Criza muşcă din buget: Un oraş aproape în faliment !

Criza muşcă din buget: Un oraş aproape în faliment !

Buget de avarie la Primăria Galaţi

Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2010 este mai mic decât cel precedent, iar banii nu ajung decât până în octombrie. Majoritatea investiţiilor vor fi suspendate, iar grosul sumelor ce urmează a fi adunate din taxe şi impozite vor fi destinate întreţinerii celor existente şi plăţii salariilor.  

Ştiri pe aceeaşi temă

Consilierii locali au votat bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru anul 2010. Acesta este de 647 milioane lei, cu aproape 10 % mai mic faţă de cel de anul trecut. Cât priveşte bugetul local de venituri şi cheltuieli pentru 2010, acesta este de aproximativ 440 de milioane de lei.

Reducerea de 10% se reflectă în toate capitolele, respectiv Învăţământ, Sănătate, Cultură, Sport şi Servicii publice. Mai puţin în lefurile funcţionari publici din Primărie, care vor beneficia de o majorare salarială de 30%.

 „Bugetul local este de doar 89,7 %  din cel de anul trecut. La fondurile externe este de 66,3%  din cel precedent, la extra-buget este de 92,4 %, iar la credite externe este de 61,1%.

Banii ajung doar până în octombrie deoarece în acest an trebuie să definitivăm cele două mari proiecte ISPA, unde avem foarte multe cheltuieli neeligibile, avem de alimentat două fonduri de rezervă, împrumuturile de la Banca Europeană de Investiţii ( BEI) pentru proiectele ISPA, aproape 15 milioane de lei reprezentând  confinanţări pentru proiectele structurale”, a explicat  directorul economic al Primăriei Galaţi, Doina Stamate.

Banii cu ţârâita la şcoli

Sănătatea şi învăţământul vor fi capitolele care vor avea cel mai mult de suferit în 2010, la capitolul Investiţii. Suma repartizată pentru învăţământ este  de 144.026,0 mii lei. De cea mai mare finanţare la acest capitol de cheltuieli beneficiază salarizarea personalului, 118.098,0 mii lei.

„Trebuie să vă spun că nu vor ajunge banii decât până în vară la unele şcoli, cum sunt  Liceul de Marină şi Liceul de Artă iar la celelalalte cam până în noiembrie. Ministerul va trebui să găsească soluţii pentru suplimentarea bugetului ”, a mai declarat directorul economic al Primăriei.

Pentru Sănătate, s-a repartizat suma de 17.237,0  mii lei, din care 7.724,0 mii lei se transferă spitalelor arondate municipiului Galaţi în vederea asigurării cheltuielilor de întreţinere.

Nu scăpăm nici de datorii!

Pentru creditul luat în anul 2008 destinat achiziţionării autobuzelor şi troleibuzelor, municipalitatea trebuie să plătească, în  2010, dobânzi însumând 6,710,0 mii lei precum şi un comision de rambursare în valoare de 236,0 mii lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările