Cum a fost scăpată de judecători o reţea de medici şi farmacişti construită pentru vânzarea cu forţa a unui medicament

Cum a fost scăpată de judecători o reţea de medici şi farmacişti construită pentru vânzarea cu forţa a unui medicament

Ceclozone este medicamentul prescris fără consultarea pacienţilor FOTO Adevărul

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat verdictul definitiv în cazul a 22 de medici de familie, asistenţi şi farmacişti implicaţi într-o reţea infracţională care viza distribuţia unui medicament pe cale să expire. Instanţa a hotărât să înceteze procesul penal în cazul majorităţii celor trimişi în judecată, înlocuindu-le pedepsele aplicate iniţial cu amenzi administrative şi avertismente.

Instanţa de judecată a tranşat definitiv, pe 5 decembrie, cel mai complex dosar instrumentat vreodată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, reducând substanţial pedepsele celor 22 de medici, farmacişti şi asistenţi medicali puşi sub acuzare. 12 dintre ei au scăpat în final doar cu amenzi administrative şi avertismente.

Afacerea cu iz penal a pornit în 2009, când compania de produse farmaceutice generice Labormed Pharma Group a achiziţionat de la compania farmaceutică Ozone Laboratories întregul portofoliu de produse, înglobând peste 400 de branduri, printre care se număra şi Ceclozone, un medicament pentru tratarea infecţiilor ORL. 

Acesta este un antibiotic prescris în tratamentul infecţiilor produse de germeni sensibili: infectii ORL: angine, otite medii, sinuzite; infecţii bronho-pulmonare: traheite, bronşite acute sau cronice acutizate, pneumonii; infecţii ale tractului urinar cu germeni sensibili; infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi (abcese, flegmoane, piodermite).

Ancuţa Elena Ţupu şi Adrian Gabriel Chiriloiu, reprezentanţi ai Labormed Pharma Group la Galaţi, au primit dispoziţie de la conducerea companiei să ia măsuri urgente, indiferent de modalitatea adoptată, pentru a scăpa de stocul de Ceclozone, care expira în luna agust 2010.  Cei doi s-au folosit de relaţiile pe care le aveau cu medici de familie şi farmacişti din Galaţi şi au creat o adevărată reţea infracţională, care avea drept unic scop vânzarea medicamentului amintit în cantităţi cât mai mari. 

”Acţiunile celor doi inculpaţi s-au derulat simultan ori separat, materializate în special datorită cunoştinţelor anterioare ale inculpatului Ancuţa Elena Ţupu printre medici şi farmacişti, dar şi prin efortul conjugat ori separat al acestora de a transmite hotărârea lor infracţională prin determinarea şi altor subiecţi calificaţi la întocmirea şi emiterea reţetelor cu regim special, în lipsa beneficiarilor”, a declarat procurorul Ionel Gâlcă, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, care s-a ocupat de instrumentarea cazului.

Sute de reţete eliberate fără consultarea pacienţilor  

S-a ajuns la situaţia ca medicii de familie să elibereze sute de reţete false, în care era prescris medicamentul Ceclozone, fără consultarea reală a pacienţilor.  Aceeaşi medici de familie eliberau totodată reţete după consultarea pacienţilor, cărora le era înmânat în cabinet medicamentul Ceclozone, făcându-se abstracţie de faptul că oamenii aveau nevoie şi de alte medicamente pentru afecţiunile de care sufereau. 

Reţetele false ajungeau la farmaciştii din reţeaua infracţională, care le înaintau spre decontare la CAS Galaţi. Au fost eliberate astfel 359 de reţete false, în intervalul decembrie 2009-august 2010, până când zeci de pacienţi au depus plângeri la Poliţie, după ce au descoperit că s-au eliberat reţete pe numele lor, deşi nu fuseseră consultaţi de medicii de familie. Prejudiciul produs Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi a fost estimat la 88.000 de lei, iar sănătatea a sute de pacienţi a fost pusă în pericol de medicii  de familie puşi sub acuzare, care le-au prescris doar Ceclozone, deşi aceştia aveau nevoie şi de alte medicamente. 

Au ocolit legea pentru a veni în sprijinul pacienţilor

Medicii de familie au recunoscut implicarea în emiterea pe lângă lege a reţetelor cu regim special, dar au negat că ar fi implicaţi într-un grup infracţional organizat, aşa cum au stabilit anchetatorii, susţinând că au încălcat circuitul de eliberare al reţetelor pentru a veni în sprijinul pacienţilor.

Persoanele inculpate în acest dosar sunt Ancuţa Elena Ţupu, Adrian Gabriel Chiriloiu, Valeriu Romulus Hărăbor, Lucia Bălăuţă, Marta Lefter, Mariana Simion, Carmen Tănase, Gabriela Borbil, Lioara Zărnescu, Marilena Ion Ene, Nicoleta Anghel, Carmen Luciana Brăila, Zinica Popescu, Mihaela Petrescu, Violeta Mihalea, Daniela Lungu, Gabriela Geanina Ignat, Laura Magdalena Codreanu, Veronica Buric, Mirela Raban, Tudoriţa Budescu şi Nela Mardare. 

Cei 22 de medici de familie, asistenţi farmacişti şi farmacişti puşi sub acuzare pentru înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals au fost condamnaţi iniţial la pedepse ce totalizează 28 de ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare şi au fost obligaţi să suporte cheltuielile de judecată, care se ridică la peste 30.000 de lei.

Pe 5 decembrie, Curtea de Apel Galaţi a modificat semnificativ verdictul primei instanţe, condamnându-i definitiv pe capii grupării infracţionale, Ancuţa Elena Ţupu şi Adrian Gabriel Chiriloiu, la doi ani şi 4 luni, respectiv 2 ani şi 10 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării, în timp ce alţi opt persoane au primit amenzi administrative şi pedepse cuprinse între un an şi un an şi 9 luni de închisoare, tot cu suspendare. În cazul a 12 medici de familie, asistenţi şi farmacişti, judecătorii au dispus încetarea procesului penal, aplicându-le amenzi administrative de câte 700 de lei şi avertismente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările