Cum să ne creştem încrederea de sine în câţiva paşi simpli. De ce este important să ne spunem părerea în orice situaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu încredere de sine scăzută sunt mult mai vulnerabile în faţa stresului şi implicit a bolilor. De asemenea, sunt predispuse să comită mai multe greşeli la locul de muncă şi să fie superficiale şi distrase în viaţa de familie.

Puţini dintre noi ştiu că succesul în viaţă, fie că vorbim de cariera profesională sau de viaţa personală, ţine în bună măsură de încrederea pe care o avem în noi înşine. Preocupaţi mereu de ce nu merge bine, avem tendinţa să ne axăm mai multe pe defectele pe care le avem decât pe calităţi.

”Este indicat ca pentru început să facem o listă cu calităţile pe care le avem. Poate ştii să găteşti foarte bine sau să te faci plăcut în orice mediu social te-ai afla, poate excelezi la pian sau la pictură. Important este să conştientizezi aceste talente pe care le ai şi să le foloseşti ca bază pentru a-ţi creşte încrederea în tine”, explică psihologul Stelian Chivu.

Un alt punct nevralgic al multor persoane este că sunt preocupate constant de ce cred ceilalţi despre ele. Este important să înţelegem că nu îi vom putea mulţumi niciodată pe cei din anturajul nostru şi nici nu trebuie să ne facem un scop din asta. Esenţial este ca întotdeauna să luăm cele mai bune decizii în ceea ce ne priveşte şi, mai ales, să ne urmăm intuiţia care nu ne va duce pe un drum greşit niciodată.

Importanţa automotivării

Şi încurajările sunt la fel de importante, mai ales cele pe care ni le adresăm singuri. ”Trebuie să ne facem un obicei din a ne încuraja. Studiile ştiinţifice au dovedit că majoritatea gândurilor pe care le avem la adresa propriei persoane sunt negative. Suntem tentaţi constant să ne subapreciem, să considerăm că nu putem să facem un lucru sau altul, iar până la urmă exact asta se întâmplă. Atragem ceea ce gândim. Tocmai de aceea este recomandat să avem doar gânduri pozitive legat de propria persoană şi să ne motivăm permanent”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Este important să ne amintim mereu de clipele frumoase, când am avut o realizare profesională sau un moment de bucurie în familie, să ne hrănim constant cu asta. De asemenea, nu este deloc indicat să ne comparăm cu alţii. Vom sfârşi prin a fi dezamăgiţi. Întotdeauna trebuie să ne comparăm doar cu noi înşine şi să ne evaluăm constant progresul pentru a descoperi unde mai avem de lucrat.

”Nu trebuie să ezităm să ne exprimăm părerile de teamă că cei din jur ne-ar putea contrazice. Cu siguranţă unii o vor face. Este important să ne spunem punctul de vedere pentru că este o parte importantă a menţinerii şi creşterii încrederii în sine. Părerea ta este la fel de importantă ca a celorlalţi şi este important să conştientizezi acest lucru”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Renunţaţi la regrete

Nu sunt puţini aceia dintre noi care trăiesc constant cu regrete. Le pare rău că nu au acţionat într-un anume fel sau că nu au luat decizia potrivită la un anumit moment. Important este să învăţăm din propriile experienţe şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a nu mai repeta aceleaşi greşeli pe viitor. De asemenea, este esenţial să ne folosim de experienţele pozitive pentru a ne creşte încrederea în sine.

”Există situaţii de viaţă în faţa cărora ne simţim neputincioşi, chiar paralizaţi. Este suficient câteodată doar să ne gândim la ele ca să fim cuprinşi de frică. Dacă aşa a fost în trecut, nu înseamnă că pe viitor trebuie să simţim şi să acţionăm la fel. Este indicat să observăm care sunt evenimentele care ne scad încrederea în sine şi să comutăm de pe frică pe gândurile motivante, pozitive. Nu vom reuşi de prima dată, dar cu paşi mici şi constanţi în această direcţie vom simţi diferenţa foarte repede”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Ce trebuie să înţelegem este că trebuie să ne găsim propriul drum. Asta înseamnă că vom lua şi decizii greşite, dar ne vom corecta şi vom merge mai departe. Trebuie să fim pregătiţi şi ca cei apropiaţi să nu fie de acord cu această schimbare şi să încerce să ne deturneze de la ce vrem să facem pentru că ştiu ei ce este mai bine pentru noi. Într-o astfel de situaţie trebuie să fim fermi şi să ne impunem punctul de vedere, pentru că altfel vom fi toată viaţa doar nişte persoane uşor influenţabile şi manipulabile.

”Fericirea noastră depinde doar de noi, iar ea este în strânsă legătură cu încrederea în sine. Pentru a ieşi din acest circ vicios, este necesar să devenim conştienţi de faptul că ne facem rău singuri, să nu ne mai vedem doar defectele, ci să ne concentrăm pe calităţi şi lucrurile care le facem bine, să ne motivăm mereu, să renunţăm la izolare, să învăţăm să ne relaxăm şi să nu se mai subestimăm”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite