Cum a cheltuit o primărie 100.000 de euro pentru a face amenajări la sediul unui partid. Vitralii, mobilă de lux şi cramă din bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul PNL Tecuci FOTO Costel Crângan

Curtea de Conturi a stabilit că investiţia făcută de Primăria Tecuci la sediul PNL este ilegală şi a cerut recuperarea banilor de la persoanele vinovate.

Imputaţii importante stabilite de Curtea de Conturi la Primăria din Tecuci, după ce s-a descoperit că instituţia publică locală a reuşit să cheltuiască ilegal 100.000 de euro pentru a renova sediul organizaţiei municipale a PNL.

Investiţia a fost aprobată de fostul primar, liberalul Daniel Gerhardt Ţuchel, şi a presupus, după câte a declarat noului edil, social-democratul Cătălin Hurdubae, modernizarea clădirii pe partea de interior, dar şi achiziţia de vitralii, mobilier, uşi, ferestre, toalete, amenajarea subsolului, pavajul curţii şi nişte imense porţi cu telecomandă.

„Aceste sume îi sunt imputate Primăriei de către Curtea de Conturi deoarece cheltuiala s-a făcut ilegal. Va trebuie să recuperăm banii de la cei vinovaţi”, a declarat Hurdubae.

Sediul PNL a fost parţial sigilat

Verificările făcute de noua conducere a primăriei tecucene au scos la iveală şi faptul că organizaţia PNL Tecuci (care este condusă chiar de către Daniel Gerhardt Ţuchel, fostul primar)  a ocupat întregul imobil, deşi are contract de închiriere pentru doar două încăperi (biroul şefului filialei şi o sală de şedinţe), precum şi o toaletă.

Acesta a şi fost motivul pentru care toate încăperile care nu figurează în contract (printre acestea se numără şi o cramă, care ocupă subsolul clădirii) au fost sigilate de către angajaţii primăriei.

De altfel, la această soluţie extremă s-a ajuns de-abia după ce liberalii s-au opuss vehement reglementării situaţiei, respectiv au încuiat uşa principală a clădirii şi au refuzat să pună la dispoziţie cheile de la încăperile ocupate abuziv. „Ascund ceva de le e frică aşa tare să vedem noi”, a concluzionat primarul Cătălin Hurdubae.

„Doar două suprafeţe, două încăperi din această clădire au fost date în chirie către PNL. Clădirea a primit nişte transformări în perioada 2012 -2014. Lucrările au fost efectuate fără respectarea legalităţii. În prezent, spaţiile care aparţin municipalităţii au fost sigilate, PNL urmând să păstreze pentru folosinţă doar cele două încăperi, pentru care există un contract încheiat până la data de 31 decembrie 2016. S-a lucrat la şmecherie. Clădirea pe afară arată rău, dar în interior predomină luxul”, a mai declarat primarul municpiului Tecuci.

De cealaltă parte, fostul primar Daniel GerhardtŢuchel, acuză „obstrucţionarea unui contract de chirie”, valabil până în decembrie anul acesta şi consideră că nu a făcut nimic rău investind bani de la bugetul local în sediul partidului pe care îl conduce.

Sediul PNL Tecuci FOTO Costel Crângan

Sigilarea sediului PNL FOTO C. Crângan

„Discutăm de o clădire a Primăriei care a fost reabilitată cu banii Primăriei. Nu putea PNL să investească într-o clădire publică. Oricum, raportul Curţii de Conturi este constestat în justiţie”, a declarat Ţuchel.

Ce a constatat Curtea de Conturi

Potrivit raportului de control al Curţii de Conturi, valoarea investiţiilor şi renovărilor (zugrăveli, amenajări birouri, băi, vitralii, achiziţii uşi, geamuri termopan, obiecte de mobilier şi altele) în sediul PNL a fost de 449.601 lei, incluzând TVA.

Sediul PNL Tecuci FOTO Costel Crângan

Primarul Tecuciului explică detaliile contractului păgubos FOTO Costel Crângan

Inspectorii de conturi au menţionat că, în conformitate cu clauzele înscrise în contractul de închiriere nr. 3876/2.03.2012, încheiat cu PNL – Organizaţia municipală Tecuci, obligaţiile locatarului sunt explicite: „Chiriaşul va efectua pe cheltuiala sa, lucrările de întreţinere şi reparaţii ale bunului pentru a-l menţine în starea în care l-a primit la momentul încheierii contractului”.

„În ciuda acestei prevederi exprese, care stabileau că proprietarul nu are obligaţia de a întreţine clădirea, unitatea administrativ-teritorială a contractat lucrări de modernizare a clădirii, după cum rezultă din procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 38916/PJ/27.11.2013, cât şi în răspunsurile personalului din cadrul Serviciului Investiţii, la notele de relaţii solicitate”, se precizează în raportul Curţii de Conturi.

Din documentele existente rezultă că pentru realizarea reparaţiilor curente s-au efectuat plăţi în suma totală de 299.216 lei, după cum urmează: 238.020 lei pentru materiale, materiale achiziţionate în nume propriu, precum şi 61.196 lei reprezentant contravaloare manopera conform contractului de lucrări nr. 23942/PJ/22.08.2013.

Ambele documente sunt încheiate între Primăria Tecuci şi firma Manhattan Jr SRL Tecuci, în calitate de executant al lucrărilor, fiind anexate toate documentele doveditoare necesare.

Sumelor menţionate li se adaugă achiziţii ulterioare de mobilier, dar şi amenajarea curţii şi instalarea unor porţi cu telecomandă, investiţii care totalizează 150.385 lei, cu tot cu TVA şi manoperă. Iar acestea par să fie doar o parte din cheltuieli.

„E posibil ca atât în ce priveşte investiţiile în sediul PNL să mai fie cheltuieli făcute, pe care încă nu le-am descoperit. Sumele despre care s-a discutat şi care au fost făcute publice până la acest moment au fost descoperite în contabilitate”, susţine edilul Tecuciului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite