Cum a avut un oraş românesc patru primari în trei zile. Unul a fost fugărit de popor, altul a plecat să-şi taie porcul, iar altul s-a speriat de terorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galati

De-abia la a patra încercare s-a reuşit numirea unui primar care să rămână pe funcţie mai mult de 48 de ore. Însă nici al patrulea n-a rezistat decât până-n august 1990, când a lăsat baltă Primăria. A fost nevoie de al cincilea primar pentru a se ajunge la primele alegeri locale libere, din februarie 1992.

În zorii democraţiei moderne româneşti, în decembrie 1989, Galaţiul a avut parte de cea mai spectaculoasă succesiune de schimbări de primari din istoria României. În decurs de doar trei zile, oraşul a avut patru edili, adică o medie de 1,33 primari pe zi, iar motivele pentru care doi dintre aceştia au demisionat sunt greu de priceput în zilele noastre.

Primarul comunist, fugărit de popor

În 21 dececembrie 1989, edilul Galaţiului era activistul PCR Ion Caranghel, care ocupa funcţia de preşedinte al Sfatului Popular orăşenesc. Despre Caranghel se ştia că este un zbir comunist, aşa că în 22 decembrie revoluţionarii au năvălit în biroul lui şi l-au pus pe fugă.

După cum a povestit ulterior revoluţionarul gălăţean Eugen Pop, Caranghel nu s-a dus acasă, ci a încercat să se ascundă de furia populară. „Fugise din primărie şi a sărit gardul şantierului naval în speranţa că îşi va găsi adăpost la fostul loc de muncă, dar când a văzut cum stau lucrurile şi că este agitaţie mare a fost nevoit să sară gardul în sens invers şi să se refugieze pe maidanul din cartierul Bădălan”, a povestit revoluţionarul, în urmă cu câţiva ani, jurnaliştilor de la „Imparţial” .

De altfel, Caranghel avea să dispară complet din viaţa publică după acest incident.

Cum a învins porcul de Crăciun revoluţia din Primărie

Printre cei care au pătruns în sediul Primăriei în după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 s-a numărat şi un anume Atanasiu. Vocal, bătăios, furios. Mulţimea l-a pus pe loc primar, funcţie pe care avea să o ocupe însă numai câteva ceasuri.

Cetăţean disciplinat de noua funcţie, Atanasiu (nimeni nu-şi mai aminteşte prenumele lui) a dat un telefon la Comitetul Revoluţionar Provizoriu ce se înfiripase în fostul sediul al judeţenei PCR (actualul sediu al Prefecturii Galaţi) pentru a cere lămuriri cu privire la programul de lucru pentru perioada Sărbătorilor de iarnă.

A fost foarte dezamăgit să afle că este obligat să fie la lucru de Crăciun, aşa că şi-a dat demisia şi s-a dus să-şi taie porcul. Dus a fost, căci nu s-a mai auzit nimic de el de atunci.

Cum a căzut, în 22 decembrie, al treilea primar

Nici nu apucase să se lase seara, când Galaţiul avea, în 22 decembrie, al treilea primar din acea zi: profesorul universitar Ioan Iacob (devenit ulterior unul dintre liderii Alianţei Civice).

Vineri, 22 decembrie 1989, pe la orele prânzului, profesorul ieşise să cumpere pâine de autoservirea de la “Spicu”. A văzut ce se întâmplă şi s-a alăturat coloanei de revoluţionari. Aşa a ajuns în Primărie şi când instituţia a intrat în vid de putere pentru a doua oară în acea zi (cum spuneam, porcul a învins Revoluţia în mintea primarului Samoilă), profesorul Iacob a devenit al doilea primar al Galaţiului.

Însă nici mandatul lui nu s-a dovedit unul prea consistent. De fapt, a fost primar pentru numai pentru 48 de ore, căci pe 24 decembrie a demisionat la rândul său, argumentând că se teme de terorişti şi de turbulenţele din interiorul noii puteri.

Avea, de altfel, toate motivele să fie îngrijorat, câtă vreme la Comitetul Revoluţionar Provizoriu deja fusesese scandal mare, după ce maiorul Ilie Plătică Vidovivi (care avea să devină ulterior senator PSD) îi arestase şi-i băgase la beci pe capii revoluţiei gălăţene.

A patra oară-i cu noroc

În fine, pe 24 decembrie avea să fie numit primar profesorul universitar Oprea Florea, care avea să reziste în funcţie până în august 1990, când a fost înlocuit, tot prin numire, de inginerul Pătraşcu Samoilă (cunoscut gălăţenilor ca director al Portului Bazinul Nou).

Acesta din urmă avea să conducă oraşul până în martie 1992, când a fost instalat în funcţie Eugen Durbacă (actual senator ALDE, fost PC), primul primar gălăţean ales în mod democratic după cele cinci decenii de dictatură comunistă.

Vă mai recomandăm şi

Cum a ajuns erou al Revoluţiei un ţăran beat, călcat de o maşină militară pe uliţă, după ce sărbătorise tăierea porcului

Discursul celebru din balconul judeţenei de partid: „Fetelor, f...ţi-vă, fetelor, că nu ne mai opreşte nimeni. E libertate!“

Culisele unui scandal comercial care a dus în colaps industria României. Cum au vândut politicienii ţara sub pretextul interesului naţional

 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite