe adevărate! Poftim?

I: Vezi dacă eşti sincer?

AB: Sunt, băbuţa mea! Sunt!

De la şantaj sentimental la ameninţări cu moartea

Scenariul „loverboy” îl regăsim în cel puţin cinci dosare de proxenetism instrumentate în ultimii ani de către DIICOT Galaţi.

Iată cum îşi ademenea victimele  un alt proxenet celebru, Decebal Tănasă, zis „Dănuţ Tramvai”, care este judecat de 13 ani într-un dosar despre care se credea la un moment dat s-a „pierdut” prin arhivele Justiţiei, după ce a ajuns de două ori în rejudecare şi odată la refacerea rechizitoriului.

Proxenetism - fetele erau ademenite cu bani şi cadouri

„Iubirea mea! Te iubesc ca un nebun! Trebuie să mă ajuţi! Nu îţi cer imposibilul. O faci o dată, hai, de două ori cu umflatul ăla şi, gata, suntem numai noi doi. Te rog”, îi perora proxenetul unei victime de 16 ani pe care încerca să o plaseze primului client.

Însă dosarul lui Dănuţ Tramvai nu este decât în mică parte bazat pe metoda romantice. În mare partea, acţiunea este bazată pe negocieri şi pe ameninţări cu moartea sau cu sluţirea la adresa victimelor care refuzau să fie luate „sub ocrotire”.

De altfel, în acest dosar a fost judecat la început şi cunoscutul interlop Marcel Chiaburu, cel care avea să sfârşească, în decembrie 2010, asasinat de membrii unui clan rival.


Imagine de la reţinerea unuia dintre membrii clanului Chiaburu.

Proxenetism - fetele erau ademenite cu bani şi cadouri

Procurorii au reţinut, din mărturia câtorva dintre fetele traficate, că proxeneţii le racolau prin violenţă.

„M-a luat de la colţ de la Dunărea şi m-a împins în maşină. M-a dus într-o casă din Fileşti şi acolo m-a pus să promit, după ce mi-a dat câteva palme şi un pumn în stomac, că o să fiu fata lui. Trebuia să-i dau jumătate din bani, dar cel puţin 300 de euro pe săptămână. A spus că dacă nu scoate măcar atât de pe mine, mă omoară şi mă dă la porci, să-mi mănânce stârvul”, a declarat fata în faţa procurorilor.

De la trotuarul mizer, la salonul de masaj de fiţe

În ultimii ani, metodele proxeneţilor s-au schimbat însă radical. „Prestaţia” tradiţională, la centură sau la colţ de stradă, a fost înlocuită de metoda bordelurilor disimulate sub afaceri onorabile: saloane de masaj sau săli de fitness.

Un exemplu este reţeaua „Red Velvet”, care acţiona, în Brăila, chiar lângă sediul Poliţiei. Membrii grupării au adunat sume impresionante din comerţul cu sex, printre clienţii bordelului numărându-se numeroase persoane cunoscute din Galaţi şi din Brăila. Procesul proxeneţilor (al căror lider a murit în arestul Poliţiei în urmă cu câteva luni) este în curs de desfîşurare.

Ultima grupare de prostituţie şi proxenetism descoperită la Galaţi (în primăvara lui 2015) este cea condusă de Ionela Livia Bunduc. Aceasta, alături de mai mulţi complici, racola tinere, pe care apoi le obligau să se prostitueze în saloane de masaj erotic.


Imagine de la arestarea căpitanului de Armată proxenet.

Proxenetism - fetele erau ademenite cu bani şi cadouri

Fetele, printre care şi cel puţin trei minore, erau racolate prin intermediul anunţurilor de angajare din presa scrisă sau de pe site-urile de profil. Anchetatorii susţin ca afacerea a început în 2013 şi că membrii grupării câştigau peste 3.000 de lei zilnic.

Printre inculpaţi se află şi Laurenţiu Duca, administratorului unui site local de anunţuri care crease o secţiune dedicată special „escortelor”, unde se postau cereri şi oferte de relaţii sexuale şi se discuta, fără niciun fel de perdea, despre prestaţiile fetelor. Exact ca la iarmarocul de vite!

Şi mai interesant este că în reţea a intrat, la un moment dat, ca furnizor de prostituate, un ofiţer de Armată din Sibiu, pe nume Florian Mihăilă. Totul este posbil atunci când vine vorba despre prostituţie”

CITEŞTE ŞI:

Povestea proxenetei Mariana Baboş care a făcut milioane de euro din sexul plătit. A murit săracă, conturile, maşinile de lux şi vilele au fost sechestrate de DIICOT

Afacerea de succes a unui „peşte” din Galaţi la Londra. Cum să strângi o jumătate de milion de euro cu o singură prostituată

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite