Cum poate deveni un pericol instalaţia de aer condiţionat a maşinii. Soluţii simple pentru curăţarea tubulaturii de răcire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalaţiile de aer condiţionat sunt importante atât pentru confortul pasagerilor, cât şi pentru siguranţa acestora, deoarece un şofer care conduce având în habitaclu temperaturi ridicate este supus unui stres suplimentar, oboseşte mult mai repede şi atenţia îi este afectată.

Ca orice sistem din autovehicul, instalaţia de aer condiţionat trebuie întreţinută şi puţini sunt şoferii care acordă atenţie acestei instalaţii de la maşina personală. Întreţinerea duce la prelungirea duratei de viaţă a instalaţiei, funcţionarea în bune condiţii şi, nu în ultimul rând, trebuie eliminate cazurile când aceasta poate deveni un pericol pentru sănătatea pasagerilor.

”O instalaţie de aer condiţionat care nu este curăţată corespunzător, poate duce la agravarea unor probleme respiratorii, cum ar fi alergiile, astmul sau bronşita. Instalaţia de aer condiţionat are nevoie de iginizare, deoarece mediul închis din tubulatura de circulaţie a aerului permite uşor dezvoltarea bacterillor, a ciupercilor sau chiar a mucegaiului. În plus, tubulatura care conduce aerul până la filtrul de polen poate “înmagazina” resturi vegetale şi insecte moarte, care duc la apariţia unui miros deosebit de neplăcut în maşină sau chiar insuportabil”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Pentru a preveni aceste lucruri deranjante pentru confortul dumneavoastră, pentru a eficientiza răcirea sau chiar pentru a elimina anumite pericole pentru sănătate este indicat să schimbati filtrul de polen cel puţin odată pe an. Pentru automobilele care au şi filtru carbon, se recomandă, de asemenea, schimbarea acestui filtru, chiar dacă acesta se află într-o stare bună şi nu este colmatat.

Soluţii pentru curăţarea tubulaturii de răcire a aerului

”Pe lângă inspectarea vizuală, e nevoie să verificaţi şi dacă nu există depuneri de resturi vegetale şi insecte moarte, care trebuie eliminate apoi cu mâna, dar există şi soluţii de curăţare a tubulaturii de aer din maşină”, punctează Florin Marin Bogdan.

Există, de asemenea, soluţii care se găsesc în comerţ, care curăţă tubulatura de răcire a aerului condiţionat sub formă de spray. Tubul de spray are ataşat, de obicei, un furtun care permite inserarea în locuri greu accesibile.

Pentru a folosi aceste soluţii, se urmăresc paşii de mai jos:

- Filtrul de polen ( şi filtrul carbon trebuie eliminat de pe traseu, dacă există);

- Temperatura trebuie setată la treapta minimă;

- Instalaţia de climatizare trebuie setată să preia aer din exterior (nu trebuie setată pe recirculare);

- Soluţia amintită se pulverizează în galeria de admisie.

Eliminarea mirosurilor neplăcute prin ozonizare

O a două metodă este curăţarea cu aburi, o operaţie pe care o puteţi face cu ajutorul unui aparat de curăţat cu aburi, care are un cost relativ mic. Această metodă poate fi realizată fie la un service auto, fie acasă cu un aparat de curăţat cu aburi. Pentru a igieniza instalaţia prin această metodă, nu e nevoie să porniţi ventilaţia, instalaţia de aer condiţionat şi nici motorul automobilului. Aburul este introdus prin galeria de admisie a aerului, dar şi prin orificiile de ieşire în habitaclul automobilului. Bacteriile şi ciupercile care se depun pe tubulatură vor fi distruse de abur.

”Recomandarea specialiştilor este să mergeţi la un service autorizat, care efectuează şi ozonizarea automobilului. Sunt service-uri care efectuează toate procedurile amintite anterior şi, în plus,  la sfârşit efectuează operaţia de ozonizare a habitaclului. Metoda este una foarte eficace în eliminarea mirosurilor, dacă nu cea mai eficientă, şi constă în introducerea de ozon, produs de un aparat special, în habitaclu timp de 15-30 de minute”, detaliază Florin Marin Bogdan. 

Pentru o bună funcţionare a aerului condiţionat, se impune, înainte de începerea anotimpului cald, să  verificaţi instalaţia. Această operaţie se realizează în service-uri specializate, care se ocupă în special de instalaţiile de climatizare. Specialistul va decide dacă este nevoie de completarea cu agent frigorific a instalaţiei pentru o răcire eficientă la temperaturi ridicate. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite