Cum i-au destresat maidanezii de terapie pe poliţiştii din Galaţi. „Viitorul nu doar că sună bine, ci dă şi din coadă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la întâlnirea maidanezi-comunitari FOTO Animal Society/Facebook
Imagine de la întâlnirea maidanezi-comunitari FOTO Animal Society/Facebook

Întâlnirea a fost organizată de asociaţia Animal Society, care derulează o campanie naţională de îmbunătăţire a atitudinii generale a cetăţenilor faţă de câinii fără stăpân. Organizaţia activează în domeniu de peste 25 ani, mult timp fiind cunoscută drept Vier Pfoten Romania.

La sfârşitul lunii ianuarie, asociaţia Animal Society (pe care până de curând o ştiam cu toţii drept Vier Pfoten Romania) a organizat la Galaţi câteva întâlniri neconvenţionale între oameni şi câini fără stăpân, scopul fiind parţial terapeutic (combaterea stresului), parţial social (îmbunătăţire a atitudinii generale a cetăţenilor faţă de câinii abandonaţi).

Experimentul s-a derulat la două firme private şi la o instituţie publică, iar aproape toată lumea s-a declarat satisfăcută de rezultat. Au existat, evident, şi păreri contrare, ca-n democraţie, însă per ansamblu părerile au fost pozitive.

Cea mai recentă dintre întâlniri s-a desfăşurat pe 28 ianuarie la Poliţia Locală din Galaţi, unde poliţiştii comunitari s-au privit ochi în ochi, vreun ceas, cu câinii maidanezi. N-aveam de unde să ştim dacă experienţa le-a fost de folos, însă îi credem pe cuvânt pe cei de la Animal Society, care spun că da.

„Poliţia Locală Galaţi a dat un exemplu unic de deschidere şi civilizaţie, când ne-a permis accesul în birourile instituţiei alături de câinii noştri ex-maidanezi de terapie. Sperăm sincer ca mult mai multe instituţii din România să le urmeze exemplul şi să iasă din amorţeala decrepită şi nocivă a prejudecăţilor”, au scris aceştia pe pagina lor de Facebook.

„Graţie directorului general al instituţiei, Petrică Hahui, echipa noastră completă (Iulia + Bumi, Ema + Caju, Mihaela şi George + Toto) a pus în practică două şedinţe separate de destresare a poliţiştilor locali. Toţi participanţii au fost foarte încântaţi de interacţiunea cu câinii şi au arătat un moral îmbunătăţit şi mai puţine semne de stres, după vizita noastră”, continuă mesajul.

Ba chiar este citat, anonimizat, un domn poliţist care zice că „e foarte frumos ce faceţi voi la Galaţi, că încercaţi să schimbaţi mentalitatea oamenilor faţă de maidanezi, adică. Sincer, cred că faceţi mult bine ambelor tabere, atât oamenilor, cât şi câinilor”.

Animal Society a experimentat mai înainte acelaşi model de interacţiune om-animal şi în două companii private din Galaţi (Navrom Bac, respectiv General Transcom), unde „cu toţii s-au declarat mai relaxaţi şi mai încrezători în propriile forţe în urma mângâierilor şi pupăturilor reciproce”.

Conceptul „câini la locul de muncă” nu este tocmai nou. În ultimii 50 de ani a fost folosită de mai multe mari companii şi a făcut obiectul unor ample studii ştiinţifice (găsiţi un astfel de studiu aici - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5451949/), însă în România lucrurile sunt ceva mai complicate deoarece există vechi prejudecăţi şi cutume privitoare la acest subiect.

„Având în vedere că oamenii se confruntă azi cu tot mai multe ore de muncă şi cu tot mai mult stres la serviciu, ideea unui mediu de lucru în care câinii sunt incluşi şi bine primiţi este tot mai populară printre angajatori şi angajaţi deopotrivă. Într-adevăr, printre beneficiile confirmate ale unui mediu de lucru dog-friendly sunt ratele mai mici de absenteism, productivitatea mai mare şi un moral general al angajaţilor mai ridicat. Viitorul nu doar că sună bine, ci dă şi din coadă”, spun cei de la Animal Society.

Deşi frumoasă, ideea este însă destul de controversată. Deşi unii din angajatori cred că interacţiunea poate avea efecte pozitive, alţii cred că se ajunge într-o zonă absurdă, căci relaxarea este doar una dintre multele componente psihologice ale procesului de muncă.

„Vă rog să mă iertaţi, dar eu cred că oamenii merg la lucru să muncească, nu să se joace cu animăluţele. Vorbim de concentrare, de eficienţă, de productivitate. Ce eficienţă este într-un loc unde câinii se plimbă prin birou sau prin fabrică? Vă spun eu: e haos! Riscă şi accidente de muncă. Faptul că poliţiştii se duc la birou să se joace cu maidanezii mi se pare o jignire la adresa plătitorului de taxe”, ne-a declarat omul de afaceri Ionuţ Savin.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite