Cum folosim corect petardele şi artificiile la petrecerea de Revelion. Sfaturi de la specialişti, pentru a nu ne strica noaptea dintre ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

A mai rămas puţin până la petrecerea dintre ani, iar mulţi petrecăreţi se grăbesc să îşi procure articole pirotehnice. Ba, mai mult, unii au început încă din aceste zile să le testeze. Pompierii şi medicii gălăţeni vin cu o serie de sfaturi preventive pentru ca Sărbătorile să nu fie umbrite de incidente.

În aceste zile, obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice sunt principala atracţie a petrecăreţilor. Deoarece în anii anteriori s-au întregistrat accidente provocate de folosirea imprudentă a artificiilor şi a petardelor, pompierii au întocmit o listă cu regulile de aur de care trebuie să ţinem cont de Revelion.

„Este interzisă folosirea articolele pirotehnice la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri. Atenţie la instalaţiile electrice de înaltă tensiune, îndepărtaţi-vă de acestea cel puţin 500 de metri şi respectaţi această regulă şi atunci când vine vorba de depozitarea obiectelor pirotehnice. Sfatul nostru este ca acesta să nu fie niciodată în apropierea combustibililor lichizi sau solizi, sau a instalaţiilor de gaze. Sub nicio formă nu aprindeţi articolele pirotehnice pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane”, a explicat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Pocnitorile şi artificiile te pot trimite la Urgenţe

„În anii anteriori, echipajele noastre au fost solicitate să intervină în noaptea de Revelion pentru a acorda îngrijiri unor persoane care au suferit accidentări în urma folosirii necorespunzătoare a pocnitorilor, artificiilor şi a altor tipuri de obiecte pirotehnice. Sfatul nostru este ca acestea să fie folosite în cunoştinţă de cauză şi să nu fie puse la dispoziţia minorilor. O clipă de neatenţie se poate transforma într-un coşmar, pentru că toate aceste articole pirotehnice te pot lăsa fără auz, vedere, fără anumite părţi ale corpului şi se şi poate muri din cauza utilizărilor greşite”, a declarat doctorul Angel Trifan, medic coordonator UPU - SMURD Galaţi.

Reguli pentru comercianţi

Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean, sau a Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti. Este necesară obţinerea acordului unităţii inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în a cărei rază de competenţă funcţionează comerciantul.

Articolele pirotehnice se păstrează în clădiri cu spaţii comerciale în încăperile de comercializare, numai articole pirotehnice din categoriile 1 şi P1, până la o greutate brută de 100 kg. Vânzarea acestora se face numai de către persoane juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii; spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit.
 
„Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa şi categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control. Conform noilor reglementări ale legii, privind regimul materiilor explozive, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice”, a declarat comisarul Ştefan Gohoreanu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment, permisă numai cu acordul Primăriei şi al pompierilor

Acordul pentru organizarea jocurilor de artificii cu articole pirotehnice se emite pe baza următoarelor documente:

a) cerere-tip – două exemplare;

b) tabel cu datele tehnice ale produselor pirotehnice care urmează să fie folosite pentru desfăşurarea jocului de artificii, înscrise pe tipuri, categorii, calibre, semnat şi ştampilat de reprezentantul legal al persoanei autorizate să execute jocul de artificii – două exemplare;

c) declaraţie pe propria răspundere cuprinzând măsurile ce se vor asigura pentru prevenirea şi intervenţia în caz de incendiu, distrugeri sau vătămări corporale, cum ar fi forţele şi materialele folosite pentru intervenţie, modul de intervenţie, interzicerea accesului persoanelor neautorizate în perimetrul de siguranţă, semnată şiştampilată de reprezentantul legal al persoanei autorizate să execute jocul de artificii – două exemplare;

d) plan de situaţie la scara de 1:500 cuprinzând zona de tragere, zona de cădere, perimetrul de siguranţă şi distanţele faţă de obiectivele care prezintă pericol de incendiu sau explozie specificate în legislaţia în vigoare, semnat şiştampilat de reprezentantul legal al persoanei autorizate să execute jocul de artificii – două exemplare;

e) copie de pe acordul administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială se va organiza jocul de artificii cu articole pirotehnice;

f) opis cu documentele depuse – două exemplare

Precizăm că actul normativ este postat pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, unde poate fi vizualizat sau descărcat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite