Cum au ajuns producătorii şi comercianţii să dea vina unii pe alţii pentru explozia preţurilor în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Galaţi, ca de altfel peste tot în ţară, preţul alimentelor a crescut brusc, deşi în teorie nu există nicio explicaţie economică. Cumpărătorii spun că sunt victimele lăcomiei, iar producătorii şi comercianţii aruncă vina unii pe alţii. Pe piaţa legumelor sunt cele mai mari turbulenţe.

Gălăţeanca Ioana Popoiu, la cei aproape 70 de ani ai ei, este încă o persoană foarte activă. Limitată de noile reglementări legate de circulaţia persoanelor de peste 65 de ani, iese din casă mai rar decât şi-ar dori, dar recunoaşte că este conştientă că măsurile luate de autorităţi sunt corecte.

Altceva, însă, o deranjează pe doamna Ioana. „Prea s-au scumpit toate, domnule. Înţeleg la măşti sau la spirt, că nu se mai găsesc, deci sunt mai scumpe. Dar cartofii? Dar ceapa? Dar făina? Au fost făcute din recolta de anul trecut, sunt în depozit, nu aveau niciun motive să le scumpească! Nu-i lăcomie asta? Nu-i bătaie de joc? Spuneţi şi dumneavoastră!”, ne-a mărturisit, vizibil supărată, gălăţeanca.

Plecând de la aceste întrebări legitime (căci nu există nicio penurie de produse care să justifice scumpirile), am încercat să aflăm, de la comercianţii şi producătorii de la Galaţi, unde trebuie căutată explicaţia şi unde se află lăcomia invocată de doamna Ioana. Iar încercarea noastră nu a fost deloc simplă, căci ni s-a dovedit că vechiul proverb conform căruia „până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii” nu-i chiar o vorbă în vânt.

De fapt, am aflat că nimeni nu vrea să-şi asume răspunderea pentru scumpiri, deşi acestea sunt cât se poate de evidente (AMĂNUNTE PUTEŢI CITI AICI). Producătorii spun că de vină ar fi comercianţii, comercianţii spun că „buba” este la producători. În mod evident, este un război al minciunilor, căci vorba unui profesor de filosofie inteligent şi hâtru din Galaţi „încă nu s-a descoperit ca barabulele ar fi căpătat identitate de sine”.

Ce spun producătorii şi cei cu depozite de legume

Am discutat zilele acestea cu trei proprietari de depozite mari de legume. Toţi şi producători. Iar răspunsul acestora a fost fără echivoc: foarte puţine sortimente de legume s-au scumpit, iar creşterile de preţuri sunt minore, adică de  2-5%.

Care este cauza, ne-a explicat inginerul Alexandru Stan. „Oricât de bune ar fi condiţiile de depozitare a legumelor vrac, tot apar pierderi. De aceea, este firesc, ca în ultimele două luni să apară o creştere mică a preţului. Însă suntem la maximum 5%, în niciun caz la sută la sută, cum s-a ajuns în unele pieţe şi magazine”, ne-a spus acesta.

Interesant este şi punctul de vedere al producătorilor din cel mai mare bazin legumicol din Moldova: Matca, judeţul Galaţi. Conform unuia dintre reprezentanţii acestora, fermierul Cristinel Ciocan, legumele pleacă de la ei cu preţuri mai mici decât în perioada similară a anului trecut. Bunăoară, castraveţii de solar sunt vânduţi angro cu 1,5-2 lei kilogramul (anul trecut erau 3-3,5 lei), deşi în pieţe sunt la 7-8 lei kilogramul.

Ce spun comercianţii de legume

De cealaltă parte, comercianţii cu amănuntul de legume prezintă facturi care arată că angrosiştii au urcat preţurile semnificativ. Proprietarul unui aprozar din zona centrală a Galaţiului ne-a pus în faţă facturi care demonstrează că plăteau, în ianuarie, 1,5 lei pe kilogramul de cartofi, iar în martie preţul pentru acelaşi sortiment a ajuns la 2,8 lei.

„Eu ce să fac acum? Să vând în pierdere? Gândiţi-vă că şi TVA e mai mare la un preţ mai mare, deci totul creşte în avalanşă”, ne-a spus acesta.

Interesant este însă şi un alt aspect. Între depozitele producătorilor şi comercianţi se interpune, de fiecare dată, cel puţin un intermediar, al cărui rol ambele părţi evită să-l clarifice, dar care operează de fapt cea mai abruptă scumpire. Acest aspect urmează să-l clarificăm în ediţiile viitoare, după ce vom reuşi să facem rost de suficiente facturi doveditoare, dar şi de structura acţionariatului respectivelor societăţi. Cert este, deocamdată, că la Galaţi operează cel puţin cinci astfel de firme care deţin un monopol foarte suspect asupra comerţului cu legume. 

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Topul scumpirilor în luna martie: Salamul, roşiile proaspete, laptele şi merele

Antifrauda urmăreşte evoluţia preţurilor alimentelor şi dispozitivelor medicale. Ce amenzi riscă firmele care nu se supun ordonanţei militare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite