Cum arată mistria lui Anghel Saligny, cu care Regele Carol I a pus piatra de temelia la portul Constanţa FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: C.M
Sursa: C.M

Mistria de argint a marelui savant român Anghel Saligny, cu care Majestatea Sa, Regele Carol I al României a pus piatra de temelia la portul Constanţa, a fost piesa de rezistenţă a unei expoziţii inedite, organizate, joi, la Galaţi.

Expoziţia cuprinde 23 de tablouri în care sunt prezentate schiţe ale teledinamicului de la Târgu Ocna, imagini ale Podului de la Cernavodă, ale Pavilionului regal din Portul Constanţa şi ale silozurilor din porturile Constanţa, Galaţi şi Brăila. 

De asemenea, sunt prezentate 22 de tablouri cu imagini recente şi de arhivă, puse la dispoziţie de către serviciile judeţene ale arhivelor naţionale din Galaţi şi Brăila şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Galerie foto 

„Aici, în portul Galaţi, Anghel Saligny a proiectat docurile, silozul, clădirea administrativă a docurilor. Nu numai aceste construcţii tehnice sunt importante pentru noi. Important este că Anghel Saligny s-a născut în judeţul Galaţi, la Şerbăneşti. Am contribuit cu 22 de tablouri cu imagini recent ale silozului din Port, cu imagini ale instalaţiilor care mai există astăzi în siloz, cu podul de la Cosmeşti care, din fericire, nu mai este, acesta fiind minat în Primul Război Mondial, cu imagini de epocă, cărţi ilustrate poştale, documente indite, planuri”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. 

expozitie

Sursa: C.M

Expoziţia se numeşte „În lumina culturii-opera lui Anghel Saligny” şi a fost găzduită de Facultatea de Inginerie din Galaţi.  

“Este o expoziţie itinerantă care a trecut prin Bucureşti, Constanţa şi Cernavodă şi se va opri la Tecuci. Oraşul Galaţi nu putea lipsi din acest traseu, mai ales că personalitatea lui Anghel Saligny este legată de portul Galaţi prin operele sale de patrimoniu”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, preşedintele Senatului Universităţii.

Piesele de rezistenţă au fost mistria de argint a inginerului Anghel Saligny, cu care Majestatea sa, Regele Carol I, a pus piatra de temelia la portul Constanţa, şi fotografiile unicat cu locuinţa în care s-a născut savantul român. De asemenea, mai pot fi văzute ochelarii inginerului, legitimaţia, călimara acestuia, dar şi meniul folosit la inugurarea podului de la Cernavodă.

saligny

sursa: C.M

„Cu această mistrie de argint a fost pusă piatra de temelie la portul Constanţa. Este o mistrie unicat, gravată cu data şi locul evenimentului. Scrie pe ea portul Constanţa 1896, este o mistrie lucrată în stilul în care erau făcute tacâmurile de lux, de colecţie. Are o broderie specifică vremii. Majestatea Sa, Regele Carol I, nu putea putea pune piatra de temelie cu o banală mistrie. Era pe măsura evenimentului şi pe măsura personajelor prezente”, povesteşte Mircea Dorobanţu, director general CENAFER- Muzeul Cailor Ferate.

saligny

sursa: C.M

„Un element importat al expoziţiei ţine de casa în care s-a născut Anghel Saligny, de la Şerbăneşti. Din nefericire, în anii 60, a fost demolată de către autorităţile comuniste. Doamna preşedintă a Asociaţiei Combat Stress RO a venit cu propunerea să cercetăm, să căutăm locul acestei case şi să-l marcăm simbolic prin care să arătăm ca la locul respectiv a venit pe lume Anghel Saligny”, a adăugat Mitrof. 

expozitie

Sursa: C.M

Evenimentul este realizat sub egida Bibliotecii Academiei Române, de către Asociaţia pentru educaţie socio-emoţională Combat Stress RO din Bucureşti, în cadrul proiectului naţional „Valori şi modele naţionale în educaţia românească”, în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Serviciile Judeţene ale Arhivelor Naţionale Galaţi şi Brăila, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii la Dunărea de Jos, Muzeul Portului Constanţa, Muzeul CFR Bucureşti, Societatea Naţională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna, Asociaţia Psiterra din Iaşi.

Expoziţia dedicată operei lui Anghel Saligny va fi deschisă la Galaţi, în perioada 17-30 iunie 2021.

 Vă recomandăm şi: 

Prima Uzină de Apă din România avea filtre cu păr de cămilă. A fost construită în timpul Regelui Carol I

 Turnul în stil american de la Dunăre, care se vede din patru zări. A fost ridicat de comunişti, chiar în „oraşul roşu“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite