Cum ne poate influenţa viaţa expresia „De ce ţi-e frică nu scapi“. Mecanismele psihologice din spatele vechii zicale româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Deşi în aparenţă poate părea o banală expresie, în realitate aceasta ne poate influenţa profund viaţa, în funcţie de educaţia şi credinţele pe care le avem. Şi asta pentru că întotdeauna vom fi sclavii gândurilor noastre.

Când vine vorba despre expresii precum ”de ce ţi-e frică nu scapi” sau ”nicio minune nu ţine mai mult de trei zile”, acestea pot deveni realitate pentru cei care chiar cred în ele. ”Dacă avem gânduri de bucurie, vom fi bucuroşi. Dacă mintea noastră este setată pe gânduri pozitive, atunci cu siguranţă vom fi fericiţi. Dar dacă avem gânduri de frică, de boală, atunci cu siguranţă vom fi bolnavi. Dacă ne gândim la eşec, exact asta se va întâmpla”, explică psihologul Stelian Chivu.

Practic, suntem ceea ce gândim. Viaţa noastră este precum gândurile noastre. Schimbându-ne gândurile, ne schimbăm şi viaţa. Nu este însă suficient. E nevoie de o schimbare şi a atitudinii pe care o avem în raport cu viaţa pe care o trăim, dar şi de acţiuni corespunzătoare acestei schimbări de optică.

Fiecare dintre noi a trecut cel puţin de câteva ori în viaţă prin momente cu adevărat dificile. Fie că e vorba de probleme în familie sau în cariera profesională, a fost nevoie să facem faţă unor frici ce au ţinut de sănătatea celor dragi sau de siguranţa financiară a familiei. De modul în care am depăşit aceste momente va depinde evoluţia sau, dimpotrivă, involuţia noastră la nivel mental, emoţional şi fizic.

”Important de reţinut este că trebuie să ajungem să ne controlăm aceste frici, altfel ne vor controla ele pe noi. Cei care se confruntă în viaţă cu situaţii deosebite trebuie să se întrebe: cu ce mă ajută dacă mă las pradă fricii, dacă ajung la disperare? Răspunsul este simplu: la nimic. Ba dimpotrivă, nu voi face altceva decât să îmi înrăutăţesc situaţia pentru că aceste frici aduc cu ele un fel de paralizie mentală, care îi împiedică pe cei în cauză să ia cele mai bune decizii în acea situaţie”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Suntem setaţi doar pe trecut sau pe viitor

Aici trebuie făcută o nuanţare. A nu te lasă pradă fricii nu înseamnă să devii indiferent la o problemă pe care se impune să o rezolvi, doar să nu îţi laşi mintea să ţeasă tot felul de scenarii pesimiste. Recomandat este să gândim permanent pozitiv şi să acţionăm în consecinţă, cu convingerea că vom reuşi în ceea ce ne-am propus.

”Cei mai mulţi dintre noi sunt setaţi pe trecut sau pe viitor, nu pe ceea ce se întâmplă în prezent, care este, de altfel, cel mai important. Fie îşi fac sânge rău pentru ceea ce s-a întâmplat deja, deşi nu mai pot schimba nimic, fie fac tot felul de proiecţii în viitor, multe determinate de fricile pe care le au, chiar dacă sunt nerealiste. Mulţi au şi nişte tipare mentale, nişte meme, cum este şi expresia ”de ce ţi-e frică nu scapi”, care chiar funcţionează în cazul lor. Practic, aceste persoane îşi spun că urmează să li se întâmple ceva rău şi mai devreme sau mai târziu acel lucru chiar li se întâmplă pentru că s-au programat în acest sens”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Ce vom sădi, aceea vom culege

Ce este important este nu ce ni s-a întâmplat rău la un moment dat, pentru că astfel de lucruri apar la un moment dat în viaţa fiecăruia dintre noi, ci cum ne raportăm la aceste experienţe. Dacă vom alege să învăţăm din propriile greşeli şi să acţionăm cu convingerea că nu le vom mai repeta, atunci exact asta se va întâmpla. Dacă ne vom lamenta şi vom alege să fm victime şi să ne simţim persecutaţi de soartă, nu vom face altceva decât să prelungim la nesfârşit acest cerc vicios în care singuri am ales să intrăm. Gândurile negative duc la emoţii pe măsură, iar consecinţa va fi îmbolnăvirea.

”Primul pas este conştientizarea. Dacă realizăm că doar noi suntem responsabili de ceea ce gândim şi simţim, atunci am pregătit terenul pentru a sădi gânduri constructive, pozitive. Creierul nostru este asemeni unei grădini. Buruienile sunt fricile, gândurile negative care ne limitează şi condiţionează. Pentru a sădi ceva frumos, e nevoie să smulgem aceste buruieni şi abia apoi putem planta programe de lumină, pozitive”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite