Cum ne controlează mintea. Testul simplu care ne arată cât de mult ne lăsăm dominaţi de gânduri negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiile arată că cele mai multe gânduri pe care le avem nu sunt ale noastre
Studiile arată că cele mai multe gânduri pe care le avem nu sunt ale noastre

Studiile şi analizele recente indică faptul că mulţi oameni sunt controlaţi fără să-şi dea seama de gândurile negative, în ciuda faptului că au senzaţia că-şi controlează viaţa 100%.

Deşi poate părea ciudat, cei mai mulţi dintre noi nu îşi controlează mintea, ci mintea ne controlează, după cum au dovedit-o mai multe studii ştiinţifice. ”Pentru a afla exact cum stau lucrurile, trebuie să ne întrebăm în primul rând ce este mintea, cine o controlează cu adevărat şi către ce este direcţionată”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Mintea este un ansamblu de programe, idei, concepte şi directive acumulate de-a lungul vieţii de la familie, şcoală, anturaj şi societate, cultivate în sens pozitiv sau negativ, în funcţie de nivelul de intelectualitate al individului, cultura din care provine, caracterul pe care îl are şi evenimentele din viaţa sa.

De pildă, o persoană care a suferit mult, va învăţa cu preponderenţă doar din suferinţă, în timp ce alta care a suferit puţin în viaţă nu va înţelege o persoană care suferă. Totul porneşte de la gândurile pe care le avem, spun specialiştii, pentru că multe dintre ele sunt negative, distructive.

”Omul a fost programat şi de multe ori manipulat să înveţe şi să fie mai receptiv la gândurile negative. El va accesa mai întâi gândurile de frică când are loc un eveniment neplăcut, în loc să gândească căi pozitive de a nu fi pus în astfel de situaţii. Întrebarea care se pune atunci este cum ne controlăm mintea? Asta este adevărata provocare”, explică psihologul Stelian Chivu.

O idee pozitivă la fiecare gând negativ

Există un test simplu, prin care fiecare dintre noi poate afla dacă este dominat de gânduri negative. Timp de un minut trebuie să se focuseze pe un  singur gând pozitiv, de preferat unul ce ţine de sănătate. Veţi rămâne surprinşi să constataţi că, din postura de observator, veţi descoperi că mintea vă va bombarda efectiv cu o sumedenie de gânduri negative, de care poate înainte nu eraţi conştient.

Asta vă va demonstra că există o diferenţă uriaşă între ceea ce vă doriţi şi ceea ce mintea intenţionează să facă, comportându-se cumva ca o entitate separată, deşi la prima vedere acest lucru nu pare posibil.

Nu ne putem lupta cu propria minte, nu putem fugi de ea şi nici nu o putem lăsa să facă ce doreşte, pentru că, aşa cum spuneam anterior, ea se va manifesta de cele mai multe ori în sens distructiv.

”De multe ori, mintea este angrenată într-un mixaj egotic, într-o combinaţie de gânduri perturbante, negative, venite din exterior. Asta face ca în cele mai multe cazuri să fim controlaţi de propriile noastre gânduri”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Cum putem atunci să ajungem în postura de a ne controla propria minte? Există mai multe modalităţi de a face acest lucru, însă le vom aborda pe cele mai eficiente şi simple. De pildă, atunci când avem un gând negativ, este indicat să avem şi o idee pozitivă. Nu va fi uşor la început, pentru că organismul nostru a învăţat să canalizeze o bună parte din energie către materializarea gândurilor negative, cum ar fi răzbunarea, dar în timp vom reuşi.

Metoda lui Napoleon

O altă cale este numită ”metoda lui Napoleon”. Mintea poate fi privită şi ca un dulap, din care noi accesăm diverse sertare. Dacă dorim să ne focalizăm pe vindecare, vom accesa doar acest sertar, iar dacă se vor deschide şi alte sertare, cel mai probabil tot felul de frici, mental le vom închide la loc.

”Aşa reuşesc oamenii de succes, indiferent de domeniu, să bifeze proiect după proiect, pentru că ei reuşesc să se focalizeze doar pe un singur lucru, până când reuşesc să îl finalizeze”, explică psihologul Stelian Chivu.

O altă metodă este ca atunci când apare o frică, să o proiectăm asupra a ceva pozitiv, luminos, şi vom constata că aceasta se va estompa şi finalmente va dispărea. Gândurile negative, aşa numitele gânduri balast, cu frecvenţă joasă, duc în timp la boli fizice şi este indicat să scăpăm de ele folosind metoda sau modalitatea care ni se potriveşte cel mai bine.

Numeroase studii ştiinţifice au arătat că un program negativ, cum ar fi stresul, este mult mai uşor recepţionat de minte decât unul pozitiv, cum ar fi fericirea şi liniştea interioară. Prin urmare, va fi nevoie să muncim cu mintea noastră pentru a putea elimina treptat fricile şi programele negative care ne limitează.

”În spatele unui gând apar reflexe, procese psihice mentale, care, de fapt, te fac  ceea ce eşti tu în realitate. Aşa afli la un moment dat că eşti condus de propria minte, prin diverse programe şi idei venite din exterior. Secretul este să conştientizezi acest lucru şi să preiei controlul propriei minţi prin identificarea şi eliminarea în timp a gândurilor şi programărilor negative”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite