Cum se fură ultimele resturi ale sistemelor de irigaţii din judeţul Galaţi. Ce au găsit poliţiştii asupra unui hoţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtul a fost descoperit pe raza localităţii de frontieră Folteşti. Hoţul în vârstă de 27 de ani este un vechi client al oamenilor legii, în trecut fiind prins, de asemenea, după ce a furat părţi ale sistemului de irigaţii. În judeţul Galaţi, peste 70% din sistemul de irigaţii a fost distrus.

În vreme ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, se laudă că este pe cale să resusciteze irigaţiile în România, situaţia din teren este cu totul dramatică. 

În judeţul Galaţi, spre exemplu, din cele 120.000 de hectare de teren amenajate, în teorie, pentru a fi irigate, în ultimii doi ani (2017 şi 2018) au fost efectiv udate ceva mai puţin de 20.000 de hectare. În mare măsură, nu s-a putut iriga mai mult deoarece, de fapt, sistemul de aducţiune a apei este praf şi pulbere din cauza neîntreţinerii şi a furturilor repetate.

Cele mai evidente distrugeri sunt în zona înaltă (aşa numita terasa Covurlui), respectiv de la Vânători către nord, până la Frumuşiţa, dar pe partea din spre Siret, de la Şendreni până la Tuluceşti. 

Bunăoară, în zona Pechea, au fost distruse până şi uriaşele canale de aducere a apei (care au fost „despuiate” de milioanele de dale din beton care împiedicau apa să intre în pământ în timpul transportării), iar în zonele Tuluceşti, Suhurlui şi Şiviţa hoţii (neprinşi) au săpat şanţuri adânci de 1-2 metri pentru a fura conductele metalice de mari dimensiuni. 

Zeci de staţii de repompare a apei au fost, de asemenea distruse, uriaşele motoare electrice (care conţin, printre altele, zeci de kilograme de cupru) şi toate componentele metalice fiind furate. În unele locuri a fost furată până şi reţeaua electrică ce deservea punctele de repompare. Unul dintre cele mai ample sisteme de irigaţii aflate în curs de execuţie în 1989 (acumularea Suhurlui-Băleni; proiect care a costat aproape un miliard de dolari) a dispărut pur şi simplu, după ce toate instalaţiile adiacente au fost furate, iar acolo unde ar fi trebuit să fie lacul de circa 3.000 de hectare acum sunt terenuri cultivate.

Cel mai recent caz de furt din sistemul de irigaţii a fost descoperit de poliţiştii de frontieră în zona Folteşti. Pe 27 martie, puţin după prânz, aceştia au oprit pentru control un atelaj condus de un tânr de 27 de ani, Nicu P., iar în căruţă au descoperit 49 de dale din beton furate de la un canal de irigaţii. respectivele pavele cântăresc aproape o tonă şi acopereau cam 10 metri pătraţi dintr-un canal proprietate de stat (este administrat de ANIF) din care deja lipsesc peste 30.000 mp. 

Dalele furate de hoţul din Folteşti FOTO Poliţia de frontieră

Dalele furate de hoţul din Folteşti FOTO Poliţia de frontieră

Adică de 3.000 de ori mai mult decât furase hoţul prins.De altfel, în satele din zonă, în curţile localnicilor sunt zeci de mii de astfel de dale, a căror provenienţă, la o adică, nu poate fi justificată dacă s-ar gândi cineva să verifice.

De altfel, individul este recidivist în cazul unor astfel de furturi. „Colegii noştri au constatat faptul că bărbatul a mai fost depistat în luna septembrie a anului 2016 transportând dale de beton pe care le furase din acelaşi canal al sistemului de irigaţii”, a declarat Mădălina Carp, de la Poliţia de Frontieră Galaţi.

Mai mult, am aflat că pe numele hoţului mai există în două dosare penale, întocmite de Poliţia Rurală, legate de furturi săvârşite în zona localităţii Folteşti: unul tot pentru distrugeri la sistemul de irigaţii, iar al doilea pentru că a furat lemne dintr-o pădure.

Dalele din beton furate de data aceasta au fost predate unui reprezentant al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - filiala Galaţi, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi furt calificat.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite