Cum a decurs prima zi de la intrarea în vigoare a legii antifumat: niciun gălăţean nu a fost sancţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

De ieri, fumatul nu mai este permis în niciun spaţiu public închis. Gălăţenii au demonstrat că pot supravieţui fără ţigară în cafenea, la birou şi atunci când au ieşit în parc, la locurile de joacă.

La 24 de ore de  la intrarea în vigoare a legii antifumat, poliţiştii locali gălăţeni nu au fost nevoiţi să dea sancţiuni.

„Luăm foarte în serios această lege şi poliţiştii locali au mers la unităţile de învăţământ pentru a sta de vorbă cu directorii instituţiilor şcolare, cărora li s-a adus la cunoştinţă că trebuie să pună însemne antifumat în şcoli. Vom continua să mergem la agenţii economici care au afaceri în domeniul alimentaţiei publice şi acolo unde vor exista abateri vom da sancţiuni”, a declarat Aurelia Bogatu Matei, purtător de cuvânt Poliţia Locală Galaţi.

Reamintim că legea care a intrat în vigoare joi, 17 martie 2016, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

În cadrul acţiunilor prioritare pe care le desfăşoară zilnic, conform propriilor competenţe legale, pentru protejarea vieţii, integrităţii corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalităţii, asigurarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti, structurile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ale Poliţiei de Frontieră vor avea în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Sesizările privind încălcarea legii antifumat se fac către Poliţia Locală sau către structurile MAI, mai sus menţionate.

„Recomandăm cetăţenilor ca sesizările privind eventualele contravenţii privind fumatul în spaţiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgenţă 112, această linie fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau bunurile oamenilor. De asemnea, atenţionăm asupra responsabilităţii persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

Incendiu la o locuinţă din judeţul Galaţi FOTO Oana Cernat

Incendiu Oancea Galati

Potrivit pompierilor militari, fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care aceştia recomandă fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de ţigări şi chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut la nivel naţional 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul.

„Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat şi înainte de apariţia acestei legi, aspect care va rămâne în atenţia noastră şi în timpul controalelor executate în teren”, a conchis maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite