Cum să furi un milion de euro? Prin sporuri şi stimulente ilegale. Se întâmplă la Primăria Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Curţii de Conturi arată că suplimentele salariale încasate de către directorii din Primăria Galaţi sunt ilegale. O estimarea neoficială arată că ar fi vorba de circa un milion de euro. Primăria susţine că sporurile au fost acordate conform legii, drept urmare a făcut contestaţie la Curtea de Conturi a României

Dezvăluirile făcute de ziarul „Adevărul de Seară" cu privire la sporurile încasate de directorii şi şefii de serviciu din Primărie sunt confirmate şi de un raport al Curţii de Conturi a Judeţului Galaţi.

Salariaţii din Consiliul Judeţean Iaşi, obligaţi să restituie toate sporurile din ultimii trei ani

Prin Decizia nr.47 din 8 noiembrie 2010, se arată că Primăria a acordat, în perioada 2006-2008, în mod necuvenit drepturi de natură salarială personalului din cadrul instituţiei.

Sporuri fără număr

Acestea sunt enumerate în Decizia Curţii de Conturi: „Este vorba de spor de calculator (15%), spor de dispozitiv (25%), prima pentru pensionare (1-3 salarii medii brute pe economie), indemnizaţie de hrană (10 lei net pe zi lucrată), suma pentru procurarea unei ţinute decente (un salariu mediu brut), indemnizaţie de înmormântare (trei salarii medii brute), prima pentru ziua de naştere (un salariu mediu brut pe economie)".

De asemenea, potrivit instituţiei de control, au fost efectuate plăţi ilegale pentru personalul implicat în managementul proiectelor derulate din fonduri comunitare nerambursabile . De aceste sporuri au beneficiat 20 de funcţionari publici.

„Aceste sporuri de proiecte europene au fost încasate şi de directorii Viorel Mancaş, Doina Stamate şi Daniela Uzuneanu. Ei au făcut un curs de management de cinci zile. Nu au studii de specialitate", ne-a declarat Marcel Gurzu, liderul de sindicat din cadrul Aparatul Propriu de Specialitate al Primăriei Galaţi.

Conform aceleiaşi surse, Primăria are obligaţia să stabilească valoarea prejudiciilor şi să dispună măsurile legale pentru recuperarea acestora.

"Primăria trebuia să trimită în termen de 30 de zile decizii de imputare. Nu a făcut acest lucru. Prin umare, niciun funcţionar public nu va plăti. Umează ca organele abilitate să facă cercetări şi să stabilească cine este responsabil. Oricum, funcţionarii de execuţie au beneficiat de sume mici.  Directorii şi şefii de serviciu au beneficiat de sume mari", a spus liderul de sindicat.

Primăria contestă

Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, ne-a declarat: „Primăria a făcut contestaţie la Curtea de Conturi a României şi în paralel a făcut acţiuni în instanţă prin care a cerut suspendarea valabilităţii a trei puncte din decizie. Este vorba de contractul colectiv de muncă, sporurile şi proiectele europene. Toate aceste sporuri au fost date conform legii. Primul termen este în luna martie".

Constantin Afanase, directorul Curţii de Conturi a Judeţului Galaţi, mai precizează în Decizia nr.47 că „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani, conform prevederilor articolului 64 din Legea nr.94/1992".

CITEŞTE ŞI:

Buget mai mic în 2011/Primăria Galaţi se îndatorează la bănci de 20 milioane euro

Război pentru veniturile extrabugetare din şcoli

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite