Cum facem delicioasele sărmăluţe ale pădurarului. Metoda pregătirii compoziţiei care nu dă greş niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul are o vechime de câteva sute de ani, iar savoarea deosebită a sărmăluţelor merită cu siguranţă cele câteva ore pe care le vom petrece în bucătărie pentru a le pregăti.

Sărmăluţele pădurarului se realizează, de obicei, din frunze de podbal, iar procurarea acestora se poate face de la orice market. La fel de bune pentru înfăşurarea compoziţiei sunt totuşi şi frunzele de ştevie. Începem prin a opări frunzele de podbal sau ştevie în apă cu sare.

”Vom toca apoi toate legumele şi în această ordine, respectiv morcovi, ţelină, varză şi puţin praz, în completarea cepei, pentru a îndulci preparatul, şi ciupercile le vom căli în ulei. După ce se înmoaie, adăugăm orezul şi le mai călim puţin, până când şi acesta devine sticlos. Adăugăm pasta de tomate, pasta de ardei şi boiaua afumată, mărarul tocat, cimbru, piper şi sare, iar compoziţia este aproape gata”, ne introduce Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară, în secretele acestei reţete vechi de sute de ani.

Ingrediente:

-Frunze de podbal sau ştevie;

-Urzici-300 de grame;

-Ciuperci-500 de grame;

-Ceapă-trei bucăţi;

-Morcovi-două bucăţi;

-Ţelină-o bucată de mărime medie;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;

-Orez-200 de grame;

-Piper, sare şi cimbru-un vârf de linguriţă;

-Mărar-o legătură;

-Tije de mărar;

-Pastă de tomate-o lingură;

-Pastă de ardei-o lingură;

-Boia afumată-un vârf de linguriţă;

-Varză-200-300 de grame.

Sărmăluţele, cât să fie de-o înghiţitură

Lăsăm câteva minute compoziţia să se tempereze, după care începem să formăm sărmăluţele în foile de podbal sau ştevie, acestea trebuind realizate în forme relativ reduse, cât să fie de-o înghiţitură, cum spun bucătarii.

Punem câteva tije de mărar pe fundul vasului, unde vom aşeza apoi sărmăluţele pentru a le fierbe. ”Sărmăluţele trebuie lipite una de cealaltă, iar deasupra lor vom aşeza şi o farfurie, astfel încât acestea să fie presate, pentru că vom adăuga apoi apă, iar în timpul fierberii, dacă nu suntem atenţi la acest detaliu, va începe să iasă compoziţia din foi, ceea ce nu este de dorit”, explică maestrul Nichi Mărăcine.

Sărmăluţele vor fi lăsate să fiarbă aproximativ două ore, la foc mic sau moderat, iar din când în când vom gusta din compoziţie şi frunze, astfel încât să fim siguri că orezul şi podbalul sau ştevia s-au pătruns bine.

După ce închidem focul, lăsăm sărmăluţele să se tempereze puţin şi le putem servi apoi cu ardei iuţi copţi pe jar sau prăjiţi în ulei alături de o pâine de casă. Dacă alegem să mâncăm sărmăluţele cu mămăliguţă, este de preferat să avem alături o brânză de burduf. Preparatul este o alternativă gustoasă şi hrănitoare la cunoscutele sarmale de post.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite