Cum se fură milioane din banii europeni. Oameni de afaceri care au fabricat înscrisuri oficiale pentru a se îmbogăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi administratori de firme şi-au folosit creativitatea pentru a înşela vigilenţa autorităţilor. Oamenii de afaceri au găsit tot soiul de chichiţe legale sau au fabricat pur şi simplu înscrisuri pentru a pune mâna pe zeci de mii de euro din fonduri europene.

Trei persoane din Galaţi şi Braşov, Victor Petculescu, Mirela Şerb şi Marian Radu, au fost condamnate la închisoare pentru că au încercat să se folosească de un înscris falsificat pentru a accesa fonduri europene substanţiale.

Afacerea a fost pusă la cale în cursul anului 2009. Între SC FAMELIS SRL Tecuci, în calitate de beneficiar, şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, a fost încheiat un contract de finanţare având ca obiect punerea în practică a unui proiect. 

Pe 20 martie 2012, Petculescu, administrator al SC FAMELIS SRL, a depus la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi un înscris falsificat intitulat „Scrisoare de garanţie bancară pentru restituire a avansului acordat pentru proiecte finanţate în cadrul PNDR”, având antetul unei unităţi bancare din Braşov. 

Bărbatul a făcut acest lucru pentru a obţine un avans de 1.000.535 de lei, reprezentând 50% din valoarea ajutorului financiar nerambursabil acordat în cadrul proiectului. Singura problemă era că acest înscris a fost falsificat, complicele omului de afaceri tecucean fiind Şerb Mirela, contabil la SC INEX STYLE SRL Braşov, care a pus falsul la dispoziţia lui Petculescu Victor. 

Omul de afaceri tecucean a fost ajutat şi de Marian Radu, administrator la SC RADU SOVINVEST SRL Târgovişte, care a intermediat relaţia sa cu Mirela Şerb. Reprezentanţii din cadrul autorităţii contractante au remarcat existenţa înscrisului falsificat, iar cei peste 1 milion de lei ceruţi cu titlu de avans nu au mai fost acordaţi.

Amendă record pentru firma implicate în escrocherie

Magistraţii Tribunalului Galaţi au condamnat-o în primă instanţă pe Mirela Şerb la 2 ani şi 10 luni de închisoare, în timp ce tecuceanul Victor Petculescu şi Marian Radu au primit 2 ani şi 8 luni, respectiv 2 ani şi 6 luni pentru tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Interesant de amintit este că Mirela Şerb şi Marian Radu nu sunt la prima ispravă de acest gen, ei fiind deja trimişi în judecată pentru fapte similare, dar instanţele de judecată nu au pronunţat până la acest moment vreo soluţie.

Judecătorii nu au uitat nici firma de care Victor Petculescu s-a folosit pentru a încerca să obţină nelegal fonduri europene, SC FAMELIS SRL fiind amendată iniţial cu 30.000 de lei pentru implicarea în această afacere.

Acum instanţa a repus procesul pe rol, urmând să ia în discuţie schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care au fost trimişi în judecată Victor Petculescu şi complicii săi. Asta înseamnă că judecătorii consideră că s-a comis o faptă penală, dar nu cea pentru care i-au trimis în judecată procurorii anticorupţie.

Se folosea de state de plată fictive şi achiziţii trucate

Un caz similar este cel al omului de afaceri Adrian Negru. Asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Adrian Negru a fost judecat pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, fiind condamnat iniţial la 4 ani şi 6 luni de închisoare de Tribunalul Galaţi.

Procurorii anticorupţie au descoperit că, în cursul anului 2004, firma lui Adrian Negru, Fishagro Tour SRL Bucureşti, a devenit beneficiarul proiectului „Centru de editare programe software şi de consultanţă IT pentru îmbunătăţirea mediului economic şi de afaceri”, proiect finanţat prin programul PHARE – RICOP.

Cu prilejul derulării proiectului, Adrian Negru, în calitate de reprezentant legal al beneficiarului şi de manager de proiect, a folosit documente inexacte (state de plată fictive, raportări de cheltuieli nereale, neavând la bază documente justificative legale, oferte nereale, însoţite de documente nereale, însuşirea unei licitaţii fictive şi a unor achiziţii trucate). 

92.000 de euro i-au intrat ilegal în cont

În baza documentelor falsificate, Adrian Negru a încasat pe nedrept suma 92.166,46 euro, provenind din fonduri PHARE. Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE Bucureşti, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, s-a constituit parte civilă în proces cu suma amintită, iar judecătorii gălăţeni l-au obligat pe omul de afaceri să restituie banii. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând omului de afaceri.

Adrian Negru va petrece după gratii următorii cinci ani şi zece luni după ce a fost condamnat pentru infracţiunea amintită anterior.

Decizia vine după ce gălăţeanul a renunţat la ultima cale de atac de care mai putea uza, contestaţia în anulare, iar Curtea de Apel Bucureşti a menţinut astfel verdictul pronunţat iniţial de judecătorii gălăţeni.

 Adrian Negru a mai fost trimis în judecată pentru fapte similare în cursul anului 2006, fiind condamnat de Judecătoria Sectorului 1din Bucureşti la 7 ani de închisoare, pedeapsă ce a fost ulterior menţinută de Tribunalul Bucureşti.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite