Cum a intrat în faliment ultimul „mamut energetic” din sudul Moldovei, moştenire din Epoca de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrocentrale Galaţi, vedere parţială FOTO Arhivă Adecărul
Electrocentrale Galaţi, vedere parţială FOTO Arhivă Adecărul

Decizia de deschidere a procedurii falimentului a fost luată de Tribunalul Galaţi în data de 16 noiembrie 2020, după ce toate încercările de reorganizare au eşuat una câte una.

Tribunalul Galaţi a dispus, pe 16 noiembrie, deschiderea procedurii generale de faliment împotriva societăţii gălăţene Electrocentrale SA, punând capăt unui chin de câţiva ani, răstimp în care s-au încercat tot felul de idei de relansare a activităţii ultimului „mamut energetic” din jumătatea de sud a Moldovei.

Cererea de intrare în faliment a fost depusă în instanţă atât de administratorul judiciar al companiei, cât şi de compania de stat Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale. Un alt creditor important este ANAF. Decizia  Tribunalului nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Utimul plan de reorganizare propus de administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, prevedea convertirea în acţiuni a datoriilor Electrocentrale către principalul său creditor, Romgaz, dar a fost respins de acţionarul unic al firmei gălăţene, Electrocentrale Grup.

În acelaşi timp, nici Romgaz nu vrut nici să preia CET-ul gălăţean. Motivele sunt simple şi logice, stând la baza insolvenţei în esenţă: arieratele sunt uriaşe, depăşind 30 de milioane de euro, starea tehnică a utilajelor este foarte proastă, iar producţia de energie electrică fără posibilitatea de a vinde energia termică (sistemul de termoficare din Galaţi a fost desfiinţat) este nesustenabilă economic.

Mai mult decât atât, Romgaz a anunţat deja  că are un parteneriat semnat cu Liberty, (combinatul siderurgic) pentru o investiţie de tip „greenfield", adică de la zero, constând în dezvoltarea unei unităţi de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale şi a unor unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene, cât şi fotovoltaice. Investiţia ar urma să beneficieze de importante subvenţii, iar randamentul noilor utilaje este de înalt nivel, aşa că este categoric mult mai atractivă.

Urmarea acestul context a fost aşadar logică. În ziua de 16 noiembrie, Tribunalul Galaţi a postat în portalul specializat, la dosarul insolvenţei, că „admite cererile formulate de creditoarea SNGN Romgaz SA şi de administratorul judiciar de trecere a debitoarei în faliment. Dispune deschiderea procedurii generale de faliment împotriva debitoarei Electrocentrale SA Galaţi. Desemnează lichidator judiciar provizoriu pe MAESTRO SPRL din Constanţa. Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică dreptul de administrare. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii la data de 26.11.2020”. 

„Dispune predarea către lichidator în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii, a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi ORC Galaţi pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Fixează termen-limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor născute în cursul procedurii la data de 30.12.2020. Fixează termen de verificare a creanţelor născute în cursul procedurii, întocmire, afişare şi comunicare a tabelului suplimentar al creanţelor la data de 29.01.2021. Fixează termen-limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la data de 19.02.2021. Fixează termen-limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la data de 01.03.2021. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare", se mai precizează.

În prezent, societatea construită în Epoca de Aur (în anii 60) mai are 50 de angajaţi (faţă de aproape 2.000 în urmă cu 10 ani), care se ocupă de pază, având contrcate pe perioadă determinată. Cel mai probabil, o mare parte din activele CET Galaţi vor fi dezmembrate şi vândute la bucată.

Vă recomandăm şi:

Concedieri în masă la un producător de energie. Ce salarii compensatorii vor primi angajaţii

Electrocentrale Galaţi, pe lista neagră a Guvernului. În caz de criză pe piaţa gazelor, alimentarea îi poate fi oprită

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite