Cum a ajuns un cimitir din Galaţi pe lista scurtă din ruta culturală a cimitirelor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor
sursa: Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor

Cimitirul Eternitatea din Galaţi a fost acceptat în ruta culturală a cimitirelor europene. Este vorba despre un itinerar cultural care încurajează turismul şi investiţiile în monumentele istorice.

Cimitirul Eternitatea din Galaţi a aderat la Asociaţia Cimitirelor Semnificative din Europa şi a fost inclus în Ruta Culturală a Cimitirelor Europene. Potrivit Primăriei Galaţi, asociaţia promovează importanţa cimitirelor din punct de vedere identitar, cultural, artistic şi religios şi oferă acces la consultanţa pentru obţinerea de proiecte cu finanţare europeană.

„Prin acest proiect, cimitirele îşi deschid porţile pentru turişti, vizitatorii având posibilitatea să găsească, într-un singur loc, arta, istoria, arhitectura, natura şi patrimoniul. Doar trei astfel de cimitire din România au aderat la Asociaţia Cimitirelor Semnificative din Europa: Cimitirul „Eternitatea” din Galaţi, Cimitirul Central din Cluj-Napoca „Hajongard” şi Cimitirul „Şerban Vodă” (Bellu) din Bucureşti”, a transmis Primăria Galaţi.

Cimitirul Eternitatea a fost înfiinţat de Primăria Galaţi în anul 1865, are o suprafaţă totală de 22 de hectare şi numără 26.684 de morminte. În interior, au fost ridicate monumente în memoria eroilor români şi străini căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, dar şi în Revoluţia din Decembrie 1989. 


Cele mai impunătoare sunt Mausoleul eroilor, Monumentul eroilor români, Monumentul eroilor francezi şi Monumentul eroilor germani. De asemenea, în interior, sunt înmormântate numeroase personalităţi din România şi din străinătate.

Printre personalităţile vieţii publice înmormântate în Cimitirul „Eternitatea” se numără: Charles Cunningham (1801 – 1860), fost vice-consul şi apoi consul al Regatului Britanic la Galaţi şi Brăila; Vincenzzo Fanciotti (1824 – 1886), care a contribuit la ridicarea Şcolii Comerciale „Alexandru Ioan Cuza” fiind cel care a oferit locul pe care va începe, în 1881, să se construiască localul şcolii; Gheorghe Fulger (1832-1899), primar al Galaţiului  între 1883 şi 1884; Ioan D. Prodrom (1867 – 1952), filantrop şi remarcabil om politic gălăţean, primar al oraşului Galaţi (1923-1925), Senator, Preşedinte al Camerei de Comerţ din Galaţi şi Prefect al judeţului Covurlui; Nicolae Mantu (1871 - 1957) unul dintre cei mai apreciaţi pictori români, promotor al strângerii de fonduri pentru construirea bibliotecii municipale (clădirea de astăzi a Teatrului Dramatic).

Vă recomandăm şi:

Proiect spectaculos la Galaţi. Clădirea Grădinii Botanice va avea o terasă verde de unde vor fi văzute trei regiuni istorice

Aeroport regional în zona Galaţi-Brăila. Proiectul major pentru care cele două judeţe „rivale“ îşi dau mâna

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite