Din simplu vameş, şef la ANAF în doar două zile! Reţeta succesului: unchiul e ministrul „Grindă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Marian Bordea Ştefan SURSA FOTO Facebook/Sergiu Bordea
Sergiu Marian Bordea Ştefan SURSA FOTO Facebook/Sergiu Bordea

Sergiu-Marian Bordea-Ştefan era, la începutul lunii aprilie, un lucrător vamal oarecare la Focşani. Fără niciun fel de concurs, el a fost numit şef al Finanţelor de la Galaţi, iar a doua zi de la această numire a fost promovat, tot fără concurs, director general adjunct la Fisc pentru regiunea sud-est a ţării.

Vrânceanul Sergiu-Marian Bordea-Ştefan este dovada vie că nimic nu este imposibil atunci când vine vorba de ambiţiile unui mic funcţionar de a promova peste noapte (la propriu) într-o înaltă funcţie publică. La începutul lunii aprilie a acestui an, Bordea-Ştefan era un simplu inspector vamal la Biroul Vamal de Interior (BVI) Vrancea (instituţie subordonată Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, care are în subordine fiscul şi vămile din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Brăila, Constanţa), iar în doar două zile a reuşit două promovări absolut spectaculoase.

Deşi iniţial în mediul politic au apărut informaţii că acesta va fi numit şef al BVI Vrancea, lucrurile s-au petrecut cu totul altfel. În prima fază, pe 1 aprilie 2020, printr-un ordin semnat de şefa Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu, Sergiu-Marian Bordea-Ştefan a fost numit, fără concurs, director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi, în locul unei persoane care ocupase postul respectiv în urmă cu doar trei luni, tot cu delegaţie.

Chiar a doua zi, proaspătul director a mai avut parte de o promovare surpriză, tot fără concurs, de data aceasta pe funcţia de director general adjunct al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi. Surse din interiorul AJFP Galaţi ne-au confirmat că, în cele 24 de ore în care a fost şef al instituţiei, Sergiu-Marian Bordea-Ştefan nu a fost văzut de nimeni la muncă, numirea fiind pe rol de „trambulină”, deoarece altfel (conform regulamentelor interioare) nu putea fi pus director adjunct la direcţia regională.

Averea familiei Bordea-Ştefan

Dincolo de spectaculoasa ascensiune profesională a vameşului vrâncean există însă şi importante aspecte politice şi personale. El este membru al PNL, iar numele lui a figurat pe lista de candidaţi a acestui partid, la alegerile din 2016, la Consiliul Local al comunei Milcovul (judeţul Vrancea). De asemenea, soţia proaspătului director al finanţelor din sud-estul României este nepoată de frate a ministrului Dezvoltării, Ion Ştefan (cunoscut şi drept „ministrul grindă”, după scandalul cu declararea fiscală incorectă a suprafeţei vilei în care locuieşte), ea fiind angajată ca jurist la firma de transporturi a acestuia (Balcanic Prod SRL Focşani).

În ceea ce priveşte averea familiei Bordea-Ştefan, conform declaraţiei de avere din mai 2019 (ultima disponibilă pe site-ul ANAF), aceasta deţine nu mai puţin de nouă terenuri pe raza judeţului Vrancea, toate dobândite prin cumpărare, în perioada 2012-2016. Prin acestea se numără patru terenuri intravilan (două în Focşani, de 610 mp şi 2.321 mp, şi câte unul în Vidra şi Valea Sării, de 1.507 mp, respectiv 500 mp) şi cinci loturi agricole (la Putna Seacă, Răstoaca, Milcovul şi Slobozia Ciorăşti), însumând circa 55.000 mp.

Casa de locuit a familiei se află la Valea Sării, însă aceasta deţine şi un apartament cu două camere în municipiul Bucureşti (cumpărat cu banii jos în 1998), care este închiriat. Veniturile obţinute din chirie de familia Bordea-Ştefan sunt, conform declaraţiei de avere, de numai 200 de lei pe lună, deşi în respectiva zonă chiria medie este de cel puţin 5-6 ori mai mare, adică 220-250 de euro lunar.

Numirea lui Sergiu-Marian Bordea-Ştefan la şefia Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi nu este singura mişcare de personal regională pe filiera Vrancea-PNL-Ion Ştefan. În data de 7 mai 2020, la conducerea Regionalei CFR Galaţi a fost numit Sorin Mihăilescu, care până atunci a ocupat o funcţie măruntă în sistem: şef la Regulatorul de Circulaţie CFR Adjud. Mihăilescu este membru PNL şi este prieten şi cumătru cu ministrul Ion Ştefan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite