Cum a furat peste 15 milioane de euro clanul lui Napoleon şi Tarzan de la Iveşti. Istoria bulibaşilor evaziunii fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palate ţigăneşti la Iveşti, judeţul Galaţi. FOTO Adevărul
Palate ţigăneşti la Iveşti, judeţul Galaţi. FOTO Adevărul

Clanul ţigănesc Stănescu, ai cărui membri au sute de firme pe raza localităţilor Iveşti, Lieşti, Tecuci şi Galaţi, s-a specializat în evaziune fiscală din comerţul cu fier vechi, dar şi pe zeci de ţepe date altor firme. Pe numele membrilor grupului sunt peste 100 de dosare penale, în diverse stadii.

Spiritul antreprenorial a pătruns adânc în sufletul comunităţii ţigăneşti din judeţul Galaţi. În ultimii ani, membrii clanului Stănescu au înfiinţat, la Iveşti, Galaţi, Lieşti şi Tecuci, sute de sereleuri prin care au derulat afaceri de sute de milioane de euro.

Însă chiar dacă pare să avem o minunată reflectare a egalităţii de şanse, în realitate asistăm la un adevărat dezmăţ fiscal. Peste 80% dintre firmele patronate de oamenii de afaceri romi au fost prinse făcând evaziune fiscală, paguba produsă bugetului de stat, dar şi unor alte firme private, ridicându-se la o sumă ameţitoare: peste 15 milioane de euro doar în ultimii patru ani.

Partea foarte dificilă este, pentru oamenii legii, să le dea de capăt acestor afaceri încâlcite. Nu de alta, dar comunitatea de romi din judeţul Galaţi are peste 3.000 de membri cu numele de Stănescu, fiind o reală muncă de detectiv identificarea fiecăruia dintre ei, mai ales că substituirea de persoană este o modă în amintitele comunităţi. Bunăoară, există 14 de-alde Stănescu Istrate, dintre care cel puţin trei sunt dovediţi ca făptuitori în diverse cauze penale.

De fapt, nu mai puţin de 47 de membri ai imensului clan Stănescu sunt inculpaţi în 121 de dosare penale pentru evaziune, înşelăciune, spălare de bani etc, dosarele fiind aflate fie pe rolul instanţelor de judecată (unele sunt deja finalizate cu condamnări), fie în faza urmăririi penale.

„Fer” vechi cu impozit zero

Cele mai multe dintre afacerile clanului sunt cu fier vechi, iar obiceiul lor de căpătâi este să nu plătească statului nimic. În fapt, ei au dezvoltat un fel de sistem economic paralel cu legea şi cu fiscalitatea, descoperirile făcute de oamenii legii indicând prejudicii uriaşe.

Unul dintre cei mai des inculpaţi membri ai clanului Stănescu este Ferdinand, un individ din Iveşti în vârstă de 50 de ani, care are deja peste 20 de dosare penale (numai din ceea ce am reuşit să identificăm pe rolul instanţelor şi parchetelor gălăţene; este posibil să mai fie şi altele, în alte faze procedurale).

Ferdinand este „specialist” în evaziune fiscală. El a înfiinţat, în ultimii zece ani, în jur de 30 de firme, iar cu toate a făcut tranzacţii de fier vechi în cantităţi foarte mari (de ordinul miilor de tone), dar şi cu materiale de construcţii, fără însă a se mai deranja să ţină contabilitate şi să plătească impozitele aferente.

Afacerea de bază a evazioniştilor romi. FOTO Adevărul

Ţigani Ivesti

Individul are deja două condamnări definitive la închisoare , una pentru spălare de bani (cinci ani), iar cealaltă pentru evaziune (şapte ani), însă în timp ce era anchetat şi judecat pentru respectivele fapte, n-a stat degeaba şi a mai adăugat două dosare penale la cazierul deja gros.  Ambele sunt pentru evaziuni de proporţii produse prin firmele Sofisal şi Durostan, din Iveşti.

Reţele extinse de evaziune au şi Napoleon şi Ionel Stănescu, tot din Iveşti, indivizi care (separat sau împreună) figurează în 12 dosare penale.

200 de martori  şi-o gaură de 1,5 milioane de euro

Un astfel de proces este circ curat. Bunăoară, în cauza în care au fost inculpaţi 21 de membri ai clanului (în frunte cu Istrate, Gheorghe şi Nelu Stănescu), la Tribunalul Galaţi au trebuit audiaţi peste 200 de martori. Audierile au durat luni de zile, la fiecare termen sălile fiind înţesate de rudele (în special femei, în portul tradiţional) evazioniştilor.

Dintre cei 21 de inculpaţi, 18 au declarat, cu ochi senini, că habar nu aveau că au făcut afacerile despre care procurorii spuneau că au produs un prejudiciu de 1,5 milioane de euro, prin neplata impozitelor. Iar unii chiar aveau dreptate, căci cercetările ulterioare au relevat că numele lor fuseseră folosite pentru înfiinţarea unor firme fantomă de care s-au folosit cei trei menţionaţi mai înainte.

„Am semnat. Să mor io că am semnat. Mi-o dat 100 de lei să semnez că fac firmă. După asta nu mai ştiu, că nu mi-o mai dat nimic. Nici sa semnez, nici bani. Ce o fi furat, o furat doar pentru ei” Ion Stănescu, martor în proces

Procesul în sine a părut desprins dintr-un film de Emir Kusturica, căci „armata” de susţinătoare ale inculpaţilor au dat o notă emoţională întregului parcurs. Au fost scene de isterie, râuri de lacrimi, proteste radicale, bocete agonizante şi chiar mici păruieli, însă asta n-a contat decât la impresia artistică, căci în final făptuitorii au fost condamnaţi.

Interesantă a fost şi misiunea judecătorilor, căci în numeroase rânduri, la audierile de martori şi la confruntarea acestora cu unii dintre inculpaţi, s-a descoperit că deşi numele şi datele civile din dosar păreau să fie cele corecte, martorii spuneau că, de fapt, altfel arătau cei care i-au înşelat.

Este de prisos să mai spunem că Nelu şi Istrate Stănescu erau deja recidivişti, după ce în 2012 primiseră câte trei ani de închisoare, cu suspendare, tot pentru o evaziune fiscală (pe acelaşi scenariu), săvârşită împreună cu un anume Oradian Stănescu.

Până şi morţii fac evaziune în ţigănie!

Unul dintre cazurile realmente stupefiante îi are ca protagonişti pe Octavian, Nelu şi Costache Stănescu, din Lieşti. Aceaştia au înfiinţat, în anul 1999, o firmă (Dominant SRL Lieşti) avându-l ca unic aasociat pe bunicului lor de 90 de ani, Ion Stănescu, în numele căruia au făcut numeroase tranzacţii comerciale (mărfuri angro, în special fier vechi).

Chiar dacă bătrânul a murit în 2004, acest lucru nu a fost o mare piedică pentru cei trei nepoţi, care au continuat să se folosească de firmă şi de numele Ion Stănescu pentru a încheia contracte, a emite facturi şi alte documente. Ba chiar aveau şi vreo trei ştampile cu numele unor firme inexistente, dar de care se foloseau pentru a falsifica facturile de achiziţie a fierului vechi provenit de fapt din furturi.

Palate ţigăneşti la Iveşti. FOTO Adevărul

Tigani Ivesti

Toată povestea a ieşit la lumină în 2011, atunci când la Parchet s-au adunat mai multe plângeri penale pentru înşelăciune. Prilej cu care s-a descoperit că fraţii Stănescu făceau afaceri în numele unui mort şi că ajunseseră la un prejudiciu de peste un milion de euro.

47 de inculpaţi Stăneşti şi 121 de dosare penale

Cum spuneam, nu mai puţin de 47 de membri ai clanului Stănescu au probleme cu legea, pe numele lor fiind 121 de doare penale (vorbim doar de cele la care a început urmărirea penală şi judecata).

Printre inculpaţi îi mai regăsim, printre alţii, pe Tarzan, Napoleon, Franţ, Caizer, Mihai, Cezar, Viorel, Gheorghe, Mureş, Mihalache, Bibi, Moise, Ferma, Sterian, Ion, Duca s.a.m.d. Pe toţi îi cheamă Stănescu, însă nu-s toţi rude căci, s-ar părea că numele respectiv a fost atribuit strămoşilor lor în masă, la eliberarea din robie, în vremea lui Cuza.

Palate din Iveşti. FOTO Adevărul

Peste 120 de palate sunt aliniate pe o uliţă din Iveşti

În fine, trebuie să mai spunem că din banii câştigaţi, romii evazionişti şi-au ridicat adevărate palate în localităţile gălăţene Iveşti şi Lieşti. Casele, într-o arhitectură bizară, ce aminteşte cumva de stilul asiatic (Cambodgia, India) au sute de metri pătraţi fiecare, însă nu au canalizare sau apă curentă.

Culmea este că şi acolo este scandal permanent, căci nu-şi plătesc impozitele, fură curent electric, au o relaţie tensionată cu românii şi chiar cu romii mai săraci. Pentru că, trebuie să ştiţi, cel puţin la Lieşti şi Iveşti, există un soi de segregare socială, în sensul că romii avuţi îi dispreţuiesc  pe cei săraci, preferând până şi să ia la muncă, prin curţile palatelor, zilieri români, nu de etnie romă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite