Cum influenţează consumul de alcool creativitatea. Limitele în care spirtoasele pot fi considerate leac pentru imaginaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre artiştii clasici ai umanităţii au creat cele mai bune lucrări după ce consumaseră alcool. Acest lucru a fost demonstrat acum şi ştiinţific, iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru este relativ simplu.

Când bem un pahar de alcool, acesta ajunge mai întâi în stomac. În funcţie de concentraţia de alcool, acesta va avea asupra persoanei care l-a consumat nişte efecte fizice, emoţionale şi subtil mentale. Dacă este consumat în cantităţi mici, alcoolul are efecte benefice asupra organismului, ajutând şi la digestie.

Cert este că alcoolul va ajunge, la scurt timp după ce a fost consumat, în special în creier prin circulaţia sanguină. Cu cât circulaţia sanguină este mai rapidă, în funcţie de cantitatea de alcool consumată, cu atât celulele creierului sunt hrănite mai mult cu oxigen.

Dacă cantitatea de alcool consumată este moderată, asta face ca persoanei în cauză să i se amplifice imaginaţia, intuiţia, inspiraţia şi curajul. ”Când se consumă alcool în exces, se trece în cealaltă extremă, fiind influenţat lobul frontal din creier, care se ocupă cu deciziile şi raţiunea. Dacă bei un singur pahar de alcool, acesta te va ajuta în deciziile pe care le vei lua, pentru că raţiunea va fi puţin dinamizată. Dacă bei mai multe, deciziile vor fi dezechilibrate, vor fi luate lent şi vor fi perturbate”, explică psihologul Stelian Chivu.

Consumul excesiv de alcool afectează amigdala cerebrală, responsabilă cu avertizarea asupra pericolelor. Persoana în cauză ajunge să nu mai ţină cont de pericol şi bravează, raţiunea fiind cumva blocată, ceea ce expune individul la situaţii care îi pun viaţa în primejdie.

Şi cerebelul este afectat de consumul de alcool, acesta fiind responsabil de mişcare şi vorbire. Un pahar de alcool îţi va da curaj, dacă de exemplu urmează să susţii un discurs în public, pe când dacă bei mai multe, ţi se va împletici limba în gură.

”Din punct de vedere psihologic, dacă bei un pahar de alcool, devii uşor euforic. Dacă depăşeşti limita, ajungi depresiv şi ai stări anxioase, manifeşti o stare de retragere, de introvertire”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

”Alcoolul poate fi privit ca un tratament”

Şi emoţiile sunt puternic influenţate de consumul de alcool. Consumul unei cantităţi mici de alcool te ajută să fii mai degajat, mai deschis, mai iubitor şi chiar mai înţelegător. Dacă exagerezi, emoţiile sunt scăpate total de sub control şi ajungi să treci de la o extremă la alta, râzând acum, pentru a plânge în hohote după câteva minute.

Băutorii de meserie ajung să piardă aproape total contactul cu lumea exterioară, pentru că neurotransmiţătorii din creier sunt afectaţi de consumul exagerat de alcool. În schimb, un pahar de alcool consumat va debloca intuiţia, imaginaţia şi comunicarea. Mulţi poeţi, de exemplu, obişnuiesc să bea un pahar de alcool pentru a deveni mai inspiraţi.

Emoţiile sunt generate în multe situaţii de stres. Acesta se traduce printr-o încordare care vine dintr-un program mental, ce se reflectă emoţional, dar care se manifestă la nivel fizic. Important de ştiut este că persoanele care consumă alcool se împart în cinci categorii.

Prima este cea a iniţiatorului, care le propune celorlalţi ”hai să bem”, a doua categorie este cea a imitatorului, care merge pe principiul ”dacă bei tu, beau şi eu”, a treia categorie este cea a moderatorului, care spune ”eu beau doar un pahar şi atât”. A patra categorie este cea a protectorului, care bea puţin, având grijă ca cei din jur să nu exagereze, iar a cincea categorie este cea a alcoolicului, care bea necontrolat.

Doar primele două categorii, cea a iniţiatorului şi cea a imitatorului, influenţează în sens pozitiv creativitatea, intuiţia şi imaginaţia. ”Alcoolul poate fi privit ca un tratament, atunci când este consumat moderat, dar când se exagerează, crează de cele mai multe ori probleme, iar după o anumită perioadă de timp, dezechilibrele se instalează”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite