Cum înghite degeaba banii publici fantoma unui spital aproape la fel de vechi ca România: 300.000 de euro, plătiţi pentru paza unei clădiri goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul a fost construit acum 127 de ani, fiind donat statului de un mare filantrop din Tecuci. Spitalul a fost închis acum 17 ani, ca urmare a unei decizii a Ministerului Sănătăţii, clădirea fiind trecută în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi.

În România de azi a devenit o obişnuinţă ca banul public să fie cheltuit fără ca funcţionarii statului să-şi pună vreo clipă întrebarea dacă, totuşi, foloseşte la ceva respectiva cheltuială. Un exemplu la îndemână este fostul spital de la Nicoreşti (judeţul Galaţi) care de 17 ani zace în cea mai deplină inutilitate, autorităţile găsind de cuviinţă că este suficient să asigure costisitoarea pază a clădirii care se ruinează pe zi ce trece.

Potrivit unor calcule sumare, de la momentul la care a fost închis (mai 2012, ca urmare a unui ordin al Ministerului Sănătăţii), firmele care au asigurat paza spitalului au încasat de la bugetul Consiliului Judeţean Galaţi (instituţie care are clădirea în administrare) circa 300.000 de euro. Evident, serviciile de pază nu au inclus şi întreţinerea imobilului, care arată din ce în ce mai rău. Apa s-a infiltrat prin acoperiş, tencuia cade de pe pereţi, tâmplăria a putrezit, geamurile sunt în mare parte sparte.

O primă iniţiativă de „înviere” a spitalului s-a produs în 2008, când Primăria Nicoreşti l-a cerut în administrare, dar a fost refuzată. Apoi, în 2012-2013, s-au făcut demersuri pentru ca acolo să fie înfiinţat un cămin de bătrâni, ca urmare a asocierii dintre o fundaţiei şi primăria comunei Nicoreşti. Însă preşedintele CJ din respectiva perioadă (dr.Nicolae Bacalbaşa – PSD) a respins proiectul  considerând că nu este oportun.

Ideea a fost repusă pe tapet zilele trecute de către consilierii judeţeni din opoziţie, iar de data aceasta preşedintele instituţiei, Costel Fotea (tot de la PSD, ca şi predecesorul său) a admis că ar putea fi folositoare o investiţie privată. „Pe mine m-aţi convins, aduceţi investitorul, suntem de acord”, a declarat Fotea.

Spital Nicoreşti FOTO C Crangan

De la vorbă la faptă este însă o distanţă foarte mare, dat fiind că starea clădirii a devenit cu mult mai proastă decât era în 2012, existând suspiciuni serioase că structura de rezistenţă ar fi afectată grav de intemperii. Caz în care ar fi necesare investiţii costisitoare, comparabile cu ridicarea unei clădiri noi.

Povestea spitalului dăruit ţării de un mare filantrop

Spitalul din localitatea Nicoreşti este aproape la fel de bătrân ca România şi cu 27 de ani mai în vârstă decât România Mare. Va împlini în curând 127 de ani de la darea în folosinţă, pe 10 mai 1892. Construit din iniţiativa marelui filantrop Anton Cincu, dar şi cu sprijinul Casei Regale a României (Regele Carol I a fost unul dintre sprijinitorii proiectului) spitalul era, la vremea deschiderii lui, o adevărată bijuterie.

Şi nu vorbim aici doar de clădire – un superb palat, în care se regăsesc toate elementele arhitecturale la modă în acele timpuri: de la scările monumentale, la vitralii – ci şi de dotarea medicală, pe care Anton Cincu a comandat-o de la Viena, Londra şi Berlin.

Spitalul Nicoreşti FOTO C Crangan

Deloc întâmplător, aici au funcţionat, în Primul şi în Al Doilea Război Mondial, unităţi medicale strategice, în care erau îngrijiţi, de către cei mai mari medici români, soldaţii şi ofiţerii răniţi. Ba chiar istoricii spun că la Nicoreşti a fost internat o vreme, chiar înainte să moară de tifosul contractat în tranşeele de la Mărăşeşti, marele patriot Alexe Mateevici, autorul superbului imn neoficial al românităţii: „Limba noastră”.

Spital Nicoreşti FOTO C Crangan

În perioada comunistă, spitalul a funcţionat ca maternitate zonală, dar a fost transformat parţial şi în cămin pentru copiii cu dizabilităţi, devenind „celebru”, după 1989, ca urmare a imaginilor de coşmar filmate acolo de o serie de activişti pentru drepturile omului. Apoi, căminul a fost desfiinţat, iar clădirea a fost din nou folosită ca spital, deservind locuitorii a circa 30 de sate din nord-vestului judeţului Galaţi.

În 2002, însă, spitalul a fost închis definitiv, prin ordin al Ministrului Sănătăţii, autorităţile considerând că este costisitor şi nefuncţional. Cei aproximativ 80 de angajaţi au fost relocaţi (unii la spitalul din Tecuci, alţii au ieşit din sistemul public), iar clădirea au fost sigilată.

Timp de câteva luni, din cauza unui viciu administrativ, fostul spital a rămas fără pază, interval în care a avut o soartă grea. S-a furat fierul, instalaţiile electrice şi sanitare, dar şi o parte din mobilier, au fost sparte geamurile, au fost vandalizate o parte dintre încăperi. Ulterior, CJ a angajat o serie de firme de pază, costurile totale ridicându-se, cum spuneam, la circa 300.000 de euro.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite